مریم فخر اعظم تقوی شیرازی
مریم فخر اعظم تقوی شیرازی، معروف به فخری گلستان، در سال ۱۳۰۴ متولد شد و در ۱۷ سالگی با پسرعموی خود، ابراهیم گلستان، نویسنده و فیلمساز معروف ایرانی، ازدواج کرد.
فخری گلستان را جزو نخستین کسانی میدانند که در تهران، اقدامهایی را در جهت سر و سامان دادن به وضعیت کودکان خیابانی انجام داد. او تا سالها مدیر پرورشگاهی بود که به تربیت فرزندان معتادان میپرداخت.
خانم گلستان در سالهای اخیر سفالگری میکرد و چند نمایشگاه انفرادی از آثارش برگزار کرده بود. سال گذشته، او از سوی دوسالانه سفالگری مورد تقدیر گرفت.
"فیل"، نوشته اسلاومیر مروژک، نویسنده لهستانی، و "کسی مرا نمیشناسد؛ صدای کودکان زاغهنشین امریکا" از ترجمههای فخری گلستان است.
او در سال ۱۳۷۴ در مجله توقیف شده "زنان" یادداشتی با عنوان "سفالگری را برای زندهبودن میخواهم نه برای زندگی" نوشته بود.
کاوه گلستان، عکاس و مستندساز، در ۱۳ فروردین ۱۳۸۲ هنگام تصویر برداری برای شبکه خبری بیبی سی در خط مقدم جنگ در شهر مرزی کفری در ۱۳۰ کیلومتری کرکوک عراق در اثر انفجار مین کشته شد.
فخری گلستان در گفتگویی با روزنامه سرمایه گفته بود:
"آدمها نمیمیرند، عدم حضور جسمانی مرگ نمیآورد، نگاه حقیقت طلب این آدم هاست که نگهشان میدارد، برای همین است که من هرگز برای دیدن کاوه بر سر مزار نمیروم. کاوه رفتنی نیست، چشمانش را همیشه زنده، وام داده به تصاویری که دنیا را تکان دادهاست."
وی از سالها قبل تا هنگام مرگ، جدا از ابراهیم گلستان زندگی میکرد ابراهیم گلستان در انگلستان زندگی میکند. او روز ۱۶ تیر ۱۳۹۱ در تهران در سن ۸۷ سالگی درگذشت.
لیلی گلستان مدیر گالری گلستان به خبرگزاری ایسنا گفتهاست که مادرش بعد از انقلاب از سن ۵۰ سالگی به سفالگری پرداخت و آثارش را چند بار به نمایش گذاشت. لیلی گلستان کهولت سن و ضربه مرگ برادرش کاوه را علت درگذشت مادرش ذکر کردهاست." ایشان بیماری خاصی نداشت، اما از مرگ پسرش، کاوه گلستان، ضربه بزرگی خورد که فکر میکنم علاوه بر کهولت سن، تحمل داغ فرزند یکی از اصلیترین دلایل مرگ ایشان بود.
نظر شما