موضوع : نمایه مطبوعات | شرق

تقاضاى ایران ازسازمان ملل براى کشت قانونى خشخاش

روزنامه شرق، چهارشنبه 12 آذر 1382 

الهه طهماسبی: در حالی که گفته می شود ایران برای تامین مواد اولیه داروی مورد نیاز کشور، سالانه 5 تا 7 درصد تریاک تولیدی غیر قانونی افغانستان را مصرف می کند، مدیران شرکت های تولید کننده دارو، رسما از دولت  خواسته اند که مجوز کشت قانونی خشخاش در مزارع خاصی را صادر و از سازمان ملل، رسما تقاضای مجوز کند.درخواست رسمی داروسازان کشور در حالی به دولت ارائه شده است که کشت خشخاش از ابتدای انقلاب تاکنون غیر قانونی بوده است. منابع آگاه می گویند، کشمکش های پنهانی در دولت و دیگر نهادهای مرتبط، در نهایت به سود داروسازان تمام شده و دولت کشت خشخاش در مزارع خاصی را قانونی اعلام کرده است. ابوالحسن احمدیانی، معاون دارویی وزارت بهداشت و درمان با تایید خبر موافقت دولت برای کشت خشخاش، گفت: لایحه کشت قانونی خشخاش، به هیات دولت ارائه شده و با وجود نظرهای متفاوت، موافقت دولت را درپی داشته است.

وی افزود: از گذشته قوانینی برای کشت خشخاش در کشور وجود داشته است و به نظر می رسد، با تکیه بر همین قوانین، می توان کشت خشخاش را برای تامین مواد اولیه دارو در کشور از سرگرفت. احمدیانی گفت: گذشته از معاونت حقوقی ریاست جمهوری که کشت آن را در ایران غیر قانونی اعلام نکرده، مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز آن را غیر قانونی نمی داند. بنابر این بدون بازنگری قوانین گذشته می شود، دوباره در زمین های کشاورزی ایران، خشخاش کاشت. او تاکید کرد: این درخواست با توجه به مزیت های اقتصادی خاصی که دارد از سوی داروسازان کشور ارائه شده و هیچ گونه جنبه عمومی نخواهد داشت.معاون وزیر بهداشت و درمان گفت: داروسازان کشور، در حالی که امکان استفاده از خشخاش ایرانی را دارند، مجبورند برای تامین مواد اولیه مورد نیازد،  از کشفیات استفاده و عصاره تریاک نیز با قیمت های خاصی از کشور افغانستان، خریداری کنند.

احمدیانی از ارائه درخواست دولت ایران به سازمان ملل ابراز بی اطلاعی کرد و گفت: کشت خشخاش در کشور قطعا مشکل قانونی ندارد و در صورت موافقت نهایی می تواند برای صنعت داروسازی ایران، بازارهای صادراتی جدیدی ایجاد کند.اما در همین حال، شرکت های تولیدکننده دارو،  در مورد عواید اقتصادی کشت خشخاش، گزارش های متعددی تهیه کرده اند. براساس یکی از این گزارش ها، ایران می تواند با تحقق این طرح و اجرای سیاست کشت مکانیزه خشخاش،  علاوه بر تامین نیاز 20 میلیون دلاری کشور به عصاره تریاک، زمینه برای صادرات 100 میلیون دلار عصاره تریاک و مشتقات آن را فراهم کند. در حال حاضر کشورهای بلغارستان، یونان، هند، ترکیه و روسیه برای کشت قانونی خشخاش و تجارت مشتقات آن، از سازمان ملل، مجوز دریافت کرده اند، در همین حال گفته می شود دولت های استرالیا، پاکستان و افغانستان نیز درصدد اخذ مجوز های قانونی از سازمان ملل هستند.

پیش از انقلاب ، ایران مجوز کشت خشخاش را از نهادهای بین المللی، دریافت کرده بود؛ اما به دنبال وقوع انقلاب اسلامی، کشت خشخاش در 25 هزار هکتار زمین زراعی، ممنوع شد.این در حالی است که بررسی ها نشان می دهد، میزان نوسکاپین، کدئین، پاپاوین و بتائین در گرز خشخاش ایرانی، نسبت به تولیدات کشورهای ترکیه، یوگسلاوی و هند بسیار بالاتر است. گذشته از آن، بهره برداری از مزارع کشت، با روش های مکانیزه و مدرن، می تواند برای حدود 4 هزار نفر، اشتغال ایجاد کند و حدود 600 نفر نیز می توانند در بخش های صنعتی آن، فعالیت کنند منابع خبری غیر رسمی می گویند، در سفر اخیر معاون دبیر کل سازمان ملل در تهران، درخواست رسمی ایران برای کشت خشخاش به این سازمان ارائه شده است.
 

نظر شما