دکتر محمود شریعت
دکتر شریعت یکی از اساتید برتر حوزه بهداشت محیط و پدر علم بهداشت محیط ایران می باشد.
خانواده
دکترسید محمود شریعت در سال ۱۳۱۶ در شهر قم بدنیا آمد.
مرحوم پدر سید محمود شریعت یکی از معتمدین معروف قم بود و کلیه دروس علمیه را خوانده بود و در همان جا هم استاد بود و لیکن شغل عطاری یا سقط فروشی داشت. مادرش هم از خانواده مذهبی بود و دختر امام جمعه قدیم قم بود.
تحصیلات
سید محمود شریعت تحصیلات ابتدایی را در مدرسه باقریه که گوشه مدرسه فیضیه بود ، به پایان رساند. کلاس ششم را در مدرسه سنایی طی کرد و در دبیرستان حکیم نظامی قم موفق به اخذ دیپلم طبیعی گردید.
تحصیلات تکمیلی دکتر شریعت به زبان خودش به قرار زیر است : در ۱۳۳۲ کنکور دانشکده دارو سازی قبول شدم و طی ۵ سال این رشته را به پایان رساندم اما به دلیل مشکلات مالی تخصص دانشگاه را ناتمام گذاشتم و به خدمت سربازی رفتم . بعد از خدمت سربازی به عنوان مربی – آسیستان – در دانشکده داروسازی در رشته آب شناسی مشغول شدم و تدریس شیمی و میکروبی آب را بر عهده گرفتم . در همان زمان رشته مهندسی بهسازی در دانشکده فنی به وجود آمد و از من خواستند که در تدریس همکاری کنم . در واقع بهسازی محیط در ابتدا در دانشگاه فنی به وجود آمد بعد که دانشگاه به صورت دپارتمانی در آمد ، به دانشکده بهداشت واگذار شد. بعد از مدتی از طرف دانشگاه و سازمان بهداشت به دانشکده Tulane امریکا رفتم و بعد هم ph.D یا دکترای تخصصی را در بهداشت محیط دریافت کردم.
ایشان دارای دیپلم فوق دکترا- ارزیابی زیست محیطی – دانشگاه ویلز انگلستان در ۱۳۷۲می باشد. او همچنین دوازده دوره کوتاه مدت در ایران و امریکا (روش های آموزش – ارتباطات – استفاده از مواد رادیو اکتیو- مدیریت) را گذرانده است.
فعالیت های ضمن تحصیل
سید محمود شریعت در سال آخری که دوره دکترا را می گذراند -۱۹۷۴- به دلیل مشکلات مالی و قطع بورس تحصیلی در یک شرکت امریکایی به استخدام در آمد که در این شرکت اثرات زیست محیطی یک جاده اتوبانی را که به فاصله ۴۷۰ مایل از شمال به جنوب ایالت لوییزیانا کشیده می شد ، ارزیابی کرد .
وقایع میانسالی
رشته بهداشت محیط در آن زمان در ایران وجود داشت اما در واقع حشره شناسی پزشکی بود و بخش های مربوطه به بهسازی محیط هم به طور خیلی جزئی در کنار دپارتمان حشره شناسی پزشکی تدریس می شد . در هنگام شروع انقلاب اسلامی مدیر گروه پیشین آقای « دکتر جهانبخش » دکتر شریعت را به عنوان جانشین مدیر گروه انتخاب کرد. بعد از چند ماه هم توسط شورای گروه، به عنوان مدیر گروه انتخاب شدند و بعد ،در حین مدیریت ایشان، رشته بهداشت محیط و حشره شناسی پزشکی در سال ۱۳۶۵ از هم جدا شد.
سید محمود شریعت از این دوران چنین می گوید: “بعد از بازگشت به ایران متوجه شدم که این رشته اصلا در ایران مطرح نشده و فقط در مورد نیروگاه اتمی بوشهر دو طرح imperial) ۱) و imperial) ۲) به اجرا درآمده که آن هم در واقع به مرحله ارزیابی نرسیده بود بلکه فقط تا محدوده شرح محیط زیست پیش رفته بود. همان موقع من پیشنهاد این رشته را در مقطع فوق لیسانس برای دانشجویانی که در رشته تحصیلی شان کلمه « محیط » به کار رفته بود، دادم و پذیرفته شد و بعد هم دروس تکمیلی تر را به این رشته اضافه کردیم. “
مشاغل و سمت های مورد تصدی محمود شریعت – مسیر ایرانی
تجربیات شغلی :
– مربی – دانشکده داروسازی – دانشگاه تهران – شهریور ۱۳۳۹ – آبان
– استادیار – دانشکده دارو سازی – دانشکده بهداشت – آبان ۱۳۴۵- تیر
– دانشیار- دانشکده بهداشت – تیر ۱۳۵۲- آذر ۱۳۶۳
– استاد دانشکده بهداشت – آذر ۱۳۶۳الی ۱۳۸۰/۱۰/۱
سمت ها :
– سرپرست آزمایشگاه های بهداشت محیط – ۱۳۴۵تا دی ۱۳۸۰
– مدیر گروه بهداشت محیط – تیر ۱۳۵۸تا آذر ۱۳۷۵
– مشاور عالی بهداشت محیط – سازمان جهانی بهداشت ۱۴ سال
– عضو کمیته انتخاب استاد – ستاد انقلاب فرهنگی تمام وقت
– عضو کمیته برنامه ریزی درسی – ستاد انقلاب فرهنگی تمام وقت
– عضو کمیته ملی بلایای طبیعی – بیش از ۷ سال
– عضو بورد تخصصی بهداشت محیط – از شروع تا به حال
– عضو کمیته انسان و محیط – یونسکو
– عضو تعداد زیادی از کمسیون ها و شوراهای تخصصی
– هیئت مؤسس انجمن بیو شیمی ایران – مهندسین بهداشت محیط – انجمن متخصصان محیط زیست – انجمن علمی بهداشت محیط ایران – انجمن ارزیابی ایران
– دبیر اجرائی سمینارهای علمی ( حد اقل ۱۵ سمینار)
– عضو هیئت علمی سمینارهای علمی (حداقل ۲۰ سمینار)
آثار
آبهای مناطق کویری کاشان و آب های کردستان
انرژی در آسیا و برزیل
میکروب و آنتی بیوتیک ها
واژه نامه بهداشت
نظر شما