بهار، بشارتی برای متفکران است
برگ درختان سبز در نظر هوشیار
هر ورقش دفتری است معرفت کردگار
تمامی جلوه های طبیعت برای انسان جویای حق و حقیقت، درس آموز و نشانه است؛ نشانه ای از مبدأ و منشأ هستی. یکی از جلوه های زیبای الهی، فصل زیبای بهار است که می تواند آغازی بر یک زندگی جدید و تحولی فراگیر برای همه شوون زندگی باشد. پیام «بهار» زندگی و از نو شدن است؛ در رابطه با فصل بهار و تأثیرهای معنوی و روانی آن با کارشناسان، به گفتگو نشستیم:
فصل بهار سرآغاز تحول
فصل بهار علاوه بر تمام زیباییها و نوشدگی ها، بهانه ای است برای شروع؛ شروعی دوباره از زندگی الهی و انسانی، زیرا این فصل توام است با انگیزه های فراوان. حجة الاسلام و المسلمین محمد رضا ایزدپور به ما می گوید: بزرگترین ارمغان بهار با وجود شکوفایی ظاهری طبیعت و دمیده شدن روح جدید در ابعاد شگفت انگیز طبیعت، الهام گیری برای دستیابی به تحول عمیق روحی و دستیابی به فضایل انسانی است.
این مدرس دانشگاه ادامه می دهد: به تعبیر دیگر، همان طور که طبیعت در فصل بهار نقش خود را عوض می کند و پذیرای تحول می شود، همانطور روح و روان انسان نیز که در طول سال دچار خمودگی و گرایش به ابعاد حیوانی و نازل شده است، باید متحول گردد و از رذایل و پلیدیها خارج شود.
حجة الاسلام و المسلمین «علی نظری منفرد» نیز می گوید:بهار با سبزی خاص و زیبایی بی همتایی که به همراه خود داشته، باعث زدوده شدن غم از دل می شود و سرآغازی بر تحول همه چیز است، همان طور که خداوند در سوره فرقان در مورد طبیعت فرموده است: «اوست که فرستاد بادهایی را که بشارت دهنده رحمت پروردگارند»، و همین طور در سوره انعام نیز می فرماید «اوست که نازل کرد از آسمان باران را تا هر گیاه را بدان برویانیم و سبزه ها و دانه هایی بر روی هم چیده شده پدید آوریم»، خداوند همان طور که در این فصل زمین خشک را به بهار، سبزه و زیبایی تبدیل می کند، پیامهای مهم انسانی و اسلامی نیز برای همه دارد.
بهار پیام آور و بشارت دهنده برای متفکران
فصل بهار، پیامهای آموزنده فراوانی برای متفکران و مشتاقان سیر در حکمتهای الهی دارد، نظری درپاسخ به این پرسش که این فصل چه پیامهایی برای متفکران و بندگان خدا دارد، می گوید: بهار جلوه ای از رستاخیز الهی است. ما همان طور که به صحرا و دشت و طبیعت می رویم و کوه ها و گیاهان تازه روییده را می بینیم و مشاهده می کنیم که چگونه به تعبیر قرآن گیاه خشکیده به گیاهی زیبا و باطراوت تبدیل شده است، باید پیام بهار را درک کنیم. این مدرس حوزه ادامه می دهد: نگاه و نظر انسان باید عبرت گیرنده باشد و سکوت ما در طبیعت توام با تفکر و اندیشه بوده و سخنمان ذکر باشد و بدانیم که زندگی دوباره طبیعت، پیام مهم و عبرت آموزی دارد که همان معادباوری و ایمان راسخ به رستاخیز است.
ایزد پور نیز بهار را واجد نکات مهم زیادی برای تحول فکری در انسان می داند و می افزاید: تحولات فصل بهار گویای واقعیت قرآنی است و در آن مانوس شدن و آشنا شدن انسانها با نحوه آفرینش و خلق جدید را مشاهده می کنیم، بدین معنا که انسان با چشمان خود نظاره گر دمیده شدن روح جدید در کالبد نباتات در طبیعت است که خداوند چگونه عدم را به وجود تبدیل می کند. وی ادامه می دهد: در این فصل، همان طور که تحول مادی ایجاد شده، باید تحول روحی نیز شکل بگیرد و با الهام گیری از چرخش ایام و تحول مادی، ماهیت واقعی نوروز را درک کنیم و پیام آن را فرابگیریم؛ این پیام این است که انسان باید پیوسته به معبود خویش نزدیک شود و ابعاد وجود ملکوتی او را احساس و سعی کند آغاز فصل بهار را سرآغازی برای تجدید پیمان و رابطه با خدای خود قرار داده و آن را تقویت کند و نوروز را به معنای واقعی آن به روز نو تبدیل کند.
فرصتی دوباره
اما پس از درک پیام بهار چه وظیفه ای داریم و چه باید کنیم. در پاسخ به این پرسش، حجة الاسلام نظری منفرد می گوید: همان طور که می دانید، اسلام با سیر و سفر و گشت مخالفتی ندارد، اما باید این گشت و گذار توام با تفکر باشد و در فصل بهار همان طور که به دیدن بناهای تاریخی می رویم، بیندیشیم که بنیانگذاران این بناها کجا رفتند و سرنوشت ما زندگان چه خواهد شد.
وی ادامه می دهد: داده های خدا به انسان به مرور از او گرفته می شود و همیشه انسان، سالم و جوان و ماندگار نیست، پس باید سعی کنیم همان طور که خود را برای مراسم شادمانی بهار آماده می کنیم و از زیباییهای آن لذت می بریم، زاد و توشه خود را برای سفر آخرت نیز آماده کنیم و فرصتها را از دست ندهیم. همه باید برای سفر آخرت و روز معاد مجهز باشند و بدانیم روزی عید واقعی است که در آن روز مرتکب گناه نشویم.
حجة الاسلام ایزد پور نیز می گوید: باید از فرصت بهار برای نوآوری در اخلاق زندگی بخصوص زندگی خانوادگی و اجتماعی بهره گرفته و تلاش کنیم به نوسازی و از بین بردن شکافهای زندگی شخصی و خانوادگی و تبدیل نمودن آن به رابطه ای الهی و مقبول بپردازیم. وی ادامه می دهد: این فصل نباید مظاهری غیر اسلامی داشته و انگیزه ای برای افزایش هزینه های غیر ضروری، اسراف و سلب آرامش خانواده باشد بلکه باید توجهات ما را افزایش دهد.
منبع: / روزنامه / قدس ۱۳۹۰/۱/۱۴
نویسنده : محمد بیدارمنش
نظر شما