ایران آینده از نگاه یک موسسه آمریکایی
رئیس مؤسسه آمریکایی گلدمن ساش با اشاره به اینکه ایران پتانسیل اقتصادی بالایی دارد، گفت: نظام رهبری متفاوت در ایران به این کشور امکان میدهد بسیار آسانتر از سایر کشورها به رونق اقتصادی دست یابد.
به گزارش فارس، نیل اونیل رئیس موسسه آمریکایی گلدمن ساش در مصاحبهای با پایگاه خبری بیزینس اینسایدر به بیان نظرات خود در مورد موضوعات مربوط به خاورمیانه پرداخت.
وی با اشاره به پیش بینی موسسه خود در مورد تبدیل شدن 11 کشور در حال توسعه به بزرگترین اقتصادهای جهان تا سال 2011 گفت: یکی از این کشورها ایران است.
اونیل گفت: ایران یکی از کشورهای در حال توسعه است که پتانسیل اقتصادی بالایی دارد. سیستم رهبری متفاوت در ایران به این کشور این امکان را میدهد که خیلی آسانتر از سایر کشورهای در حال توسعه به رشد و رونق اقتصادی دست یابد. نمره محیط رشد ایران به مراتب بالاتر از 10 کشور دیگر است.
وی در مورد مصر که یکی از 11 کشور مورد اشاره است، گفت: مصر، پتانسیل زیادی برای افزایش رشد اقتصادی در دهههای آینده دارد البته اگر فرصتهای اقتصادی و مالی مساوی برای جمعیت 80 میلیونی این کشور فراهم آورد.
وی در مورد عربستان گفت: عربستان به عنوان تولیدکننده بزرگ نفت پتانسیل زیادی برای رشد اقتصادی دارد. عربستان قدرت بزرگی بین کشورهای شورای همکاری خلیج فارس است. این کشور این پتانسیل را دارد که در آینده نزدیک یک درصد تولید ناخالص داخلی جهان را به خود اختصاص دهد.
اونیل در ادامه به مسئله نفت اشاره کرد و افزود: افزایش قیمت نفت در بلندمدت به ضرر رشد اقتصادی جهان است و میتواند اقتصاد جهانی را با رکود دیگری روبرو کند. جیمز همیلتون استاد دانشگاه کالیفرنیا یکی از کارشناسانی است که در سال 2008 و 2009 وقوع بحران مالی و اقتصادی را به علت افزایش قیمت نفت پیشبینی کرده بود، گفت: در سالهای گذشته تصور میشد به ازای هر 10 درصد افزایش قیمت نفت به مدت یک سال رشد اقتصادی جهان بیش از 5/0 درصد کاهش خواهد یافت. ولی به نظر میرسد این مسئله امروز تغییر کرده است چرا که با افزایش قیمت نفت، رشد اقتصادی جهان کاهش پیدا نکرده است.
وی در ادامه گفت: من در تحقیقات وسیع و گسترده خود در باره شرایط بازار نفت در سالهای گذشته به دو نکته پی بردم. نخست اینکه به این نکته رسیدم که اوپک یک کارتل موثر و تاثیرگذار نیست و این فقط عربستان است که در حقیقت میتواند بر اوپک و بازار جهانی نفت تاثیر گذار باشد. نکته دوم اینکه مقالههای موجود در اواخر دهه 1970 میلادی با اطمینان و قاطعیت از افزایش قیمت نفت به 100 دلار در هر بشکه سخن میگفتند ولی 38 سال طول کشید تا این مسئله اتفاق افتاد. در عوض طی سالهای 1983 تا 2000 میلادی شاهد روند نزولی قیمت نفت بودیم. اونیل در باره شرایط لیبی گفت: نگرانیهای مربوط به کاهش تولید و عرضه نفت این کشور تاثیر زیادی در افزایش قیمت انرژی داشته است اما عربستان با افزایش تولید خود سعی کرده است تا کمبود عرضه نفت لیبی در بازارهای جهانی را جبران کند.
بر اساس این گزارش موسسه گلدمن ساش پیشبینی کرده است ایران طی سالهای 2015 تا 2025 میلادی به بالاترین نرخ رشد اقتصادی دست خواهد یافت و به یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان تبدیل خواهد شد.
این گزارش میافزاید 11 اقتصاد در حال توسعه و نوظهور جهان شامل ایران، مصر، اندونزی، کره جنوبی، مکزیک، نیجریه، پاکستان، فیلیپین، ترکیه، ویتنام و بنگلادش در سالهای 2015 تا 2025 میلادی با بالاترین رشد اقتصادی روبهرو خواهند شد.
بر اساس گزارش این بانک آمریکایی، ایران پتانسیل و توانایی زیادی برای تبدیل شدن به یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان را در قرن 21 دارد. بر این اساس ارزش تولید ناخالص داخلی ایران تا سال 2025 میلادی به بیش از 716 میلیارد دلار خواهد رسید.
منبع: / روزنامه / اطلاعات ۱۳۹۰/۱/۱۸
نظر شما