زمانی برای خوشبختی
منبع:روزنامه کیهان
هارون یحیی، متفکر برجسته جهان اسلام همه مسلمانان را به شرکت در ترویج معارف قرآنی دعوت کرده و می گوید: معضلات کنونی جهان با بهره مندی از قرآن قابل حل است و اینکه شخصی فقط در مقام تمجید و تحسین پیام قرآن باقی بماند و خود هیچ فعالیتی را برای کمک به ترویج معارف قرآن انجام ندهد، با خرد انسان سازگاری ندارد و ممکن است خداوند این افراد را در جهان آخرت مورد بازخواست قرار دهد.
هارون یحیی می گوید: با نگاهی کوتاه و اندکی تامل درباره مشکلات کنونی جهان درمی یابیم که اکثر این مشکلات ریشه در نفرت، خودخواهی، سهل انگاری و بی رحمی دارند. عواملی از این قبیل محصول و دستاورد تفکر ماتریالیستی (ماده گرایی) و داروینی هستند که سعی بر تلقین این اعتقاد بر انسان ها دارند که بشر گونه ای از حیوان است و دائماً درحال تنازع و ستیز بی رحمانه با همنوعان خود است.
این ایدئولوژی ها صدمات و تاثیراتی منفی بر جوامع انسانی برجای می گذارند که این لطمات و خسارات را می توان با مهر و عطوفت، بخشش، تساهل و عقلانیت خنثی کرد. البته برای دستیابی به این مهرورزی و غلبه بر مشکلات باید دست به دامان آموزه های گرانبهای قرآن ناب محمدی و سنت رسول اکرم(ص) شد.
وی به آیه 71 سوره مومنین، اشاره کرده و یادآور می شود: این آیه به این موضوع می پردازد که هرکس و هر موجودی که از اوامر و دستورات الهی تبعیت نکند، روبه فساد و زوال خواهد رفت. و اگر حق از هوس های آنها پیروی کند، آسمان ها و زمین و همه کسانی که در آنها هستند، تباه می شوند! ولی ما قرآنی به آنها دادیم که مایه یادآوری (و عزت و شرف) برای آنهاست اما آنان از (آنچه مایه) یادآوریشان (است) رویگردانند!)
امروزه جهان اسلام با مشکلات عدیده ای روبروست. میلیون ها نفر از سرزمین های مادری خود اخراج و آواره شده اند. با مشاهده این صحنه ها انسانی که وجدان دارد و دم از انسانیت می زند، چگونه می تواند چشم خود را براین مشکلات ببندد و در صدد یافتن راه حلی برای این مسئله نباشد؟ هرچند ممکن بود که این اتفاق برای آن ها بیافتد و یا شاید هم در آینده این حوادث رخ دهد. ما هم نیازمند اقدامات مادی و هم معنوی برای مقابله با ظلم هستیم.
این متفکر برجسته جهان اسلام در ادامه تصریح می کند: خداوند در آیه 75 سوره نساء می فرماید: «چرا در راه خدا، و (در راه) مردان وزنان و کودکانی که (به دست ستمگران) تضعیف شده اند، پیکار نمی کنید؟! همان افراد (ستمدیده ای) که می گویند: «پروردگارا! ما را از این شهر (مکه)، که اهلش ستمگرند، بیرون ببر! و از طرف خود، برای ما سرپرستی قرار ده! و از جانب خود، یار و یاوری برای ما تعیین فرما!»
هارون یحیی مهم ترین وظیفه مسلمانان را مقابله عقلانی و فکری با ماتریالیسم و داروینیسم دانست و اظهار می دارد: سرچشمه تمامی این مشکلات این مکاتب هستند، دراین میان تنها راه نجات از فقر و آوارگی و تهیدستی، استمداد از قرآن و سنت رسول اکرم(ص) است. لذا بر ماست که پیام اسلام را به همه اعلام کنیم و این کار خود نوعی عبادت برای مسلمانان محسوب می شود.
اندیشمند سرشناس مسلمان در ادامه با تاکید بر لزوم بهره مندی از قرآن در زندگی روزمره، گفت: قرآن کتابی بی نظیر و فراتر از کتب دیگر است، پس در نتیجه مطالب آن هم فراتر از مطالب کتب دیگر است. هنگامی که فردی قرآن می خواند و با معجزات و حکمت بی بدیل آن مواجه می شود، به سوی حقیقت گرایش پیدامی کند. کسانی که قرآن و سیره نبوی (ص) را الگو و خط مشی زندگی خود قرار می دهند نسبت به سایر افراد از زندگی بسیار متفاوتی برخوردارند، با این توضیح که آنها دچار نومیدی و خستگی و افسردگی نمی شوند و به هنگام رویارویی با وقایع غیرمنتظره ترس و آشفتگی بر آنها غلبه نمی کند.
وی می افزاید: قرآن و سنت پیامبر(ص) همواره راهنما و هادی آنها هستند. این افراد راضی به رضای خدا و تسلیم مشیت الهی هستند و در آرامش زندگی می کنند. آنها در مقابله با وقایع، فرمایشات خداوند متعال را به یاد می آورند و هر تصمیم، گفته و نوشته ای از آنها دلالت بر تبعیت شان از ارزش های قرآنی دارند. به علاوه مسلمانان درهر برهه از زندگی خود، بهنگام اتخاذ تصمیمات مهم و تعبیر و تفسیر هر پدیده ای، توجه خاصی به رهنمودهای قرآن دارند. به عنوان مثال؛ آنها آیات قرآن را با تمامی وجود پذیرفته اند و در گفتار آنها اخلاق حسنه موجود در قرآن مشهود است.
هارون یحیی در ادامه تصریح می کند: قرآن کلام خداست و حقایق را از منظر خداوند بیان می کند. و هرکسی که با تکیه بر قرآن صحبت کند، می تواند به بهترین نحو در گفت وگوها شرکت کند، بدین دلیل که قرآن در صدد ریشه کن کردن منطق های گمراه کننده و تبیین حقایق است. گفتارهای مطابق با اخلاقیات قرآنی برای افراد مخلص و بی ریا، شفابخش بوده و کسانی که به این گفتارها گوش فرادهند، با اراده خداوند، توسط این گفت وگوها به حقیقت نائل خواهند شد. تاثیر و نفوذ فرمایشات پیامبر گرامی اسلام به علت آمیخته بودن آنها با حکمت و عقلانیت بود و این هم از آن جهت است که این گفتارها برگرفته از قرآن، کلام خداست.
وی می افزاید: خداوند نبی اکرم(ص) را از ایمان بهره مند ساخت و باعث شد که او در قلب مردم رسوخ کند. دراین بین کسانی که بزرگی خداوند را درک نکنند به انحرافی بسیار بزرگ دچار می شوند و پیوسته تلاش می کنند تا اعتبار و دانایی را از مجراهای دیگر بدست آورند.
هارون یحیی نشر و گسترش ارزش های قرآنی را دارای اهمیت والایی برشمرده و اظهار می کند: برهمه مؤمنین و افراد با وجدان واجب است تا بکوشند ارزش های اخلاقی قرآن و آیات قرآن را دربین مردم گسترش دهند. علاوه بر این باید با فلسفه ها و گرایشات ناسازگار با ارزش های قرآنی، مقابله فکری شود. مردم باید از وجهه راستین ایدئولوژی هایی از قبیل ماتریالیسم و داروینیسم که آنها را از عشق و عطوفت و ایمان دور نگه می دارند، آگاه شوند. آیه 104 سوره آل عمران نیز اشاره براین موضوع دارد: (باید از میان شما، جمعی دعوت به نیکی و امر به معروف و نهی از منکر کنند! و آنها همان رستگارانند).
وی به آیه 48 سوره مائده اشاره کرده و می گوید: خداوند دراین آیه می فرمایند: (پس در نیکی ها بر یکدیگر سبقت جویید! بازگشت همه شما، به سوی خداست...) بنابراین هر شخصی با توجه به امکانات موجودش باید در راستای نشر پیام قرآن و امر به معروف قدم بردارد. ممکن است برخی افراد دانش کافی برای انجام این کار نداشته باشند و یا برخی دیگر نتوانند زمان زیادی را به این قضیه اختصاص دهند اما اصل موضوع این است که هرکسی با رجوع به ضمیر خود، بدون شک با استفاده از امکاناتی که برای او مهیاست، می تواند دراین مسیر گامی به اندازه سهم خویش بردارد. افرادی که مشتاق انجام این کار هستند هر کدام به زعم خود می توانند نقش بسزایی را دراین رابطه ایفا کنند. نکته ای که در اینجا قابل تأمل است، این که هر شخص صادقانه از خرد و وجدان خود دراین امر استفاده کند.
وی یادآور شد: پروردگار متعال در آیه 19 سوره مزمل می فرمایند: (این هشدار و تذکری است، پس هرکس بخواهد راهی به سوی پروردگارش برمی گزیند؟)
این اندیشمند مسلمان در پایان همه را به شرکت در ترویج معارف قرآنی دعوت و اظهار می کند: این که شخصی فقط در مقام تمجید و تحسین نشر و گسترش پیام قرآن باقی بماند و خود هیچ فعالیتی را برای کمک به این قضیه انجام ندهد، با باطن (خرد) انسان سازگاری ندارد. ممکن است خداوند این افراد را در جهان آخرت مورد بازخواست قرار دهد. در زمانی که مسلمانان به شدت در سراسر جهان مورد ظلم واقع می شوند برهمه مؤمنین واجب می شود که از همدیگر حمایت کنند. این امر ما را به استفاده هرچه بهتر از زمان محدود و تلاش بی وقفه برای تبلیغ ارزش های اخلاقی قرآن فرامی خواند. تاثیرات این تلاش ها و کوشش ها، هرچند بزرگ یا کوچک، با عنایت خداوند متعال می تواند وسیله ای برای ترویج تعالیم قرآنی دربین بشریت باشد.
نظر شما