موضوع : پژوهش | مقاله

معمای برزیل در شورای امنیت


شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار است از 10 تا 14 اسفند ماه‌جاری تشکیل‌ جلسه دهد تا گزارش یوکیا آمانو، رئیس جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد پرونده هسته‌ای کشورمان را بررسی کند.
انتظار می‌رود بعد از جلسه شورای حکام، شورای امنیت سازمان ملل متحد جلسه خود را با محوریت پرونده هسته‌ای ایران برگزار کند.
شورای امنیت که از پنج عضو دائم و 10 عضو غیردائم تشکیل شده وظایف گسترده و تعیین‌کننده‌ای در ساختار سازمان ملل متحد دارد که بر این اساس، اجرای قطعنامه‌های صادره را الزامی می‌کند. برای تصویب هر قطعنامه از 15 عضو 9 رای موافق لازم است که در این 9 رای موافقت پنج عضو دائم شورای امنیت یعنی آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین الزامی است.
در مهرماه 1388 با رای‌گیری کشورهای عضو مجمع عمومی سازمان ملل کشورهای لبنان، برزیل، بوسنی، نیجریه و گابن برای عضویت غیردائم شورای امنیت این سازمان انتخاب شدند تا با آغاز سال جدید میلادی جایگزین کشورهایی مانند لیبی، کاستاریکا و کرواسی شوند.
این کشورها به‌همراه پنج عضو دائم شورای امنیت همراه با ترکیه، مکزیک، نیجریه، اتریش و ژاپن اعضای شورای امنیت در سال 2010 هستند.
هر چند ایران در کشورهای عضو دائم شورا به مخالفت چین با صدور قطعنامه امیدوار است اما در میان کشورهای غیردائم امیدواری‌هایی برای جلب حمایت آنها به‌منظور مخالفت با تشدید تحریم‌ها وجود دارد. در میان این کشورها برزیل نقش مهمی در این راستا ایفا می کند.
این کشور که از آن با عنوان هشتمین قدرت بزرگ اقتصادی جهان یاد می شود، از اعضای ثابت شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی است که در جلسه قبلی شورای حکام به پرونده هسته ای ایران رای ممتنع داده است.
سفر آذرماه محمود احمدی‌نژاد به برزیل هرچند قبل از انتخاب این کشور به‌ عنوان عضو شورای امنیت برنامه‌ریزی شده بود، اما نشان داد که تهران اهمیت ویژه‌ای برای کشورهای توسعه‌گرایی مانند برزیل قائل است. این سفر در حالی صورت گرفت که مقامات برزیل نیز در اظهارنظرهای مختلف خود از برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران حمایت کرده بودند.
حتی در زمانی که طرح ارائه شده از سوی آژانس برای ارسال اورانیوم ایران به خاک روسیه به بن‌بست رسیده بود، برزیل از جمله کشورهایی بود که به‌عنوان میزبان احتمالی اورانیوم‌های ایران مطرح شده بود. بر همین اساس ایران امیدوار است با ایجاد روابط حسنه با برزیل و گسترده کردن مناسبات خود، این کشور را به‌عنوان یک دوست قابل‌اعتماد که حتی هم‌اکنون خواستار عضویت دائم در شورای امنیت است و روند رو به توسعه آن از شتاب فراوانی برخوردار است، حفظ کند.
در حالی که ویلیام برنز، معاون وزیر امور خارجه آمریکا قرار است روز جمعه به برزیل سفر کند تا مقدمات دیدار چهارشنبه آینده هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه ایالات‌متحده را از برزیل فراهم کند لوئیس داسیلوا، رئیس‌جمهور برزیل در کنفرانس خبری با همتای مکزیکی خود مخالفت خود را با تحریم و انزوای ایران اعلام و از حق تهران در دستیابی به انرژی هسته‌ای حمایت کرد. رئیس‌جمهور برزیل در پایان نشست سران 32 کشور آمریکای لاتین که در یکی دو روز گذشته برگزار شد، با دفاع از برخورداری ایران از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای تاکید کرد با تحریم جدید ایران مخالف است.
داسیلوا با اعلام اینکه در اردیبهشت ماه به ایران سفر خواهد کرد، افزود: برزیل برنامه صلح آمیز هسته‌ای را حق ایران می‌داند. سلسو آموریم، وزیر امور خارجه برزیل نیز اخیرا اعلام کرده، کشور برزیل از گفت‌وگوهای بین تهران و آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای حمایت می‌کند.
این موضوع برای سران کاخ سفید بسیار نگران کننده است بر همین اساس کلینتون در تور دیپلماتیک خود پیش از اینکه به کاستاریکا و گواتمالا سفر کند میهمان مقامات برزیلی خواهد بود تا با داسیلوا، رئیس‌جمهور این کشور در مورد مسائل مهم منطقه‌ای و جهانی گفت‌وگو کند. بدون‌شک پرونده هسته‌ای ایران یکی از مسائل مهمی است که در گفت‌وگوهای طرفین مطرح خواهد شد.
اما اینکه برزیلی‌ها تا چه اندازه حاضر هستند به حمایت خود از ایران ادامه دهند با تردیدهایی نیز روبه‌روست زیرا حتی شخصیت‌های میانه‌رو چپگرایی مانند داسیلوا نیز منافع ملی خود را مقدم بر هر چیزی می‌دانند. منافعی که گذشت از آنها مستلزم کسب امتیاز قابل ‌توجهی از آمریکا و متحدانش است. به‌عنوان نمونه برزیل خواستار حق وتو در شورای امنیت است، خواسته‌ای که بعید به‌نظر می‌رسد غربی‌ها در قبال همراهی برزیل در پرونده هسته ایران به آن تمکین کنند.

 

منبع: / خبرگزاری / ایسکانیوز ۱۳۸۸/۱۲/۱۰

نظر شما