راز بین شادیهای زودگذر و خوشبختی پایدار؛ چگونه میتوانیم به شادیهای بادوام دست یابیم؟
شادی و خوشبختی به دو دسته اصلی تقسیم میشوند؛ شادیهای لحظهای و شادیهای بادوام. بسیاری از افراد با شادیهای لحظهای سر و کار دارند، اما برای دستیابی به خوشحالیهای پایدار تلاش چندانی نمیکنند. چگونه میتوانیم شادیهای بادوام بیشتری را تجربه کنیم؟
یکی از انواع شادیها، شادیهای لحظهای هستند که از لذتهای گذرا و فوری ناشی میشوند. این نوع شادیها مانند لذتی که از برقراری رابطه جنسی، مصرف مواد مخدر، گوش دادن به موسیقی و یا خوردن غذایی خوشمزه حاصل میشود، معمولاً زمان محدودی دارند. پس از تجربه کردن این نوع شادیها، فرد دچار ولع بیشتر میشود و به دنبال تجربه اوج بعدی میرود.
در جامعه معاصر، اغلب این ایده به ما فروخته میشود که پول میتواند خوشبختی را بخرد. با این حال، برای مثال، پس از تجربه اولین تعطیلات لوکس، احساس رضایت ممکن است در دفعات بعدی کاهش یابد. گاهی حتی ثروتمندترین افراد که به نظر میآید میتوانند لحظات شاد بیشتری را تجربه کنند، دچار افسردگی میشوند.
از سوی دیگر، نوع دیگری از شادی وجود دارد که بادوام و پایدار است. این شادی ناشی از کسب فضیلت و یافتن معنا در زندگی است. به عنوان نمونه، تحقیقات الیزابت دان از دانشگاه بریتیش کلمبیا که در ژورنال Science منتشر شده، نشان میدهد که افرادی که پول خود را برای دیگران خرج میکنند یا کمک مالی مینمایند، نسبت به زمانی که پولشان را صرف خودشان میکنند، احساس شادی و رضایت بیشتری را تجربه میکنند.
همچنین، مطالعهای توسط لارا آکنین و همکارانش در دانشگاه بریتیش کلمبیا نشان داده است که کودکان دوساله وقتی غذا را با دیگران به اشتراک میگذارند نسبت به زمانی که آن را خودشان میخورند، شادی بیشتری تجربه میکنند.
محققان علوم اعصاب و روانشناسان به این نتیجه رسیدهاند که شادی بادوام تنها با خرج کردن پول برای دیگران حاصل نمیشود، بلکه این احساس خوشبختی پایدار ناشی از قدرت شفقت است. کمک به دیگران یا حمایت از آنها میتواند به بروز احساسات خوشحال کننده منجر شود.
همچنین، تحقیقات نشان داده که افسردگی و اضطراب با تمرکز بر خود مرتبط هستند. وقتی فردی کاری را برای شخص دیگری انجام میدهد، تمرکز از خود به دیگری تغییر میکند و این امر منجر به احساس بهتری میشود.
علاوه بر پرورش حس شفقت، افزایش ارتباطات اجتماعی مفید نیز با کاهش میزان اضطراب و افسردگی میتواند به تجربه خوشحالیهای بادوام کمک کند. شادی را میتوان مانند یک وعده غذایی در نظر گرفت؛ یک دسر غیرسالم لذت فوری میآورد، اما یک وعده غذایی سالم به شما انرژی پایدار میدهد.
محققان تاکید دارند که برای سلامت روانی و رضایت از زندگی، باید هر دو نوع شادیها را البته به شکل متعادل تجربه کرد.
نظر شما