اثرات زیانبار کشیدن سیگار
سیگارىها با خطر روزافزون بروز حملههاى قلبى، بیمارىهاى تنفسى و سرطان رویاروىاند. مضرات استعمال دخانیات به تندرستى آدمى، بسیار زیاد است، به طورى که میزان تلفات جانى از این بابت، هر ساله افزایش مىیابد، طبق نظر کارشناسان انجمن سرطان آمریکا، معتادان به سیگار به طور متوسط 15 سال از عمرشان را قربانى این اعتیاد مىکنند و حدوداً از هر چهار نفر، یکى به دلیل بیمارىهاى قلبى جان مىسپارد سیگارکشى به پیدایش فزونتر از 30 درصد کل تلفات جانى حاصل از سرطان مىانجامد، به دیگر سخن هر ساله نزدیک به 166000 تن، جان بر سر این کار مىگذارند.
از میان اینان 138000 نفر (تقریباً 85 درصد) به سبب سرطان ریه که شایعترین بدخیمى کشنده در بین زنان و مردان است جان خود را از کف مىدهند ناگفته نماند که استعمال دخانیات، علت اصلى آمفیزم [اتساع مجارى و حبابهاى ریه] و آماس نایژهها (برونشیت) مزمن به شمار مىرود.
سیگار کشیدن خاصه در دوران حاملگى خطرناک است چرا که اثرات خطرآفرینى بر رویان (جنین) دارد چنین اعتیادى مستقیماً به کم وزنى کودک، به هنگام تولد منجر مىشود.
اگر موقع وضع حمل مادر، وزن نوزاد کمتر از پنج و نیم پوند[ هر پوند مساوى است با 454/0 کیلوگرم] باشد بعدها احتمال صدمات جانى و اختلالات رشدى، او را بیشتر تهدید مىکند زنان سیگارى نیز به احتمال زیاد دچار سقط جنین یا وضع حمل پیش از موقع مىگردند و کودکى که بدین سان چشم به جهان مىگشاید، بلافاصله بعد از تولد، جان مىبازد وانگهى بچههایى که از مادران سیگارى متولد مىشوند، بیشتر در معرض مرگ ناگهانى در بستر، دشوارى یا سنگینى نفس (آسم) و سایر اختلالات تنفسى قرار مىگیرند.
بهترین تصمیمى که فرد سیگارى مىتواند بگیرد این است که سیگار را ترک کند اما براى کسانى که گویى نمىتوانند وابستگى خویشتن را به توتون یکباره و سریع از میان بردارند، یک برنامه غذایى سالم لازمست تا حداقل توانایى بدنشان را در دفاع از خود علیه برخى اثرات زیانبار سیگار کشیدن افزون سازند با این حال، غذایى وجود ندارد که بسیارى از مشکلات مربوط به تندرستى را چارهساز باشد.
مقدار اندک ویتامین «آ» و ماده سازنده اولیهاش یعنى «بتاکاروتن» امکان دارد نشانههاى سرطانزایى داشته باشد، زیرا اینگونه ضداکسیدکنندهها مدد مىکنند تا حفاظت علیه بیمارى مزبور صورت گیرد. احتمال دارد سیگارىها بتوانند با افزایش مصرف مواد غذایى سرشار از ویتامین «آ»، «بتاکاروتن» و ویتامین «ایى» که ضد اکسیدکننده دیگرى است، این کاستى را از میان بردارند.
بر پایه بعضى بررسىهاى پژوهشى افرادى که هفتهاى چند وعده گل کلم ایتالیایى (کلم بروکلى) خوردهاند، از بروز سرطان ریه در امان ماندهاند این خاصیت حفاظتى ناشى از وجود سولفورافین، ماده ضد سرطانى است که خاصه به وفور در گل کلم ایتالیایى و به مقدار اندک در کلم دکمهاى (کلم بروکسل)، کلم پیچ (کلم برگ) و سایر سبزىهاى چلیپایى یافت مىشود.
دانشمندان دقیقاً نمىدانند که از چه رو میزان کلسیم افراد سیگارى کمترست و یا کاملاً در نیافتهاند که چرا زنان سیگارى زودتر یائسه مىشوند، گرچه شاید این وضع مربوط به کاهش تولید استروژنشان باشد، یائسگى پیش از موعد، توأم با میزان کلسیم کاسته شده احتمالاً نشانگر حقیقتى است که به موجب آن خطر پوکى استخوان این قبیل زنان را بیشتر تهدید مىکند امکان دارد جذب فزونتر کلسیم براى زنهایى از این دست سودمند باشد، هر چند دلیل قاطعى در دست نیست که بتوان گفت مصرف بیشتر ماده مذکور، اثر استعمال دخانیات را خنثى ساخته و احتمال ابتلا به پوکى استخوان را بکاهد.
در مورد امراض قلبى به نظر مىرسد که سیگار کشیدن سبب افزایش تشکیل رسوبهاى چرب در جدار رگها مىگردد به چنین عارضهاى، سخت سرخرگى (تصلب شرایین) گفته مىشود که به درد سینه و حملههاى قلبى مىانجامد نیکوتین نیز خطر نامنظمى ضربان قلب و گرفتگى سرخرگهاى تاجى را در پى دارد به طورى که هر دو قادرند ضمن کاستن از جریان خون به عضله قلب، سبب پیدایش درد سینه شوند همچنین ثابت شده است که استعمال دخانیات، از مقدار لیپوپروتئین با فشردگى زیاد (کلسترول خوب و مفید) خون یعنى «اچ دى ال» مىکاهد. این نوع کلسترول، مقدار کلى کلسترول خون را تقلیل داده و شخص را در برابر سخت سرخرگى (تصلب شرایین) محافظت مىکند جمعى از پژوهندگان پى بردهاند که حتى پیروى از یک برنامه غذایى کم چربى که معمولاً اندازه اینگونه کلسترول را افزون مىسازد چنین فایدهاى را به سیگارىها نمىرساند. همچنان توصیه مىکنیم که مواد غذایى کم چرب که یقیناً اثرات نامطلوب و زیانبارى ندارند سود بجویید.
تقریباً هیچ گاه دیر نیست که انسان از سیگار دست بکشد تا لااقل از برخى مزایاى تندرستى بهرهمند شود به محض دست شستن از این عمل، وضع تنفس، که مخصوصاً براى مبتلایان به آماس نایژهها (برونشیت) و ششباد(آمفیزم) اهمیت دارد بهبود مىیابد.
خطر بروز سرطان مرى و لوزالمعده که ریشه در سیگارکشى دارد، تا حدى فوراً رخ مىنماید بعد از گذشت حدود یکسال از قطع سیگار خطر پیدایش امراض قلبى به تدریج کاهش مىیابد و پس از سپرى شدن ده سال، انسان چنان وضعى پیدا مىکند که گویى اصلاً لب به سیگار نزده است در پى گذشت هفت سال از این عادت، احتمال به پیدایى سرطان پیشابدان (مثانه) کم مىگردد به حدى که گویى سیگارى در بین نبوده است با گذشت 10 سال، طول عمر آدمى به میزانى مىرسد که انگار هیچگاه سیگار نکشیده است خطر ابتلا به سرطانهاى ریه، خشک ناى(حنجره) و دهان نیز همین حال را دارد.
منبع: / ماهنامه / پیام زن / 1388 / شماره 211، مهر ۱۳۸۸/۷/
مترجم : پگاه امیردیوانى
نظر شما