توکیو به دنبال نجات مالی
بحران اقتصادی در شرق آسیا نیز آثار خاص خود را داشته است. در این خصوص کشور ژاپن نیز به شدت با معضلات اقتصادی دست و پنجه نرم می کند. حزب دموکراتیک ژاپن به سبب همین بحران اقتصادی بخش عمده ای از محبوبیت خود را از دست داده و این روند در آینده نیز می تواند تشدید شود. در این خصوص دولت ژاپن در صدد مقابله با این بحران در ابعاد مختلف می باشد اما مهار چنین بحرانی آسان نخواهد بود!دولت ژاپن اخیرا بودجه اضافی شصت میلیارد دلاری را به منظور بهبود اوضاع اقتصادی این کشور تصویب کرد. اما این بودجه نمی تواند در دراز مدت این بحران را حل و فصل نماید. این بسته نجات در بهترین حالت حکم یک مسکن را داشته باشد. طرح هزینه در این 11 سال برای نخستین بار بدون استفاده از تامین کسر بودجه هزینه شده است و آخرین گامی است که در برابر تهدید تورم در اقتصاد این کشور مقابله میکند. هدف از تصویب این بسته مالی در کابینه "نائوتوکان " نخستوزیر ژاپن نظارت بیشتر بر افزایش ارزش واحد پول ژاپن و مقابله با افزایش قیمتها در این کشوراعلام شده است. به هر حال باید دید که آیا کان و همراهانش می توانند در مقابله با بحران اقتصادی موفقیت آمیز عمل نمایند ؟
دولت ژاپن همچنین تصمیم دارد تا با اختصاص این بسته نجات مالی، به ایجاد زمینههای بیشتر برای انجام فعالیت تجاری، احیای اقتصاد منطقهای و همچنین تامین منابع مالی لازم برای پروژههای عمومی در این کشور کمک کند. به هر حال توکیو مسیر ساده ای را در این خصوص پیش رو ندارد و باید نهایت تلاش خود را در جهت رفع بحران فعلی بنماید. دولت کان در حالی بسته نجات مالی اخیر را به تصویب می رساند که از محبوبیت چندانی در نزد شهروندان ژاپنی برخوردار نیست. میزان محبوبیت دولت نائوتو کان رهبر حزب حاکم و نخست وزیر ژاپن که حزبش در انتخابات اخیر این کشور با شکست روبه رو شد، کاهش یافته است. پرشمارگانترین روزنامه ژاپن، بر اساس آخرین نظرسنجی این روزنامه که امروز منتشر شد، میزان محبوبیت دولت کان با هفت درصد کاهش در مقایسه با نظرسنجی پیشین این روزنامه به سطح 38 درصد رسیده است. بنابر این شهروندان ژاپنی از دولت این کشور رضایت چندانی ندارند. همین مسئله ریسک پذیری موضوع را برای دولت کان بیشتر می کند.
اما در این عین حال این آخرین فرصت برای نخست وزیر ژاپن محسوب می شود. فرصتی که شاید کان نتواند به نحو کامل از آن استفاده نماید!لازم به ذکر است که میزان عدم رضایت از دولت ژاپن با 13درصد افزایش در مقایسه با نظرسنجی پیشین این روزنامه در اوایل ماه جولای، به 52درصد رسیده است. نتایج این نظرسنجی حاکی است که میزان محبوبیت دولت ژاپن در حدود یک ماه پس از در اختیار گرفتن پست نخست وزیری توسط نائوتو کان، با 26درصد کاهش روبه رو شده است. این برای نخستین بار از سال2000میلادی تاکنون است که میزان محبوبیت دولت ژاپن در طی یک ماه پس از بر عهده گرفتن پست نخست وزیری تا به این حد کاهش مییابد. کان در این میان باید به شدت مراقب موقعیت خود باشد. او در شرایطی خاص و پس از هاتویاما بر سر کار آمده است. شینزو آبه، یاسوئو فوکودا، تارو آسو و یوکیو هاتویاما از جمله نخست وزیران ژاپن هستند که فقط طی چهار سال گذشته به دلیل کاهش میزان محبوبیت آنها در نزد افکار عمومی این کشور مجبور به استعفا از سمت خود شدند. در همین حال در صورتی که روند کاهش میزان محبوبیت دولت نائوتو کان نخست وزیر ژاپن نیز متوقف نشود و همچنان ادامه یابد، پیش بینی میشود که وی نیز به جمع نخست وزیرانی که در این کشور از سمت خود استعفا داده اند، بپیوندد. درهر صورت دولت و بانک مرکزی ژاپن برای تقویت اقتصاد ملی این کشور که یکی از بزرگترین اقتصادهای جهان است، تدابیری اتخاذ میکنند. ارزش تدابیر دولت ژاپن که به یازده میلیارد دلار میرسد و به منظور افزایش فعالیتهای اقتصادی است، از ماه سپتامبر اجرا شده است. در همین حال بانک مرکزی ژاپن سیاستهای پولی را انعطاف پذیرتر کرده و برای اعطای وام به سرمایهگذاران، معادل 120میلیارد دلار در اختیار بانک های بازرگانی قرار میدهد. این وامها با شرایط آسان به سرمایهگذاران داده میشوند و دولت امیدوار است این کار موجب افزایش فعالیتهای اقتصادی شود.. به هر حال باید در انتظار آثار و تبعات این تصمیم گیریها در فضای اقتصادی و سیاسی توکیو ماند. کان به خوبی می داند که این می تواند حکم آخرین فرصت را برای او داشته باشد!
منبع: / روزنامه / رسالت ۱۳۸۹/۸/۹
نویسنده : وحید کوچه مشکی
نظر شما