ابراهیم سلمکى
ابراهیم سلمکى، از نوازندگان خوب سنتور است که در ضمن با نواختن ویولن و سه تار و کمانچه نیز آشنایى کامل دارد. وى فرزند مرحوم محمد رفیع السلطان سلمکى است که خود از نوازندگان دوران ناصرى است. ابراهیم سلمکى به سال ۱۳۱۱ خورشیدى در تهران حوالى محله سنگلج متولد شد و از سن ۵ سالگى مشغول فراگیرى و نواختن سنتور گردید.
سلمکى بر اثر نواختن سنتور و سالیان متمادى مأنوس بودن با آن توانست کارهایى ابتکارى روى این ساز بعمل آورد، و ناله ى سیم را ابداع کرد و نقایص دیگر این ساز را مثل خرک هفتم و بم را بمل و خرک پنجم را بطور دو طرفه «سرى و بکار» کوک کرد که در موقع نواختن صداى مطبوعى بوجود می آید. و خرک اول بم را به صورت کوک خرک ششم نمود که با اضافه کردن همین ۳ خرک، ۲ اکتاو و به گسترش اکتاوها افزود و نامبرده صداهاى مختلف از جمله صداى عود و قانون و تار و سه تار و پیانو را از سنتور بیرون آورد و به این ساز وسعت و اعتبار بیشترى داد و با توجه به این که قدما با این نوآورى او در زمان خودش مخالف بودند ولى استاد فقید ابوالحسن خان صبا، وى را مورد تشویق و حمایت قرار داد و او خود را مدیون این ابرمرد تاریخ موسیقى ایران می داند.
ابراهیم سلمکى، از سال اول تحصیلى دبیرستان مشغول فراگیرى نواختن ویولن گردید و به مرور زمان نواختن این ساز را به پابه پاى سنتور به پیش برد، به طورى که هم اکنون معلوم نیست که ساز اول وى ویولن است یا سنتور؟
به هر حال وى بیش از صد و پنجاه آهنگ در گوشه ها و دستگاههاى مختلف موسیقى ایرانى ساخته که بسیاری از خوانندگان آن را اجرا کرده اند و معروفترین آنها «امواج کارون» است که با صداى قاسم جبلى در زمان خود از پرفروشترین صفحات روز گردید. ابراهیم سلمکى اصولاً به سرزمین خوزستان، این قسمت از سرزمین وطن عزیزمان ایران علاقه اى خاص و وصف ناشدنى دارد، بطورى که هر ساله به این دیار سفر میکند و روى امواج گاه خروشان و گاه خاموش زیباى کارون به گشت و سیر می پردازد و از آن الهام می گیرد و به همین دلیل نام آهنگ خود را کارون گذاشت و نام فرزند خود را نیز «کارون» نهاد. وى هماکنون در کلاس موسیقى خود مشغول تعلیم و تدریس به هنرجویان می باشد.
نظر شما