دونالد اروین کنوث
دانلد اروین کنوث+دانلد اروین کنوت
دانلد اروین کنوث (به انگلیسی: Donald Ervin Knuth) (زاده ۱۰ ژانویه، ۱۹۳۸) دانشمند علوم رایانه و استاد افتخاری در دانشگاه استانفورد در ایالت کالیفورنیای آمریکا است. شهرت کنوث بیش از هر چیز مربوط به نگارش مجموعه کتابهای هنر برنامهنویسی رایانه است که یکی از گرانبهاترین مراجع در زمینه علوم رایانه بهشمار میرود. او عملا پایهگذار رشته آنالیز الگوریتمها است و سهم فراوانی در گسترش مبانی نظری شاخههای گوناگون علوم رایانه داشته است. وی همچنین طراح سیستم حروفچینی تک TeX و سامانه طراحی حروف فراقلم (Metafont) و مطرح کننده مفهوم برنامهنویسی ادیبانه است.
زندگی
دونالد اروین کنوث، در 10 ژانویه 1938 در شهر میلواکی ایالت ویسکانسین آمریکا متولد شد. دورههای کارشناسی و کارشناسی ارشد در رشته ریاضیات را تا ۱۹۶۰ در موسسه فناوری کیس گذراند. در ۱۹۶۳ دکترای خود در ریاضیات را از موسسه فناوری کالیفرنیا دریافت کرد. همان جا بود که به مقام استادی رسید و کار بر روی «هنر برنامهنویسی رایانه» را آغاز کرد؛ کتابی که قرار است در هفت جلد منتشر شود. او در ۱۹۶۸، سالی که به دانشگاه استانفورد پیوست، نخستین جلد این مجموعه را منتشر کرد.
در ۱۹۷۱ کنوث برنده نخستین دوره جایزه گریس موری هاپر شد. او جوایز بسیار دیگری را نیز به خود اختصاص داده است از جمله جایزه تورینگ، نشان ملی علوم، نشان جان فوننویمان و جایزه کیوتو. پس از انتشار سومین جلد مجوعهاش در سال ۱۹۷۶ و در اثر نارضایتی از محدودیتهای ابزارهای رایج حروفچینی و نشر به پایه ریزی سامانههای تک و فراقلم مشغول شد.
برای قدردانی از فعالیتها و کمکهای کنوث به علوم رایانه، لقب منحصربه فرد «استاد در هنر برنامهنویسی رایانه» در سال ۱۹۹۰ به وی اهدا شد. این لقب از آن پس «استاد افتخاری در هنر برنامهنویسی رایانه» خوانده میشود. (Professor Emeritus of the Art of Computer Programming)
او در ۱۹۹۲ به عضویت فرهنگستان علوم فرانسه در آمد و همان سال نیز برای کار روی «هنر برنامهنویسی رایانه»، پژوهش های معمول و تدریس در دانشگاه استانفورد را رها کرد. در سال ۲۰۰۳ وی به اعضای انجمن سلطنتی لندن پیوست.
سال ۲۰۰۴، سال بازچاپ سه جلد نخست مجوعهاش بود در حالی که کنوث هم اکنون روی جلد چهارم کار میکند و به طور مرتب بخشهایی از آن را روی وبگاه شخصیاش منتشر میکند. همزمان، کنوث، چندین بار در سال، سخنرانیهایی غیر رسمی در دانشگاه استانفورد ارائه میدهد که آن ها را «تعمقی در رایانه» مینامد.
کنوث برنامهنویس مشهوری است که به شوخ طبعیهای بازیگوشانهاش معروف است. او به هرکسی که در کتابهایش اشتباه یا هر ایراد چاپی پیدا کند دو دلار و پنجاه و شش سنت(۲.۵۶) مژدگانی میدهد چون ۲۵۶ سنت برابر یک دلار در مبنای شانزده است. شماره نسخههای نرمافزار تک او به عدد π میل میکند، یعنی شماره نسخهها با ترتیب ۳، ۳.۱، ۳.۱۴ و مانند آن افزایش پیدا میکند. شماره نسخههای فراقلم به عدد e میل میکند.
از سرگرمیهای کنوث موسیقی و به ویژه نواختن ارگ کلیسا است. او یک ارغنون لولهای در منزل خود نصب کرده است و با این همه داشتن هر استعدادی در نواختن این ساز را انکار میکند. او از پست الکترونیکی استفاده نمیکند، زیرا به گفته خودش آن را از ۱۹۷۵ تا اول ژانویه ۱۹۹۰ به کار برده که برای یک عمر کافی است. در عوض مکاتبه فلّهای را موثرتر میداند یعنی استفاده از پست سنتی هر چند ماه یکبار.
همسر او جیل کنوث است که کتابی با عنوان بیرقهای بینوشته در مورد طرح بیرقهای متفاوتی که در مراسم مذهبی مسیحیان در کلیسا استفاده میشود را در سال ۱۹۸۶ منتشر کرده است. این زوج دو فرزند دارند.
منابع:
- http://fa.wikipedia.org
نظر شما