موضوع : پژوهش | مقاله

سفر اوباما به آسیا ارمغانی نداشت


باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا در حالی سفر خود را به آسیا آغاز کرد که امیدوار بود با این سفر صادرات آمریکا را افزایش بدهد و فرصت های شغلی فراوانی برای قشر عظیم بیکاران کشورش ایجاد کند. اما سفر وی در کمال نا امیدی در حالی پایان یافت که وی در حل مشکلات آمریکا در زمینه های مختلف ناکام ماند. اوباما در حالی به حضور خود در نشست گروه جی 20 که متشکل از قدرتهای بزرگ اقتصادی جهان است پایان داد که فقط بیش از پیش کاهش قدرت و نفوذ آمریکا در جهان را به نمایش گذاشت. حتی طرح ایجاد توازن در مازاد تجاری و در نظر گرفتن سقف مازاد تجاری نسبت به تولید ناخالص داخلی که تنها طرح معرفی شده از سوی وی در نشست جی 20 بود نیز مورد تایید قرار نگرفت.
پس از این که آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان به صراحت اعلام کرد که اگرچه کنترل مازاد تجاری و ایجاد توازن، در احیای اقتصاد جهانی تاثیرگذار است، کسی حق ندارد محدودیتی برای مازاد تجاری تعیین کند، اوباما گفت: یکی از دلایلی که آمریکا موجب اختلافات می شود این است که ما ایده های جدیدی طراحی و آن را معرفی می کنیم.
این سخن از سوی کسی که هنگام مبارزه انتخاباتی با افرادی به رقابت پرداخت که به عقیده وی نیازمند تغییرات بیشتری بودند، درخور تامل است.
وی معتقد است که بعضی اوقات به جای این که یک پیروزی بزرگ کسب کنیم، چندین پیروزی کوچک کسب می کنیم، چرا که این پیروزیها نیز دارای اهمیت زیادی هستند.
اگر چه اوباما تصور می کند سفر وی با پیروزی های کوچکی همراه بوده است، اما چندین شکست بزرگ در اهداف سفر وی به آسیا بیشتر به چشم می خورد.
نخستین شکست وی در عدم موفقیت در جلب نظر کره جنوبی برای گشودن بازارهایش به روی گوشت و اتومبیلهای آمریکایی بود که در صورت موفقیت 10 میلیارد دلار صادرات و 70 هزار فرصت شغلی برای آمریکایی ها در پی داشت.
دومین شکست اوباما در مقابله با رئیس جمهور چین بود. اوباما نتوانست هوجیانتو را متقاعد کند تا سیاستهای افزایش قیمت دلار و تعدیل نرخ یوان که منجر به تولید ارزان تر کالا در چین می شود را تغییر دهد. اوباما در این خصوص گفته بود که نرخ یوان پایین تر از ارزش واقعی آن است و دولت چین برای مداخله در بازار، هزینه هنگفتی را برای پایین نگه داشتن ارزش یوان صرف می کند. این شدید ترین لحن صحبت و صریح ترین سخن اتهام آمیز اوباما در مورد چین به شمار می آید.
البته نباید فراموش کرد که بانک مرکزی آمریکا نیز اخیرا اعلام کرد که 600 میلیارد دلار با هدف بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا به بازار این کشور تزریق خواهد کرد و این موضوع موجب شد تا بسیاری از کشورهای عضو گروه جی 20 آمریکا را متهم به دستکاری و مداخله در ارزش دلار بکنند.
در حالی که کسری تجاری آمریکا با چین به بیش از 227 میلیارد دلار می رسد و یا به عبارتی آمریکا 227 میلیارد دلار بیش از صادرات خود به چین، از این کشور کالا و خدمات وارد می کند، اوباما نتوانست رهبران گروه 20 را به اقدامی شدیدتر در خصوص مداخله در سیاست های پولی کشورهای دیگر به ویژه چین و یا کاهش کسری تجارت با آنان متقاعد سازد.
اما اوباما معتقد است که این شکست ها اصلا نشانه ضعف سیاسی آمریکا نیست و تلاش کرده است تا از سوابق اقتصادی خود دفاع کند و هنگامی که از وی سئوال شد که آیا می تواند به مردم آمریکا قول بهبود وضعیت اشتغال پیش از پایان دوره اول ریاست جمهوری خود را بدهد، در پاسخ گفت: ما اقتصاد کشور را با ایجاد یک میلیون شغل طی سال گذشته بهبود بخشیده ایم و این قابل ملاحظه است، چون این افراد عملا توانسته اند با دریافت فیش حقوقی خود، اشتغال را تجربه کنند.
اما آن چه بیش از پیش به سیاست های اوباما لطمه خواهد زد، تسلط جمهوریخواهان بر مجلس نمایندگان آمریکاست که تمام سیاست های کاخ سفید باید پیش از تصویب نهایی در سنا، از مجاری آن عبور کند. جمهوریخواهان که بارها مورد انتقاد اوباما واقع شده اند و طرح های به تصویب رسیده مجلس این کشور پیش از انتخابات میاندوره ای با بسیاری از سیاستهای آنان مغایر بوده است، قطعا از تصویب طرح های اوباما خودداری خواهند کرد. در چنین حالتی فقط حمایت های خارجی و تقویت اقتصاد آمریکا در مناطق دیگر جهان به ویژه آسیا می توانست وضعیت اوباما را تا حدودی بهبود بخشد که با سفر پرهزینه و بی ثمر وی به قاره کهن، امیدهای وی عملا تبدیل به یاس شد.


منبع: / خبرگزاری / موج ۱۳۸۹/۸/۲۳

نظر شما