موضوع : دانشنامه | ص

امیر صادقی

زندگی‌نامه
سال ۱۳۳۰ در «میدان کهنه» اصفهان به دنیا آمد. شش ساله بود که به واسطه مادرش به شاهنامه علاقه‌مند شد. مادرش از قوم بختیاری بود و بر اساس سنت بختیاری‌ها بسیاری از بیت‌های شاهنامه را حفظ بود. آشنایی او با شاهنامه طی سال‌های نوجوانی و جوانی ادامه پیدا کرد و پس از درگذشت مادرش برای دنبال کردن آن به صورت تخصصی اراده‌ای قوی پیدا کرد.

مهارت امیر صادقی در ورزش قهرمانی و هنرهای رزمی، همچون کوهنوردی و کاراته، نشان از روحیه حماسی او دارد و در این زمینه نیز سال‌ها فعالیت مستمر داشته‌ است.

او از شاعران معاصر و صاحب‌سبکی است که به جهت علاقه‌اش به فردوسی عموماً بر وزن شاهنامه شعر می‌سراید. از ویژگی‌های سبک شعری او می‌توان به بداهه‌گویی‌هایش اشاره کرد؛ چنان‌که اتفاق‌ها و رخدادهایی را که در آن حضور دارد به صورت بداهه و زنده همانند یک صورت‌جلسه‌ به نظم درمی‌آورد. در میان شعرهای او «صلح» و «آرش» از شهرت بیشتری برخوردارند.

امیر صادقی شاهنامه‌خوان ایرانی و بنیان‌گذار پیام‌سرای فردوسی است که با لقب «پسر فردوسی» نیز شناخته می‌شود. او بیش از چهل سال پیرامون شاهنامه پژوهش کرده و با رویکردی نوین توانسته است سبک جدیدی را با نام «روایتگری شاهنامه» ایجاد و معرفی کند. شیوه اجرا و شاهنامه‌خوانی او با سبک نقالی متفاوت است و به همین خاطر به آن روایتگری شاهنامه می‌گویند. در این نوع اجرا، که با حالت‌ها و رفتارهای امروزی جامعه همخوانی بیشتری دارد، تأکید بر حماسه و قدرت سخن فردوسی و توجه بر مفهوم شعر است و نسبت به شیوه نقالی حرکت‌های بدن کمتری دارد؛ به همین سبب در محفل‌های علمی و دانشگاهی داخل و خارج از کشور از این شیوه اجرا استقبال بهتری شده است. امیر صادقی در پی سال‌ها تلاش، با هزینه شخصی و بدون دریافت کمک‌های مالی یا معنوی از نهادهای دولتی یا خصوصی توانست فردوسی‌سرای ایران را در محله نظام‌آباد تهران تأسیس کند.

استاد امیر صادقی در این سال‌ها اجراهای بسیاری در انجمن‌های فرهنگی مختلف داخلی و خارجی داشته‌ است که از آن میان می‌توان به اجراهای او در سازمان میراث فرهنگی، دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، کتابخانه ملی ایران، کنگره بزرگداشت فردوسی، جشنواره موسیقی فجر، تالار وحدت و خانه هنرمندان اشاره کرد. همچنین به‌عنوان برجسته‌ترین شاهنامه‌خوان ایرانی از سوی پژوهشکده مردم‌شناسی میراث فرهنگی به سازمان یونسکو معرفی شد و در جشنواره جهانی هنرهای مردمی، که در تابستان سال ۱۳۸۷ و در کشور ژاپن برگزار شد، شرکت کرد.

امیر صادقی با سفر به کشورهای آمریکا، آلمان، فرانسه، هندوستان، گرجستان، تاجیکستان و امارات متحده عربی به معرفی و روایتگری شاهنامه فردوسی پرداخته و در این اجراها از او قدردانی شده و مدرک درجه یک هنری نیز دارد.


منبع: موسسه هنرمندان پیشکسوت

نظر شما