موضوع : پژوهش | مقاله

از حرف تا عمل


جناب آقای لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در روزهای گذشته طی سخنانی به مطالب مهمی از جمله وضعیت تولید و رونق اقتصادی و هم چنین حمایت دولت ژاپن از بخش کشاورزی پرداخت. ایشان در فرازی از سخنان خود بیان داشت هم‌اکنون شهرداری اکثر شهرها می‌گویند که از لحاظ امکانات ضعیف هستند و بدون کمک دولت قادر به آبادانی و رونق در تولید نیستند، اما امام علی (ع) در نامه‌ای به مالک اشتر نوشت اصرار تو بر آبادانی کشور باید بیشتر از گرفتن مالیات از مردم باشد، یعنی به جای آنکه اصرار بر اخذ مالیات از مردم شود، باید زمینه و جاده را برای سرمایه‌گذاری صاحبان سرمایه فراهم آورد تا آنها با سرمایه‌گذاری‌ای که می‌کنند رونق در تولید و اقتصاد آن منطقه ایجاد کنند، بعد مدیران شهری می‌توانند از مالیات و عوارض برای آبادانی بیشتر استفاده کنند. اگر شهرک‌های صنعتی فعال باشند، می‌توانند مالیات و عوارض دهند، اما اگر قبل از ورود سرمایه‌گذار در چندین مرحله از او مالیات بگیرند، وی دیگر رغبتی برای سرمایه‌گذاری پیدا نمی‌کند. وی همچنین اضافه کرد هنوز در کشور هیچ نقشه حساب‌شده‌ای برای استفاده از زمین‌ها وجود ندارد و بدون هیچ کار حساب‌شده‌ای تغییر کاربری صورت می‌گیرد، حال آنکه در ژاپن زمین محدود است و برای کار کشاورزی دریاها را خشک می‌کنند تا قطعه‌ زمینی 300 متری برای اشتغال کشاورزی فراهم آورند و به آن کمک یارانه‌ای می‌دهند تا این اشتغال پایدار بماند.
در ایران برای پرداخت یارانه‌ای و اصلاح قیمت‌ها نباید کاری کرد که کشاورز کار و تولید خود را رها کند و توانایی تداوم کار کشاورزی برای وی مقدور نباشد، چرا که کار کشاورزی قابل مقایسه با صنعت و تجارت نیست. این در حالی است که مدیرعامل اتحادیه فرآورده‌های لبنی از کاهش 30 درصدی تولید و عرضه شیر پاستوریزه خبر داده و اعلام کرده: به دلیل بازگشت قیمت محصولات لبنی به نرخ سابق و مقرون به صرفه نبودن تولید شیر و ماست، کارخانه‌های لبنی، تولید این محصولات را کاهش داده‌اند تا شیر خام ارزان شود.
همچنین رییس اتحادیه بنکداران مواد غذایی از کاهش 500 تومانی قیمت هر کیلو برنج ایرانی از چند روز گذشته خبر داد. قاسمعلی حسنی - رییس اتحادیه بنکداران مواد غذایی اظهار داشت: توزیع برنج ایرانی از چند روز گذشته در سطح بنکداری مواد غذایی شروع شده است. وی با بیان این‌که قبل از این کاهش، هر کیلو برنج ایرانی از فروشندگان شمال 4400 تومان خریداری می‌شد، گفت: این رقم در حال حاضر به 3900 تومان کاهش یافته که ما در تلاشیم قیمت برنج را 300 تومان دیگر نیز کاهش دهیم. او با بیان اینکه به هر میزانی که نیاز باشد به بنکداران برنج ارائه می‌شود، درباره عامل افزایش گرانی برنج در برخی جاها گفت: کسانی که عضو اتحادیه نیستند و پروانه کسب ندارند، اقدام به گرانی می‌کنند. با توجه به سخنان رئیس مجلس شورای اسلامی و دو خبر مذکور لازم است به چند نکته پرداخته شود: اولا سخنان آقای لاریجانی خطاب به کیست؟ اگر خطابشان به مردم است که مردم در این میان نقشی ندارند پس خطاب ایشان نمی‌تواند به مردم باشد بلکه منظور ایشان باید به دولت باشد که اگر چنین است دولت نیز ملزم به اجرای قوانین مصوب مجلس است. پس علی الظاهر اول باید این قوانین در مجلسی که ایشان ریاست آن را بر عهده دارند تصویب و پس از طی مراحل قانونی اجرا شود. اگر این قوانین در مجلس تصویب نشده است که این اعتراض به ایشان وارد است که با توجه به علم به این موضوع چرا قوانین لازم در مجلس شورای اسلامی تصویب نشده است و اگر چنین قوانینی تصویب شده و دولت اجرا نکرده باز این اعتراض به ایشان وارد است که چرا مجلس به نقش نظارتی خود درست عمل نکرده است ؟ ثانیا به نظر می‌رسد دولت با دخالت در فرایند قیمت گذاری بدون در نظر گرفتن شرایط و مسائل دیگر بیشترین آسیب و زیان را به کشاورزان و دامداران وارد می‌کند. در دو مورد اخیر کارخانه‌های لبنی با عدم خرید شیر، دامداران را علی‌رغم وجود شرایط مناسب مجبور به کاهش قیمت می‌کنند. در مورد قیمت برنج نیز چند نکته وجود دارد که احتمالا رئیس مجلس از آن‌ها بی اطلاع نیستند. در دو استان شمالی کشور که تولید کننده برنج کشور هستند عموما خرده مالکی حاکم است. خرده مالکی هزینه تولید را بالا می‌برد چرا که امکان استفاده از تکنولوژی و ماشین آلات کشاورزی در چنین زمین‌هایی ممکن نیست و حتی در صورت امکان مقرون به صرفه نیست. . نکته دیگر افزایش قیمت‌ها و تورم چند سال اخیر بر روی دست‌مزدها به شدت تاثیر گذاشته و کشاورزی که با هزینه بالایی مجبور به تولید برنج است دولت با دخالت خود در امر بازار و کاهش تصنعی قیمت‌ها کشاورز را مجبور به فروش ارزان تر برنج خود می‌کند. بخشی از این گرانی به این سیستم توزیع بر می‌گردد که به نظر می‌رسد دولت به جای مداخله در امر قیمت‌ها و کاهش دستوری تولیدات کشاورزی و دامی‌بهتر است تلاش کند تا سیستم توزیع را در کشور سامان دهی کند تا نه کشاورز و دام دار متضرر شود و نه مصرف کننده. بنابراین در سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی دور از انتظار نیست که مسوولین به جای طرح مشکل به راه حل‌ها بپردازند و گر نه با سخن رانی‌ها و طرح مشکل‌ها البته مشکلات کشور حل نخواهد شد.

تاریخ انتشار در سایت: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۱منبع: / روزنامه / مردم سالاری
نویسنده : مهدی قوامی پور

نظر شما