نقش صنایع و تولیدات صنعتی در حمایت از تولید ملی
مقوله حمایت از تولید ملّی با تمام مولفه های مربوط به اقتصاد ملی در ارتباط می باشد، کارکرد و نوع فعالیت تمام مولفه های اقتصادی در حمایت از تولید داخلی نقش اساسی دارد، اما این میان جایگاه صنایع و فعالیت های صنعتی، نقشی حساس را به خود اختصاص داده است. امروزه در اکثر کشورهای جهان صنعت و تولیدات صنعتی، نقش مهمی در تولید ملی و رشد اقتصادی جامعه دارد. در بسیاری از کشورها صنایع، تأمین کننده اصلی اشتغال با ابداع فناوری های جدید می باشد.
برای اهمیت صنعت در حمایت از تولید ملی می توان گزینه های مختلفی را بیان ساخت:
تولید کالا و محصولات صنعتی: امروزه با توسعه حیات اقتصادی و اجتماعی نیازها و احتیاجات حیات بشری متنوع شده است، تولیدات صنعتی و تحول و رشد صنعت می تواند نیازها و انتظارات انسان را کامل نموده و به زندگی او راحتی و آسایش بخشد. خود کفایی در تولید محصولات صنعتی، کشور را به استقلال اقتصادی نزدیک ساخته و از وابستگی اقتصادی به اجانب و جوامع غربی رها می سازد. استفاده حداکثری و بهینه از امکانات و منابع محیطی و استفاده از متخصصین و کارشناسان بومی می تواند هم موجب اشتغالزایی و رفع بیکاری گردد و هم رشد تولیدات صنعتی کشور را افزایش دهد.
اشتغالزایی و رفع بیکاری: ایجاد فرصت های شغلی و اشتغالزایی،رفع بیکاری و به کارگیری همه جانبه نیروی کار در عرصه های صنعت، از دیگر نتایج مثبت رشد فعالیت های صنعتی می باشد. بخش صنعت از آنجایی که نیاز به نیروی متخصص و نیروی کارگر دارد، موجب اشتغال اقشار و طبقات مختلف جامعه می گردد. اشتغال این افراد در عرصه صنعت فرصت های شغلی جامعه را بهبود بخشیده و باعث کاهش و حل بحران بیکاری در کشور می شود. استفاده از نیروی فکری و جسمی افراد در بخش صنعت، رشد تولید و اقتصاد را منجر می گردد.
نوآوری و کارآفرینی: نوآوری و ابتکار علمی در عرصه های تولیدی کشور با کارکرد و فعالیت صنایع ارتباط متقابلی دارد، موفقیت و رشد صنعت در جامعه نیازمند نوآوری و فناوری است، از طرف دیگر صنایع نقش مهمی در فرایند نوآوری و رشد علمی به عهده دارد. همچنین کارآفرینی نیز توسط صنعت بخصوص صنایع کوچک انجاممی گیرد، این دو عامل نوآوری و کارآفرینی در حمایت از تولید ملی و رشد اقتصادی نقش مهمی دارد.
جایگاه صنعت در صادرات
یکی از عوامل اصلی رشد صادرات و مطرح شدن کشور در عرصهبینالمللی تولیدات صنعتی می باشد. تولیدات صنعتی نه تنها می توانند مصرف داخلی را تامین کنند، بلکه در عرصه جهانی نیز به صورت محصولات صادراتی موجب رشد اقتصاد داخلی می گردند. فعالیت تجاری و اقتصادی در عرصه صنعت بهره برداری بهینه از امکانات و منابع تولیدی کشور را افزایش می دهد و رشد تولیدات صنعتی و صادرات آن می تواند تولید داخلی کشور را افزایش دهند.
کشورهای صنعتی و توسعه یافته از طریق تولیدات صنعتی و به کارگیری تخصص و تجربه خود در جهت صادرات آن به دیگر کشورها، توانستهاند به رشد و توسعه لازم در عرصه اقتصاد نایل گردند. اگر صنایع در کشور مورد حمایت قرار گیرد، در کنار دیگر مولفه های اقتصادی، می تواند جایگاه مهمی در حمایت از تولید داخلی و رشد اقتصادی داشته باشد.
راهکارها: در جهت حمایت از صنایع و افزایش تولید داخلی آنها
میتوان اقدامات و راهکارهای متنوعی را انجام داد. باید ارتباط میان صنایع و مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی را افزایش داده و تکنولوژی و فناوری مورد نیاز صنایع از طریق موسسات علمی و پژوهشی فراهم گردد. موسسات و نهادهای دولتی نیز باید با تصویب قوانین مناسب و تعرفه های مالیاتی از تولیدات صنایعی که در جهت حمایت از تولید داخلی است، حمایت نمایند تا این صنایع قدرت رقابت با دیگر صنایع را داشته باشند. نقش عامل دولتی از طریق وضع قوانین حمایتی جایگاه قابل توجهی در رشد صنایع داخلی دارد.
منبع: / روزنامه / رسالت ۱۳۹۱/۴/۱۱
نویسنده : مهسا علوی زادگان
نظر شما