موضوع : پژوهش | مقاله

نارضایتی و مقاومت ژنرالها در ارتش روسیه!


چند تن از ژنرالهای بانفوذ ارتش روسیه در یک اقدام غیرمعمول و غیرمنتظره، از مقام خود به صورت دستجمعی استعفا داده‌اند. این اقدام که مطلقا در یک ارتش شرقی بی‌سابقه بوده است، در اعتراض به روشهای مدیریت و فرماندهی ارتشبد "نیکولای ماکارف" رئیس کل ستاد ارتش روسیه صورت گرفته ولی هنور پذیرفته نشده است.
"آندره ترتیاک" معاون ستادکل نیروهای مسلح، "سرگئی ساکوکوف" معاون اول نیروی زمینی، "اولگ ایوانف" رئیس سرویسهای مبارزه با سیستم‌های رادیو الکترونی (رادار و غیره) ازجمله مقامهای ارتش نظامی مستعفی هستند که نام آنها اعلام گردیده است.
ژنرالهای مستعفی به شیوه‌های دیوانسالاری نظامی در ارتش به شدت معترضند و فهرستی از محورهای مورد اعتراض آنها تهیه شده که فقط بخش کوچکی از آن رسانه‌ای شده است. ازجمله عدم ثبت فعالیتهای نظامی و خدمات ویژه در اسناد رسمی این نیرو که عملا برتری و توانمندی افراد قابل ردیابی و امتیازبندی نخواهد بود. این نکته در عین حال، تفاوت‌های محسوس و ملموس میان افراد با رتبه‌های یکسان را تحت‌الشعاع اراده و تصمیم مافوق قرار می‌دهد و زمینه‌های ارتقاء عناصر چاپلوس و مرتبط با برخی مقامات سیاسی - نظامی را فراهم می‌سازد که همین امر، توازن نسبی در ارتش را مختل می‌کند و بهانه‌ای برای جلوگیری از رشد سازمانی و کسب ارشدیت نظامیان مستقل، به دست مقامات می‌دهد. صرفنظر از اهداف و انگیزه‌های معترضین، اصل اتخاذ چنین تصمیم مشترکی در ارتش روسیه به کلی غافلگیرکننده و تعجب‌آور است. موضوع مهمتر به انعکاس رسانه‌ای این خبر توسط خبرگزاری روسی، "ریا نووستی" مربوط می‌شود که به نظر می‌رسد حتی رسانه‌‌ای‌کردن خبر نیز با اهداف خاصی صورت گرفته و ممکن است این عده از ژنرالها به "تبانی و مقاوت در برابر روند تصمیم‌سازی فرماندهی ارتش" متهم شوند و حتی در صورت فراهم‌بودن زمینه‌ها، تحت تعقیب در دادگاههای نظامی نیز قرار گیرند.
این نکته از آن جهت اهمیت دارد که این شیوه‌های ابراز نارضایتی و مقاومت ژنرالهای ارشد حتی نزد کشورهای با نظام دمکراتیک نیز بی‌سابقه بوده و احتمالا برای تحقق اهداف ویژه‌ای، به اطلاع عموم رسیده است. با درک پیچیدگیهای ساختار ارتش روسیه، احتمال می‌رود که تصمیم به رسانه‌ای‌کردن این موضوع با هدف سرکوب این موج درون ارتش اتخاذ شده باشد و رهبران کاخ کرملین در این زمینه به قطعیت رسیده‌اند که باید با چنین اقدامی از جانب نظامیان، هرچند که مقامات با نفوذی در میان آنها باشند، به شدت مقابله شود.
آنچه در این میان بر اهمیت موضوع می‌افزاید، وجود زمینه‌های برخورد حذفی با ژنرالهای با نفوذ در دوره ریاست‌جمهوری دیمتری مدودف است که چهره‌ای خشن از وی را در برخورد با نظامیان به نمایش می‌گذارد. یادآوری این نکته لازم است که مدودف در ماه گذشته چند ژنرال بانفوذ و پرسابقه در وزارت کشور را از کار برکنار نمود و با این اقدام خود سعی کرد به سایر همردیفان ژنرالهای برکنارشده نشان دهد کرملین در برخورد با موارد نامطلوب، هرگز و با هیچکس تعارف ندارد و حتی به سوابق آنها هم نگاه نمی‌کند.
دقیقا به همین دلیل است که به نظر می‌رسد ژنرالهای کارکشته، با آگاهی نسبت به عواقب اقدامات خود، به دلایلی که هنوز اعلام نشده. دست به یک اقدام انتحاری زده‌اند و احتمال می‌رود که این اقدام آنها با واکنش‌هائی در ساختار و بدنه ارتش روسیه نیز همراه شود. البته واکنش در قبال استعفای دستجمعی ژنرالها نیز تقریبا قابل پیش‌بینی است و کاملا بعید بنظر می‌رسد که اوضاع و پیامدها به نفع آنها تمام شود.
گزارش ریانووستی از این دیدگاه، قدری موذیانه تنظیم شده و در متن گزارش به صورت مبهمی بر این نکته تاکید شده که ژنرالهای ناراضی، متن استعفای خود را به وزارت دفاع روسیه تحویل نموده‌اند ولی تاکنون هیچگونه تصمیمی در این مورد اتخاذ نشده و حتی استعفای آنهابه تائید این وزارت نیز نرسیده است. این بدان معنی است که مقامات رشد اعم از نظامی و سیاسی مایلند ابعاد و اطلاعات بیشتری درباره این رویداد غیرمنتظره در راس هرم فرماندهی ارتش را کشف کنند تا بهتر دریابند که با این پدیده باید چگونه برخورد کنند؟ "برخورد حذفی" تاکنون گزینه اصلی مسکو در قبال تمردها بوده است و کاملا بعید بنظر می‌رسد این مورد، یک استثنا از قاعده کلی ارتش روسیه تلقی شود و حرکتی به نفع ناراضیان در ارتش روسیه صورت پذیرد. حتی از این بابت همه چه بسا اصل این پدیده، یک اقدام سازمان‌یافته برای شناسائی و قلع و قمع مخالفین در ارتش روسیه باشد.

 

منبع: / روزنامه / جمهوری اسلامی ۱۳۹۰/۴/۲۳

نظر شما