موضوع : پژوهش | مقاله

ادامه مصاف اوباما و اقتصاد ویران


مصاف اوباما باوضعیت آشفته اقتصادی در ایالات متحده آمریکا همچنان ادامه دارد. بازنده این مصاف تاکنون مشخص بوده است!اوباما بر اثر اهمال کاری در مقابله با بحران اقتصادی آمریکا انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره را از دست داد. در حال حاضر نیز رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در نظرسنجی ها وضعیت خوبی ندارد و اکثر شهروندان آمریکایی وی را در مقابله با بحران اقتصادی ناتوان می دانند. حتی بسیاری از شهروندان آمریکایی اوبامارا مسئول تشدید این بحران می دانند. واقعیت امر این است که اوباما تا کنون راههای زیادی را در مواجهه با بحران اقتصادی امتحان کرده است. یکی از این موارد مقصر دانستن جمهوریخواهان بوده است. اوباما تصور می کرد که می تواند با پررنگ کردن خطاهای اقتصادی دولت جرج واکر بوش، بحران اقتصادی موجود را به جمهوریخواهان نسبت دهد اما این فرمول به هیچ عنوان جواب نداد و در نهایت منجر به شکست دموکراتها در انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره شد.
در حالی‌که حدود یک‌ماه به پایان فرصت آمریکا برای حل کسری بودجه و جلوگیری از قصور در پرداخت بدهی باقی مانده است، رئیس‌جمهور آمریکا جهت مذاکره درباره کسری بودجه با رهبران سنا دیدارکرد. رئیس‌جمهور آمریکا با هدف کاهش بزرگترین کسری بودجه تاریخ دولت آمریکا و جلوگیری از اولین قصور در پرداخت بدهی دولت این دیدار را صورت داده است اما به نظر می رسد اوباما در برابر جمهوریخواهان کنگره و سنا همچنان حالتی مغلوب داشته باشد!
احتمال دارد که قصور در پرداخت بدهی آمریکا باعث آشفتگی بازارهای مالی جهان شود و سازمان‌های رتبه‌بندی را وادار کند که رتبه اعتباری ایالات متحده آمریکار ا کاهش دهد. از این رو ممکن است در آینده‌ای نزدیک شاهد وقوع بحران دوم اقتصادی در این کشور باشیم. در این صورت مسلما اوباما بازنده اصلی انتخابات ریاست جمهوری سال 2012 خواهد بود. از سوی دیگر، دولت بعدی جمهوریخواه نیز توان مقابله با چنین بحرانی را نخواهد داشت و آثار بلند مدت این بحران بر اقتصاد ایالات متحده قابل مشاهده خواهد بود.
کاخ سفید و جمهوریخواهان کنگره همچنان در رابطه با افزایش بالقوه مالیات و کاهش هزینه برنامه‌هایی مانند خدمات درمانی که می‌تواند میزان کسری بودجه آمریکا را به بیش از 2‌تریلیون دلار در دهه آینده کاهش دهد، با یکدیگر اختلاف نظر دارند. این اختلاف نظر به گونه ای است که بعید است در کوتاه مدت حل شود. این در حالی‌است که زمان زیادی برای حل این بحران باقی نمانده است. در این میان هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه به موقعیت خود در انتخابات ریاست جمهوری سال 2012 فکر می کنند.
دموکرات‌ها تاکید دارند که حذف معافیت‌های مالیاتی صنایع خاص و نه افزایش مالیاتی می‌تواند باعث کاهش هزینه‌ها شود و این در حالی‌است که جمهوریخواهان خواستار کاهش هزینه‌های دولتی هستند. بنابر این اختلاف موجود میان دو حزب دموکرات و جمهوریخواه ریشه ای و عمیق است و به راحتی نمی توان نسبت به بر طرف شدن آن امیدوار بود. در این شرایط اوباما تصمیم گرفته است به طور مستقیم وارد مذاکرات بودجه شود تا بلکه بتواند بر شرایط سخت فعلی و اختلافات شکل گرفته غلبه پیدا کند اما برخی از جمهوریخواهان اعلام کرده‌اند که از آن وقتی که رئیس‌جمهور باید مستقیما وارد مذاکرات می‌شده، مدت زمان زیادی گذشته است. در حالی‌که همه پیشنهاد 4 تریلیون دلار و یا بیشتر کاهش کسری بودجه را طی 10 الی 20 سال آینده مطرح کرده‌اند، مذاکرات فوری اوباما با رهبران سنا، روی حدود نیمی از این مبلغ و افزایش سقف بدهی 14/3 تریلیون دلاری آمریکا متمرکز شده است. این در حالی‌است که انتقادات سایر نامزدهای حزب جمهوریخواه از رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا همچنان ادامه دارد.
"میشل باچمن "، نماینده ایالت "مینسوتا " در کنگره و نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در انتقاد از دولت "باراک اوباما "، رئیس‌جمهور آمریکا، دولت واشنگتن را به افزایش 73 درصدی تعداد لیموزین‌های به کار گرفته شده برای استفاده فدرال متهم و اعلام کرد که چنین درصدی نشان‌دهنده این است که رئیس‌جمهور به بهبود وضعیت اقتصادی کشور متعهد نیست. باچمن ضمن تقبیح و قابل‌سرزنش‌خواندن اوباما و هزینه‌های دولت آمریکا، در پاسخ به این سئوال که آیا حذف سوبسیدهای کشاورزی می‌تواند گزینه‌ای برای کاهش هزینه‌های فدرال باشد یا خیر، اعلام کرده است که در شرایط فعلی انجام هر کاری و (پرداختن به) هر بخشی از دولت ضرورت دارد.
رئیس جمهور آمریکا هشدار داده است که اگر در شرایط کنونی هزینه های دولت آمریکا به شدت کاهش یابد این کشور بار دیگر با بحران مالی و اقتصادی روبه رو خواهد شد. کاخ سفید پیشنهاد خود مبنی بر کاهش 4‌تریلیون دلاری کسری بودجه آمریکا را تا 12‌سال آینده ارائه کرده است. اوباما معتقد است که عدم وجود برنامه برای کاهش کسری بودجه نیز موجب کاهش اعتماد سرمایه گذاران بین المللی خواهد شد. کاهش هزینه های بودجه در شرایط کنونی آن طور که مدنظر جمهوریخواهان است به ضرر رشد اقتصادی و اشتغالزایی خواهد بود.
موسسه رتبه بندی استاندارد پورز در تازه‌ترین گزارش خود چشم انداز اقتصادی آمریکا در بلند مدت را منفی ارزیابی کرده است. این موسسه تهدید کرده است اگر روند افزایش بدهی ها و کسری بودجه آمریکا ادامه پیدا کند رتبه اعتباری این کشور را کاهش خواهد داد. موسسه رتبه بندی مودی نیز اعلام کرده است که طرح دولت اوباما برای کاهش 4 تریلیون دلاری کسری بودجه تا 12 سال آینده کاری مثبت است. در هر صورت مذاکرات اقتصادی در ایالات متحده آمریکا با روندی جدی تر در حال پیگری است. آیا در این میان جمهوریخواهان حاضر می شوند در برابر دموکراتها وشخص رئیس جمهور آمریکا تمکین کنند یا شاهد ادامه تقابل و حتی جدی تر شدن آن خواهیم بود؟در هر حال به نظر می رسد اوباما با توجه به مدت محدود باقیمانده و ورود دیرهنگام به مذاکرات بودجه مسیر آسانی پیش روی خود نداشته باشد.


منبع: / روزنامه / رسالت ۱۳۹۰/۴/۱۱
نویسنده : سعید سبحانی

نظر شما