سازمانها و تشکلهای اسلامی در ایتالیا
مجله اسلام و غرب شهریور 1378، شماره 25
38
طبق آمار غیر رسمی، تعداد 000/150/1 مهاجر مسلمان دارای اقامت قانونی در ایتالیا بوده، حدود 000/500 نفر مسلمان نیز به طور غیر قانونی در ایتالیا اقامت دارند. شمار ایتالیاییهایی که به آئین مقدس اسلام مشرف شده اند، نزدیک به 000/40 نفر می باشد.
مهمترین سازمانها و تشکلهای اسلامی موجود در ایتالیا به شرح زیر می باشند:
1- اتحادیه جوامع و سازمانهای اسلامی
این اتحادیه در سال 1990 تاسیس گردید و نزدیک به 117 انجمن و مرکز اسلامی موجود در ایتالیا را تحت پوشش دارد. همچنین 350 نمازخانه موجود در ایتالیا وابسته به این اتحادیه می باشند.
شایان ذکر است که در سال 1984 تعداد نمازخانه های مسلمانان از 12 نمازخانه تجاوز نمی کرد. این اتحادیه اقدام به تهیه یک پیش نویس قرارداد برای امضا با دولت ایتالیا و رسمیت یافتن جامعه مسلمانان در ایتالیا نموده است.
2- مرکز اسلامی - فرهنگی ایتالیا
این مرکز در سال 1996 توسط نمایندگان سفارتخانه های کشورهای اسلامی تاسیس شد و مبتکر احداث مسجد بزرگ رم بوده است. این مسجد که بزرگترین مسجد در اروپا به حساب می آید، در 1995 افتتاح شد و هزینه بنای آن به یکصد میلیارد لیر بالغ گردید که بخش اعظم آن را عربستان سعودی تامین کرده است. جمهوری اسلامی ایران درپرداخت هزینه آن مشارکت نداشت.
3- اتحادیه اسلامی جهانی ایتالیا
این ارگان در واقع شبکه ایتالیایی تشکل رابطة الاسلامی به حساب می آید که در سال 1997 تاسیس شد و مقرش در محل ساختمان مسجد بزرگ رم قرار دارد. عمر کامیلیتی ، ایتالیایی الاصل مسلمان شده که یکی از مسؤولان تشکل رابطة الاسلامی می باشد، در مصاحبه ای با روزنامه اونیره اظهار داشت: هدف از تاسیس رابطة الاسلامی، ترویج اسلام واقعی، یعنی اسلام معتدل و صلح طلب و حمایت از همه مسلمانان جهان می باشد.
4- مؤسسه فرهنگی - اسلامی میلان
مشهور است که این مؤسسه نماینده جناح اسلام افراطی و بنیادگرایان اسلامی است. دهها مرکز اسلامی وابسته به این مؤسسه می باشند.
5- جامعه مذهبی - اسلامی ایتالیا، (Coreis)
اکثریت اعضای این تشکل را ایتالیایی الاصلهایی تشکیل می دهند که به اسلام پیوسته اند. گفته می شود اعضای آن اغلب گرایشهای صوفیانه دارند. رهبر معنوی آنان، شیخ عبدالوحید پالاویچینی نام دارد.
6- گروه دعوت انسانی بین المللی
7- انجمن امداد اسلامی
این دو تشکل انجمنهای انسان دوستانه و الهام گرفته از اسلام هستند که عمدتا در زمینه های کمک رسانی به آوارگان، بخصوص مردم کوزوو و بوسنی و هرزگوین و در کنار آن، کمک به نیازمندان و مشارکت و حمایت از طرحهای توسعه در کشورهای ضعیف جهان تلاش می کنند.
شبکه ایتالیایی رابطة الاسلامیة
شبکه ایتالیایی رابطة الاسلامیة که از سوی عربستان تاسیس گردیده و پشتیبانی می شود، در محل مسجد رم مستقر است. این مسجد بزرگترین مسجد اروپا به حساب می آید.
یک مسلمان ایتالیایی الاصل به نام عمر کامیلیتی که یکی از مسؤولان رابطة الاسلامیة می باشد، در مصاحبه ای با روزنامه اونیره، هدف از تشکیل این شبکه را تبلیغ و ترویج اسلام واقعی، یعنی معتدل و صلح طلب و حمایت از همه مسلمانان جهان ذکر کرد.
ماریو شلایه، سفیر اسبق ایتالیا در عربستان که از 1987 به اسلام پیوسته و اکنون معاون شبکه ایتالیایی رابطة الاسلامیة می باشد نیز در مصاحبه ای اظهار داشت: این شبکه پیشرفته ترین وسایل ارتباطات را در اختیار دارد . با هدف اطلاع رسانی و ارائه کمکهای گوناگون به مسلمانان، بویژه آموزش نحوه دیالوگ و فن گفت و گوی دینی با نهادهای ایتالیایی و رسانه های گروهی تاسیس شده است و چنانچه احیانا مشکلاتی میان جامعه مسلمانان و مقامات محلی ایتالیا بوجود آید، برای حل و فصل آن تلاش می کند. نمونه آن، حل اختلافاتی بود که اخیرا میان جامعه مسلمانان شهر وارزه، (Varese) و شهرداری بوجود آمده بود و شهرداری حکم تعطیلی مسجد مسلمانان را صادر کرده بود که با تلاش شبکه ایتالیایی رابطة الاسلامیة، این مشکل حل و فصل گردید.
ماریو شلایه همچنین اظهار داشت که در تلاش هستیم تا بزودی «شورای اسلامی ایتالیا» را به عنوان یک تشکل واحد و نماینده مسلمانان ایتالیا رسما به ثبت برسانیم. شلایه افزود: در شورای اسلامی ایتالیا، تاکنون نمایندگان اتحادیه اسلامی جهانی ایتالیا، اتحادیه جوامع و سازمانهای اسلامی ایتالیا، اتحادیه دانشجویان مسلمان و جامعه مذهبی ایتالیا حضور یافته اند و ما امیدواریم نمایندگان جوامع شیعه نیز به این شورا بپیوندند.
قرار است بزودی شورای مزبور برای امضای قرارداد با دولت ایتالیا وارد مذاکره شود و سپس به ثبت رسیده و رسمیت یابد. برابر قوانین ایتالیا، نمایندگان جوامع اقلیت طرف مذاکره با دولت ایتالیا، جهت امضای قرارداد، باید ایتالیایی الاصل و تبعه ایتالیا باشند.
خواسته های شورای مذکور به نمایندگی از مسلمانان از دولت ایتالیا عبارتند از:
- تدریس تعلیمات اسلامی در مدارس به فرزندان مسلمان
- ایجاد یک سرپرستی مذهبی برای زندانیان و بیماران مسلمان در بیمارستانها برای نظارت در امر غذا و شؤونات اسلامی
- احترام به مقررات اسلامی در باره خوراکها در اماکن غذاخوری
- اختصاص مکانهای خاص به عنوان قبرستان برای مسلمانان
- امکان غیبت از کار و مدارس برای مسلمانان در روزهای تعطیلی اسلامی و نیز شرکت در نماز جمعه و جبران آن در ایام دیگر
پراکندگی مراکز اسلامی در ایتالیا
در ایتالیا بنا به آمار منتشره، تعداد 17 مرکز اسلامی و انجمن کوچک و ریز و درشت اسلامی فعالیت دارند که اتحادیه جوامع و سازمانهای اسلامی نزدیک به 85 درصد آن را دربرمی گیرد. پراکندگی جوامع اسلامی مهم در استانهای مختلف ایتالیا به شرح زیر می باشد:
استان پیه مونته 17 انجمن" لیگوریا 7 "" لمباردیا 18 "" ترنیتی 4 "" ونتو 14 "" فیو فری یولی 3 "" امیلیا 14 "" توسکانا 7 "" اومبریا 3 "" مارکه 2 "" ابروتزو 2 "" لاتزیو (رم) 7 "" کامپانیا 9 "" سیسیل 8 "
طبق همین آمار، در کل ایتالیا تعداد 350 نمازخانه دایر است.
منبع: سفارت ج. ا. ا واتیکان، به نقل از روزنامه اونیره 17/3/1999
نظر شما