خوراکیهای خاص شمیرانیها در شب یلدا
شب یلدا برای تهرانیان قدیم بهویژه شمیرانیها، نماد برکت، تندرستی و شادمانی بود. در این شب، اقوام و همسایگان دور هم جمع میشدند و سفرههایی از تنقلات خانگی و میوههای خشک تابستانی پهن میکردند. این رسوم که در هر منطقه حال و هوای خاص خود را داشت، در شمیران نیز با خوراکیها و آداب ویژهای همراه بود.
آردتوت و توتک؛ خوراکیهای خاص شمیرانیها
سیدمهدی اعرابی، پژوهشگر شمیران، از دو خوراکی خاص به نامهای آردتوت و توتک یاد میکند:
- آردتوت: ترکیبی از گردوی کوبیدهشده و توت که داخل کاسههای کوچک کنار کرسی قرار میگرفت.
- توتک: نوعی شیرینی خانگی تهیهشده از آرد آسیابشده مزارع شمیران که در شب یلدا برای پذیرایی استفاده میشد.
میوهها و تنقلات رایج یلدا در شمیران
- خرمالو و انار: خرمالوهای ریز و سفت برای تهیه شربتهای رنگین استفاده میشدند.
- کموس و خروندی: در شمیرانی قدیم به ازگیل «کموس» و به خرمالو «خروندی» میگفتند.
- تخمههای بو داده: تخمه هندوانه و خربزه که در برخی مناطق مثل اوین و چیذر بیشتر یافت میشد.
- بادام: بهویژه در غرب شمیران مانند کن و مرادآباد.
- میوههای خشک: مانند آلبالو خشکه، کشمش و زالزالک.
شیرینیهای خانگی و ساده برای یلدا
زنان شمیرانی در این شب لرزانک، مسقطی، نخودچی و شیرینی خاتون پنجره میپختند. این خوراکیها بهعنوان جایگزین آجیل و پسته، نهتنها سادهتر و مقرونبهصرفهتر بودند، بلکه بیشتر نشان از روحیه همبستگی و صرفهجویی داشتند.
روح یلدا؛ دورهمی و سادگی
برای شمیرانیهای قدیم، مهمترین جنبه یلدا، دورهم بودن و لذت بردن از کنار هم بودن در طولانیترین شب سال بود. خوراکیها، هرچند ساده، با حال و هوای گرم و صمیمی این شب ترکیب میشدند و خاطراتی ماندگار رقم میزدند.
منبع: همشهری آنلاین - زهرا بلندی
نظر شما