راز نامگذاری خربندی: چرا کنیها به خرمالو این نام را میدهند؟
خرمالو، میوهای خوشرنگ و شیرین، در لهجهی مردم کن، “خَربَندی” نامیده میشود. اما ریشه این نامگذاری چیست و چرا کنیها به این میوهی پاییزی، خربندی میگویند؟ در این مقاله به بررسی این موضوع جذاب میپردازیم.
خرمالو در کن، میوهای نوپا:
برخلاف تصور اولیه، خرمالو در کن، سابقهی طولانی ندارد. بررسی منابع مکتوب از قدیمیترین تا جدیدترین آنها، حکایت از غایب بودن نام خرمالو در میان محصولات کشاورزی کن دارد. به نظر میرسد کاشت خرمالو در کن، به حدود ۸۰ سال پیش و باغهای “دوازدیمون” بازمیگردد.
خربندی، وامی از مازندران؟
با توجه به نوپا بودن خرمالو در کن، نام “خربندی” نیز به احتمال زیاد ریشهی بومی ندارد. فرهنگ زبانی مردم کن، به شدت متأثر از لهجهها و فرهنگهای اطراف، بهویژه مازندران است.
در لهجهی مازندرانی، به نوعی خرمالوی ریز و هستهدار با قابلیت خوراکی کم، “خرمندی” گفته میشود که شباهت زیادی به “خربندی” دارد. با توجه به قواعد زبانشناسی و امکان تبدیل حروف “م” و “ب” به یکدیگر، میتوان نتیجه گرفت که “خربندی” در واقع وامی از واژهی مازندرانی “خرمندی” است که با گذشت زمان و تأثیر گویش محلی، به شکل امروزی خود درآمده است.
نظر شما