مادران شاغل
امروزه با پیشرفت صنعت و سلطه زندگىهاى ماشینى بسیارى از زنان نقشهاى اجتماعى دیگرى را علاوه بر نقشهاى خانوادگى براى خود قائل و به وظایف انبوهشان افزودهاند. آنان علاوه بر کارهاى خانه و وظایف مختلف و متنوع همسردارى به منظور کمک به اقتصاد خانه، به عنوان مادران شاغل در خارج از خانه مشغول فعالیتند. این در حالى است که نگهدارى و استقرار وسایل خانه، آماده کردن وسایل فردى خانواده، بهداشت خانواده، فرزنددارى، برنامهریزى براى اوقات فراغت، پر کردن خلاء پدر و دهها وظیفه دیگر در پایان روز از این دسته زنان شاغل، جسمى باقى مىگذارد تکیده و فرسوده. در حقیقت آنان مجبورند روزها و ساعتها کار مداوم و دوندگى از خانه تا مهد کودک، تا اداره، تا فروشگاه تعاونى و تا ... را داشته باشند. بدین ترتیب آیا یک مادر شاغل قادر است این همه کارهاى مختلف را، چه در خانه و چه در محل کار بدون فشارهاى روحى فزاینده انجام دهد؟
در حقیقت، اضطراب و فشارهاى روحى بخش لاینفک زندگى هر مادر شاغلى است. اما با کمى توجه و ممارست آنان مىتوانند این فشارها را تقلیل داده و از میان ببرند. زمانى که آنان بیاموزند فشارهاى عصبى را از خود دور نمایند، درخواهند یافت که بازده کاریشان در خانه و محل کار به میزان قابل توجهى افزایش یافته است. اصولاً فشارهاى روحى تأثیر بسیار مخرّبى بر سلامت جسم، روح و فکر انسانها مىگذارد و با تضعیف سیستم دفاعى بدن، بازدهى را در خانه و محل کار کاهش مىدهد. همچنین این فشارها به روابط زناشویى، خانوادگى و حتى روابط افراد در اجتماع لطمههاى جبرانناپذیرى را وارد مىنماید.
چند نمونه راهکار عملى براى داشتن زندگى عارى از فشارهاى روحى براى زنان و مادران شاغل به ترتیب زیر مىباشد:
1- استراحت: چنانچه مشغول انجام دادن کارهاى خانه هستند مىتوانند مدتى دست از کار بکشند و در محلى آرام حداقل 5 دقیقه استراحت کنند. چنانچه مقدور باشد مىتوانند مدتى خارج از منزل پیادهروى نمایند. در این مدت، افکار ناراحتکننده راجع به خانواده یا محل کار را از ذهن خارج و تنها به چیزهایى بیندیشند که سبب شادى جسم، فکر و روح مىشود. چنانچه احتیاج به درد دل دارند مىتوانند با دوست یا آشنایى تماس گرفته و مدتى با او حرف بزنند.
زنان شاغل در محل کار و در فاصله انجام کارها مىتوانند مدتى از پشت میز بلند شده و با دیگر همکارانشان صحبت و گفتگو نمایند. اگر نیاز دارند تنها باشند مدتى را در جایى خلوت به سر برده و با خود فکر کنند. در این اوقات هرگز به موضوعاتى که باعث تشویش و اضطراب مىشوند نیندیشند.
2- نفسکشیدن: هنگامى که به شدت تحت فشار کار قرار دارند نفسهاى عمیق بکشند. از یک تا 10 پیش خود بشمارند و نفس بکشند. نفسهاى عمیق سبب خواهد شد اکسیژن بیشترى در بدن جریان یابد و ذهن فعالتر بشود.
3- ورزش: هر روز ورزش کنند. حتى اگر این ورزش شامل پیادهروى در حیاط خانه باشد. ورزش روزانه تأثیر بسیار چشمگیر و خارقالعادهاى در آرامش روحى از خود به جا مىگذارد.
4- تقسیم وظایف: مادران شاغل، برخى از وظایفشان را مىتوانند به دیگران واگذار نمایند. گاهى مادران بیش از حد توانایى خود مسئولیت قبول مىکنند چرا که فکر مىکنند هیچ کس به خوبى خودشان از عهده انجام دادن کارها برنمىآید. آنان باید حداقل در خانه وظایفى را بر عهده همسر و فرزندان بگذارند. بدین ترتیب و با کم کردن تعداد وظایف و مسئولیتها درخواهند یافت که تا چه حد ذهنشان آرام و زندگىشان شیرینتر مىشود.
منبع: ماهنامه پیام زن / 1383 / شماره 145، فروردین ۱۳۸۳/۱/۰۰
نظر شما