محمد کاسبی
زندگینامه
چهارم خرداد سال 1330 در خیابان ری تهران به دنیا آمد. روزهای کودکی تا جوانی خود را در محله نازیآباد تهران گذراند و مدرک دیپلماش را در سال 1350 گرفت.
از نوجوانی به بازیگری علاقه داشت. از سیزده سالگی در کاخ جنوبی جوانان در میدان راهآهن با یک گروه تئاتر فعالیت تقریباً نیمهحرفهای خود را آغاز کرد و نهایتاً در سال ۱۳۵۰ در اداره تئاتر تهران به همکاری و بازیگری مشغول شد. او در کنکور سال ۱۳۵۰ شرکت کرد و در رشته پزشکی قبول شد؛ اما چون به تحصیل در رشته تئاتر دانشکده هنرهای زیبا علاقه داشت، از پزشکی صرف نظر کرد و یک سال بعد به سربازی رفت. زمانی که از سربازی بازگشت، دوباره در کنکور سال ۱۳۵۳ شرکت کرد و در رشته بازیگری و کارگردانی سینما و تئاتر قبول شد و به دانشکده هنرهای دراماتیک راه یافت.
محمد کاسبی پیش از تحصیل و در حین آن در دانشکده دراماتیک به دوبلوری پرداخت. در دوران دانشکده در نمایشهای زیادی از جمله «یک نمایش طولانی» به کارگردانی جعفر والی، نمایش «مدهآ» به کارگردانی منیژه معامدی، «مهتابی برای محرومین» به کارگردانی شهناز جابریزاده، نمایش «مترسکها در شب»، «کارول»، «مسافران»، «در مه بخوان»، «بهترین بابای دنیا»، «عنکبوت» و… بازی کرد. او پس از انقلاب به مدت ۲ سال مسئول واحد نمایش رادیو بود و همزمان در رادیو نیز گویندگی میکرد.
بعد از انقلاب اولین نمایشی که روی صحنه تئاتر رفت، کار گروه دانشجویان دانشکده دراماتیک بود که محمد کاسبی نیز عضو این گروه بود و در آن ایفای نقش کرد. این نمایش با نام «نهضت حروفیه» به نویسندگی شهید حسین قشقایی و کارگردانی داوود دانشور در فروردین ۱۳۵۸ در تئاتر شهراجرا شد.
محمد کاسبی در اوایل سال ۱۳۵۸ با تعدادی از دوستان، حوزه اندیشه و هنر اسلامی را پایهگذاری کرد که بعدها نام این محل به «حوزه هنری» تغییر یافت. او همچنین مرکز هنرهای نمایشی وزارت ارشاد را بنیانگذاری کرد. از اواسط سال ۱۳۶۰ کار دوبله، مدیریت واحدِ نمایش رادیو و مسئولیت مرکز هنرهای نمایشی را رها کرد و تمام وقت و تمرکز خود را معطوف به حوزه هنری و فیلمسازی برای حوزه کرد. اولین کار او در حوزه هنری فیلم «توبه نصوح» بود.
استاد محمد کاسبی چندین نمایشنامه هم نوشته است. از جمله نمایشنامههای چاپ شده او «زالو» و «بایگانی» را میتوان نام برد. نمایشنامه «بایگانی» علاوه بر اینکه به کارگردانی او روی صحنه تئاتر شهر رفت، لوح تقدیر پنجمین جشنواره انتخاب بهترین کتاب دفاع مقدس را نیز به دست آورد. او علاوه بر تمامی مسئولیتها، چندین فیلمنامه نوشته و کارگردانی کرده است؛ از این فیلمنامهها میتوان به «شنا در زمستان» که لوح تقدیر جشنواره معلم را دریافت کرده است و همچنین فیلمنامههای «شتهها» و «قاصد» اشاره کرد. چند فیلمنامه دیگر او نیز به تصویب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رسیده و در اختیار اداره کل سینمای تجربی این وزارتخانه و بنیاد سینمایی فارابی قرار گرفته است. دو نمونه از این فیلمنامهها «راز سهراب» و «خانه» نام دارد.
او در آثار سینمایی و تلویزیونی بسیاری نقش ایفا کرده است و مدرک درجه یک هنری دارد. محمد کاسبی از سال 1395 عضو مؤسسه هنرمندان پیشکسوت است.
منبع: موسسه هنرمندان پیشکسوت
نظر شما