موضوع : پژوهش | مقاله

دموکراسی کنونی هنر ثروتمندان برای سو استفاده از فقرا است


'پی یر دورتیگیه'، پژوهشگر و استاد فلسفه سیاسی دانشگاه سوربن فرانسه در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا گفت: سرمایه داری آمریکایی پس از جنگ جهانی دوم، هم در قواعد بازی و هم در عرصه رقابت شکست خورده است.
این روزها جنبش اشغال وال استریت بر ضد نظام سرمایه داری در آمریکا از یک سو و بهار عربی از سوی دیگر از موضوع های مهم جهانی هستند. به همین بهانه پژوهشگر ایرنا در گفتگو ی اختصاصی با 'پی یر دورتیگیه'، پژوهشگر و استاد فلسفه سیاسی دانشگاه سوربن فرانسه این دو موضوع را مورد بررسی قرار داده است.

پرسش: تعریف شما از نظام سرمایه داری چیست و آینده این نظام را چگونه پیش بینی می کنید؟
پاسخ: نظام سرمایه داری یک مانع است که فقط می توان آن را اصلاح کرد یا از میان برداشت. این نظام هیچ سنخیتی با کار فنی و یا علمی که خواهان تلاش جامعه ملی است، ندارد. بنابراین تغییر در این نظام ضروری به نظر می رسد. در غیر این صورت تضادها افزایش یافته و وقوع یک جنگ اجتناب ناپذیر می شود. 'ژان ژوره'، رهبر فقید حزب سوسیالیست فرانسه که بخاطر مخالفت با اعلان جنگ آلمان در سال 1914 به قتل رسید حق داشت که بگوید 'سرمایه داری حامل جنگ است همانطور که ابرهای تیره پیام آور طوفان هستند'.

پرسش: تاثیر بحران اقتصاد جهانی بر زندگی روزمره مردم به ویژه در غرب و اروپا چگونه است؟
پاسخ: قحطی و گرسنگی و نیز تنزل سطح زندگی در آفریقا، مهاجرت های درازمدت به غرب را موجب می شود و ساماندهی این آفریقایی ها تقریبا غیر ممکن است. بحران مالی در اروپا، کشورهایی را که به لحاظ مالی در جایگاه متزلزل تری قرار داشتند، تضعیف کرده و با ایجاد بی نظمی های اجتماعی، روند کمک از سوی کشورهای مسوول را کندتر کرده است. اینها وحشتناک ترین نتایج اخلاقی این بحران هستند.

پرسش: به نظر شما علل شکست آمریکا در عرصه اقتصادی چیست؟
پاسخ: 'فدرال رزرو' یا همان بانک مرکزی آمریکا، سیستم مالی ناکارآمد که چرخه تولید در این کشور را با مشکل روبرو کرده است. شیوه زندگی و همچنین سیستم معیوب آموزش در آمریکا را می توان از عوامل اصلی شکست این کشور در عرصه اقتصادی دانست.

پرسش: آیا می توان اهداف جنبش هایی نظیر وال استریت و جنبش های عربی منطقه خاورمیانه را در یک راستا دانست؟
پاسخ: شما از انقلابی صحبت می کنید که به آن بهار عرب می گویند و عملا یک رابطه ای بین این جنبش ها وجود دارد. 'جورج سوروس' و نیز دلالان جهانی نقش مهمی در عوامفریبی و فریب افکار عمومی دارند. آنها با پشتیبانی از جنبش هایی نظیر وال استریت، به ظاهر در جبهه مخالف سرمایه داری، اما عملا درمان بدتر از درد هستند. 'بهار عربی' نیز فریبی از این نوع است که هدف واقعی آن، تخریب و از بین بردن استقلال کشورهایی نظیر لیبی، سوریه و غیره است. به رؤسای کمیته های مسئول تشکیل انقلاب که در چند کشور از بازماندگان رژیم های سابق هستند بنگرید که از سوی لندن و دپارتمان دولتی آن تشویق و تشجیع می شوند! ما باید با این عوامفریبی مقابله کنیم.

پرسش: تاثیرات محسوس بحران مالی جهانی مشخصا بر زندگی مردم فرانسه را چگونه ارزیابی می کنید؟
پاسخ: افزایش هزینه های زندگی در فرانسه یکی از نتایج تاثیر بحران جهانی اقتصاد بر زندگی مردم فرانسه است. معضل بیکاری در این کشور حتی بیشتر از ایتالیا به چشم می خورد و از بانک ها انتظار کمک هم نمی توان داشت چه رسد به مشارکت در توسعه اقتصادی!

پرسش: به عقیده شما بانک ها در دامن زدن به بحران مالی جهانی چه نقشی ایفا می کنند؟
پاسخ: بانک ها عاملان اصلی و محرک در بحران موجود هستند. برخی بانکداران و یا شرکت ها مسوول این آشفتگی هستند که به ویژه پس از جنگ جهانی دوم تاکنون شاهد آن هستیم که این امر به هیچ وجه توجیه پذیر نیست.

پرسش: چرا احزاب مختلف فرانسه علیرغم شعارهای گوناگون در نهایت عملکرد مشابهی دارند؟
پاسخ: آنها حقیقت را نمی گویند و این را فقط یک فرانسوی درک می کند. ما به یک میهن پرست واقعی و مقتدر نیاز داریم. دموکراسی موجود و تعریف شده، 'هنر ثروتمندان برای سو استفاده از فقرا است'. سوسیالیست های فرانسه ضعیفند و احتمالا در انتخابات ریاست جمهوری شانسی نخواهند داشت.

منبع: / خبرگزاری / ایرنا ۱۳۹۰/۹/۲۰

نظر شما