حسن مشکینفامفرد
زندگینامه
خرداد ماه سال 1333در شیراز به دنیا آمد. پدرش هنرمند بود و خوشنویسی و حجاری میکرد. در حقیقت، حجاری روی سنگ شغل او بود. شغل پدربزرگش هم همین بود و حجاریهای زیادی از هر دو در شاهچراغ، حافظیه و … باقی مانده است.
تحصیلات ابتداییاش را در دبستان دانش گذراند. از همان زمان و در سالهای آخر دبستان، خوشنویسی را نزد پدرش آموخت. سپس تحصیلات متوسطه را در دبیرستان شاهپور (ابوذر) به پایان رساند.
حسن مشکینفامفرد در آن زمان به همراه رحیم هودی و دیگر دوستانش، در مدرسه با بچهها تئاتر کار میکرد. جریانی که پیش از آن در دبیرستان «حیات » شروع شده بود و با تأسیس اولین خانه فرهنگ توسط اداره فرهنگ و هنر آن زمان (اداره ارشاد فعلی) در خیابان فردوسی و راهاندازی کلاسهای آموزش تئاتر، شکل جدیتری یافت.
او در سال 1349 از اداره فرهنگ و هنر دیپلم بازیگری گرفت و سال 1351 دیپلم تحصیلیاش را در رشته طبیعی دریافت کرد. در ادامه، هنر نقاشی را به شکل جدیتری ادامه داد و با شروع آن به تدریج بازیگری و خوشنویسی در حاشیه قرار گرفت و بعد از مدتی از فعالیتهای او حذف شد.
ابتدا مدت کوتاهی را در کلاسهای آزاد نقاشی در گالری دریسی، که اولین گالری خصوصی شیراز بود و زیر نظر عباس دریسی و جمشید کریمی اداره میشد، شرکت کرد. سپس یک دوره شش ماهه آموزش مجسمهسازی را گذراند که توسط خانم دورا اسمودا برگزار میشد؛ خانم اسمودا مجسمهساز آلمانی بود که همسری ایرانی داشت و در شیراز زندگی میکرد. بعد از مدتی پایش به کلاس نقاشی غلامحسین صابر در خانه فرهنگ، باز شد تا زیر نظر او و به طور متمرکز نقاشی را ادامه دهد.
حسن مشکینفام در سال 1356 برای ادامه فراگیری نقاشی به فرانسه رفت. در آنجا شاپور بنیاد را ملاقات کرد و به توصیه او برای فراگیری زبان، به شهر «برانسون» و «مدرسه ایالتی هنرهای زیبا» در منطقه کوپخ پونته، در نزدیکی مرز سوئیس، که مناظر بسیار زیبایی داشت، رفت.
سال 1357 به اتفاق مهرزاد نژند در امتحان ورودی مدرسه بوزار پذیرفته شد و چندی به تحصیل پرداخت. ولی مدتی بعد درس را ناتمام رها کرد و به ایران بازگشت و در سال 1358 گالری – آموزشگاه رامبراند (سپس با نام هنرهای معاصر) را راهاندازی کرد. بیشترین فعالیت او در دهه 60، نقاشی از منظره است. او مجموعهای از آبرنگهای خود را با عنوان «شیراز من» به چاپ رساند. از اوایل سالهای 70، فضاهایی گاه سمبولیستی و گاه سوررئالیستی در کارهایش شکل گرفت. اولین اثر او در این سبک تابلوی «باد در گندمزار» است. مشکین فام در ادامه با تأثیر از اشعار نیما یوشیج نقاشیهای تازهای را آغاز کرد که این مجموعه در سال 1375 با عنوان «نیما به روایت مشکین فام» در یک آلبوم به چاپ رسید.
او در عرصههای متنوعی چون آموزش، برگزاری نمایشگاههای متعدد، عکاسی از چهرههای فرهنگی معاصر، تهیه آرشیو از فیلمهای مستندی که گفت وگو با برخی از هنرمندان و صاحبنظران بود و همچنین تهیه آرشیوی از وقایع هنری در شیراز فعالیت داشته است.
مشکینفام با هنرمندان زیادی از جمله نقاشانی چون مهاجر شیرازی، حسام ابریشمی، مهرزاد نژند، خلیل توللی، جمشید کریمی، شهرام کریمی و … ارتباط خود را حفظ کرده و گسترش داده است. موزهای خصوصی نیز راهاندازی کرده است که دربرگیرنده بخشی از فرهنگ تجسمی معاصر شیراز است. او تاکنون چندین نمایشگاه گروهی در ایران برگزار کرده است.
حسن مشکینفام فرد مدرک درجه یک هنری دارد و از سال 1395 به عضویت مؤسسه هنرمندان پیشکسوت درآمده است.
منبع: موسسه هنرمندان پیشکسوت
نظر شما