بررسی کیفیت شیمیایی آب زیرزمینی دشت قم
پارسای داخل کشور کارشناسی ارشد 1392
موضوع: زمین شناسی
پدیدآور: احمدرضا درویش
استاد راهنما: نصرالله کلانتری
استاد مشاور: رضا محمدی
دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشکده علوم پایه
چکیده
مساحت دشت قم در حدود 456 کیلومترمربع و در قسمت غربی دریاچه نمک و در استان قم، بین عرضهای جغرافیایی ?19?34 و ?34?34 درجه شمالی و طولهای جغرافیایی ?49?50 و ?08?51 درجه شرقی واقع شده است.هدف از این مطالعه ارزیابی کیفیت آب زیرزمینی با تاکید بر روی عناصر عمده میباشد. برای این منظور 20 نمونه آب زیرزمینی از چاههای عمیق در قبل و بعد از بارندگی در سال1390 برداشت شد و آنالیز عناصر انجام گردید. علاوه بر عناصر عمده، T°C, EC, TDS, TH اندازهگیری شد .بر مبنای دادههای جمع آوری شده نقشههای پراکندگی فیزیکو-شیمیایی تهیه شد. و نتایج دادههای بدست آمده،برای بررسی فرآیندهای هیدروشیمیایی کنترل کننده کیفیت آب ، منشا شوری، مدل معکوس و استفاده آب برای مصارف مختلف مورد استفاده قرار گرفت.مجموع املاح جامد سفره آبدار قم بین 720 تا 11000 میلی گرم بر لیتر متغییر است و غلظت عناصر عمده به علت انحلال نمک وژیپس در مسیر جریان از شمال به شمال غرب به سمت مرکز و شرق روند افزایشی دارد. نوع آب سولفاته سدیک کلرورره سدیک است.. فرآیند تبادل یونی موجب افزایش انحلال سدیم و جذب منیزیم و کلسیم شده است.مدل معکوس نشان میدهد که فاز عمده انتقال مولی شامل انحلال ژیپس و هالیت میباشد. بر مبنای دیاگرام شولر آب زیرزمینی برای شرب نامناسب و غیر قابل استفاده میباشد و از نظر کشاورزی در کلاس C4S4 قرار می گیرد.
نظر شما