چین به دنبال جایگاه خود در فضا
اولین فضانورد چینی “یانگ لی وی” در صبح روز چهارشنبه به دنبال یک پرتاب موفق، از سایت موشکی “جی کوآن” واقع در غربیترین ناحیه صحرای گویی، در مدار زمین قرار گرفت.
فضانورد 38 سالة چینی در اولین ارتباط با مرکز کنترل عملیات، چنین گزارش داد: «حال من خوب است و عملکرد فضاپیما کاملاً طبیعی میباشد».
یانگ که یک خلبان سابق نیروی هوایی است پیشبینی کرده، قبل از بازگشت به محل فرود در “اینرمان گولیا” به همراه فضاپیمای “شنزو” 45 بار در مدار خود به دور زمین خواهد گشت!
آنگونه که رسانههای چینی قبل از پرتاب فضاپیما گزارش دادند، یانگ گفته بود: «من افتخار و عزت را برای ملت چین به ارمغان خواهم آورد؛ من هر حرکتی را با تمرکز کامل تحت نظر داشته و کنترل خواهم کرد». این پرواز به معنای ورود چین به جمع نخبگان صاحب تکنولوژی فضایی است چرا که چین اولین کشور پس از شوروی و آمریکا است که توانایی فرستادن بشر به فضا و سالم بازگرداندن او به زمین را داراست.
موشک “long Mrch 2-F”که میباید فضاپیمای شنزو را حمل میکرد، لحظاتی پس از ساعت 9 صبح روز چهارشنبه - به وقت محلی - به سوی فضا پرتاب شد.
آقای “هو جین تاو” - رئیس جمهور چین - به همراه بعضی از سران مملکتی و مهمانان خارجی در سایت موشکی جی کوان، شاهد پرتاب فضاپیمای شنزو بودند.
خبرگزاری “شینهوا” گزارش داد که آقای هو عملیات را اینگونه ستوده است: «افتخار و شکوه سرزمین پنهاور چین» و در ادامه افزوده است: «این عملیات یک قدم بزرگ و تاریخی برای مردم چین در مسیر فتح بلندترین قلههای علمی و تکنولوژی جهان میباشد».
خبرگزاری شینهوا از قول آقای “لیجینای” - مسوول سایتهای موشکی که به نحوی با پرتاب فضاپیمای شنزو در ارتباط بودند - گفت: «فضاپیما ساعت 9:10 از جو خارج شد و پس از لحظاتی به طور طبیعی در مدار از پیش تعیین شده، شروع به چرخش کرد».
ابتدای هفته گذشته، شبکة داخلی “CCTv” برنامههای عادی روزانة خود را قطع کرد تا پرتاب فضاپیمای شنزو را در برنامهای به نام “متخصصان فضا” و با حضور دانشمندان متخصص تحلیل و بررسی قرار دهد.
“آبزرور” اعتراض خود به تدابیر شدید امنیتی مقامات چینی را اینگونه ابراز کرد: «رهبران چین برای صدور اجازة پخش گزارش مستقیم تلویزیونی از چگونگی پرتاب فضاپیما با شدت و سختگیری، تمام جزئیات را بررسی میکردند».
هدف “YBut”، افزایش آگاهی عمومی از چگونگی انجام عملیات پرتاب فضاپیما است.
تلویزیون رسمی چین تمام برنامههای عادی خود را برای پوشش کامل خبری بر روی عملیات پرتاب فضاپیما و اخبار مربوط به فضانورد چینی به کلی قطع کرد.
هیچ خبرنگار خارجی اجازه خبررسانی مستقیم از این واقعه را نداشت لذا اطلاعرسانی راجع به آن، تنها به چند شبکه گزینش شده داخلی محدود شده بود که لحظه به لحظه مراحل مختلف پرتاب فضاپیما را گزارش میکرد.
بعضی تصاویر ویدئویی پخش شده، موشک را در حال اوج گرفتن به سوی آسمان صاف و بدون ابر صحرای گویی نشان میدادند و سایر آنها از سوی مرکز کنترل عملیات، پیغامی رادیویی از یانگ دریافت کرد که طی آن، حال خود را خوب توصیف کرده بود.
اولین فضانورد چینی - یانگ لی وی - در حالی چهارشنبه صبح به سمت سایت محل پرتاب موشک حرکت کرد که جزئیات بسیار ناچیزی از چگونگی پرتاب و یا حتی زمان پرتاب که تا آن لحظه محرمانه نگه داشته شده بود در اختیار عموم قرار داشت؛ حتی همین اطلاعات محدود و غیر دقیق هم که توسط مقامات رسمی چین در اختیار مردم قرار میگرفت، حاکی از انجام عملیات پرتاب، بین روزهای چهارشنبه و جمعه بود؛ ولی در کنار تمام این اقدامات امنیتی، مقامات چینی اعلام میکردند که امیدوارند با انجام یک پرتاب موفق، غرور ملی را در چین احیا کرده و همچنین باعث ترقی روزافزون تکنولوژی در این کشور گردند.
پرتاب اولین فضاپیمای چینی، 42 سال بعد از فرستادن “یوری گاگارین” - فضانورد اهل شوروی - به عنوان اولین انسان فضانورد توسط فضاپیمای “Vostak 1” صورت پذیرفت؛ این در حالی است که ایالات متحده آمریکا به علت حساسیتهای ایجاد شده در طی جنگ سرد و سوءظنهای موجود نسبت به کمونیستها، “آلن شفرد” - اولین فضانورد آمریکایی - را پس از گذشت کمتر از یک ماه از فرستادن گاگارین به فضا، توسط فضاپیمایی با برد کمتر از یک دور گردش به دور زمین، به فضا فرستاد.
هماکنون نام “یانگلیوی” به عنوان فضانورد چینی به این نامها افزوده شده است تا وی به افتخاری برای مردم چین بدل گردد.
منبع: / سایت / باشگاه اندیشه
مترجم : محمد یاقوتی
نظر شما