رفع نیازهاى کودک، نیاز امروز نه فردا
موضوع سلامت کودک در سراسر جهان جزو اولویتهاى مهم سیاستگذاران بهداشت کشورها محسوب مىشود و از آنجا که در جوامع امروزى و از دیدگاه مدیریتى، نیروى انسانى باارزشترین و گرانبهاترین سرمایه هر جامعهاى است، لذا توجه به رشد و تکامل کودکان که آیندهسازان جوامع هستند، به نوعى حفاظت از سرمایههاى ملى محسوب مىشود.
اولین همایش «کودک سالم» با مشارکت و همکارى جهاد دانشگاهى علوم پزشکى ایران و پژوهشکده رویان به منظور آشنایى با عوامل مؤثر در بهبود سلامت کودک و تبادل نظر بین متخصصان فن و استفاده از تجربیات مدعوین و ارتقاى سطح علمى شرکتکنندگان در زمینه سلامت کودک و همچنین آشنایى با آخرین دستاوردهاى علمى - پژوهشى متخصصان در این زمینه برگزار شد.
موضوعات مورد بحث در این همایش شامل: رشد و تکامل کودک، نقش مشاوره و آموزش سلامت کودک، تغذیه و فعالیت بدنى کودک سالم، بهداشت روان کودکان، نقش مشاوره ژنتیک در سلامت کودکان، وضعیت سلامت کودکان حاصل از درمانهاى نابارورى و اقدامات پیشگیرانه براى سلامت کودک بود.
دکتر «رامین مظفرى کرمانى» دبیر علمى همایش اظهار داشت: «هر ساله همایشهاى گوناگونى در کشور با عنوان بیمارىهاى کودکان و شیوه درمان آنها برگزار مىشود، اما یکى از مهمترین ویژگىهاى این همایش رویکرد نوین نسبت به کودک سالم و آشنایى با عوامل مؤثر در سلامت کودک، آشنایى با نیازهاى روانى، عاطفى و جسمانى کودک، آگاهسازى والدین از لزوم پایش رشد و تکامل کودکان سالم و به ظاهر سالم و نقش بسیار مهم مشاوره در مراحل مختلف زندگى براى داشتن کودک سالم است.»
دکتر «شاهزاده فاضلى» رئیس جهاد دانشگاهى علوم پزشکى ایران و عضو هیئت اجرایى همایش نیز گفت: «این همایش به منظور جهتدهى محققان و شناسایى عوامل آسیبرسان به سلامت کودک، و نقش مشاوره قبل از ازدواج و پیش از باردارى و پس از تولد برگزار شده و نتیجه این پژوهشها مىتواند به عنوان دستمایه برنامهریزى کلان در کشور مورد استفاده قرار گیرد.» وى در پاسخ سؤال ما که چرا متأسفانه جاى خالى مسئولان برنامهریزى آموزشى و تربیتى کشور و نهادهاى مرتبط با آموزش سنین مهد کودک، در این همایش مشهود است، گفت: «ما از نهادهایى مانند بهزیستى دعوت همکارى علمى کردیم اما پاسخ مثبتى نگرفتیم، در حالى که اداره سلامت شهردارى تهران با ما همکارى خوبى داشت. به هر حال نباید فراموش کرد که چنین همایشى براى اولین بار در ایران برگزار شده و هنوز مقولهاى نوپا و جدید است و تا رسیدن به حد مطلوب و رضایتبخش فاصله زیادى دارد.»
یکى از سخنرانان این همایش دکتر «بهرام دلاور» متخصص کودکان و نوزادان دانشکده پزشکى و خدمات بهداشتى دانشگاه تهران بود. وى با اشاره به اینکه دوران اوایل کودکى (Early childhood) سریعترین دوران رشد و نمو در زندگى بشر است، گفت: «مراقبت در این دوران در بر گیرنده آموزش، بهداشت، تغذیه و درمان و توسعه مدیریت و هماهنگى است، و توجه به این مهم موجب شده کشورهاى توسعهیافته از حدود 30 سال پیش، شروع به مطالعات و تحقیقاتى در زمینه روند توانمندسازى و مراقبت از کودکان در سنین صفر تا هشت سالگى کنند. در واقع هر چه کودکان رشد کنند و بزرگتر شوند، به اشکال متفاوتى از تعامل و تحریکات محیطى براى توسعه توانمندىهاى خود نیازمندند، لذا برنامهریزى به منظور توانمندسازى کودکان باید با توجه به نیاز کودک و توجه به محیط و جامعه زندگى کودک باشد.»
وى افزود: «مداخلاتى که به منظور ارتقاى کیفیت مراقبت از کودک انجام مىگیرد، پیچیده و پرهزینه نیستند، اما اثرات اجراى آن در کاهش مرگ و میر، آمادگى بهتر کودکان پیشدبستان، موفقیت در تحصیل و وضعیت تغذیهاى کودک قابل توجه مىباشد. در واقع به ازاى هر یک دلار سرمایهگذارى در رشد و تکامل بهتر کودک، 7 دلار بازگشت سرمایه محاسبه شده است.»
این پزشک متخصص کودک ضمن اشاره به اینکه در مطالعات کنترل شده افزایش میزان هوشبر (IQ) کودکان به بیش از 15 درصد جوامع مشابه تأیید شده است، افزود: «همچنین سرمایهگذارى براى کودکان در سنین پایین صرف نظر از کاهش مرگ و میر، موجب کاهش میزان مردودى تحصیلى، ترک تحصیل و ناهنجارىهاى اجتماعى حتى ابتلا به ایدز و کشیدن سیگار مىشود. هیچ کس صاحب این روند توانمندسازى نیست و وارثان آن نسلهاى آینده با زندگى مرفهتر و سالمتر هستند.»
«لزوم ارزیابى دورهاى رشد کودکان» عنوان سخنرانى دکتر «مظفرى» متخصص کودکان و نوزادان بود. وى تصریح کرد: «نیاز جامعه ما، آگاهى والدین نسبت به اهمیت مراقبت از کودکان در سنین خردسالى است زیرا فراهم نمودن محیط مناسب و توجه به رشد همه جانبه کودک، در عملکرد مغز، ادراک، توانایى یادگیرى و حافظههاى کوتاهمدت و بلندمدت کودک تأثیر مىگذارد. بدین ترتیب کودکانى که از برنامههاى معاینات دورهاى دوران نوزادى خود بهرهمند بودهاند، آمادگى مناسب براى ورود به دبستان را دارند و در مدرسه دانشآموزان موفقترى هستند و در آینده در زندگى خانوادگى و اجتماعى موفقیتهاى قابل ملاحظهاى خواهند داشت.»
او افزود: «یکى از مهمترین اقدامات جهت ارزیابى وضعیت سلامت کودکان، پایش رشد کودکان است که راهى عملى براى تشخیص کفایت و یا عدم کفایت غذا براى کودک است. پایش رشد کودک شامل توزین دورهاى کودکان و اندازهگیرى دقیق قد و دور سر آنان و ورود این اطلاعات در منحنى رشد و انجام بهموقع اقدامات لازم براى ارتقاى وضعیت تغذیهاى و پیشگیرى از سوء تغذیه کودکان مىباشد. در حالى که دغدغه اغلب والدین هنگام مراجعه به مراکز درمانى و پزشک کودک، اطمینان از چاقى کودک و نگرانى نسبت به لاغر بودن اوست.»
«افسانه آذرى» عضو هیئت اجرایى همایش و عضو گروه پژوهشى فیزیوتراپى جهاد دانشگاهى واحد علوم پزشکى ایران نتایج تحقیق خود و همکارانش را در بخش دیگرى از این همایش ارائه داد. به دلیل اهمیت موضوع یعنى «آموزش مراقبتهاى دوران باردارى» دستاوردهاى این تحقیق، چنین بیان شد: سازمان بهداشت جهانى، بر اهمیت و اثربخشى مراقبتهاى دوران باردارى در جلوگیرى از مرگ و میر زنان در دوران باردارى و نیز اهمیت این مراقبتها در جلوگیرى از تولد نوزاد با وزن کم تأکید دارد. لذا دستیابى به مواد آموزشى این دوران که شامل فیزیولوژى دستگاه تناسلى و باردارى، مشکلات شایع دوران باردارى، تغذیه مناسب مادران باردار، تغییرات بدن مادر و جنین، اهمیت ورزش، مراحل زایمان طبیعى و ایجاد آمادگى براى شیردهى و تغذیه نوزاد مىباشد. همچنین برخوردارى از مشاورههاى بهداشتى در این دوران بسیار مؤثر و مفید است.
در حالى که یافتههاى تحقیق در جامعه مورد بررسى کشور نشان داد، زنان باردار ما از مراقبتهاى دوران باردارى، بخصوص از اهمیت ورزش در این دوران و نحوه انجام ورزش، همچنین اصول بهداشت روانى این دوران، اطلاع چندانى نداشته و برگزارى کلاسهاى مراقبتهاى فیزیکى دوران باردارى براى زنان جوان که قصد باردارى دارند، لازم مىباشد.»
خانم «آذرى» در پاسخ به سؤال ما که دولت چه اقداماتى براى رفع این مشکل انجام داده است، پاسخ داد: «در حال حاضر 80 ساعت آموزش مراقبتهاى دوران باردارى برنامهریزى و از سوى وزارت بهداشت تصویب شده است که امیدواریم به زودى وارد برنامه کشورى شود.»
دکتر «وحید ضیائى» متخصص کودکان و عضو هیئت علمى مرکز تحقیقات پزشکى - ورزشى دانشگاه علوم پزشکى تهران گفت: «با توجه به اینکه امروز منشأ بسیارى از بیمارىهاى غیر واگیر و قابل پیشگیرى را شیوه ناصحیح زندگى مىدانند و بیمارىهاى قلبى - عروقى، دیابت نوع دوم، استئوپروز، فشار خون و برخى اختلالات اسکلتى، از این دسته هستند، دقت در شیوه زندگى مانند نوع تغذیه و فعالیت فیزیکى در دوران کودکى بسیار اهمیت دارد.
مطالعات اخیر در ایران نشان مىدهد به تدریج در جوامع شهرى بخصوص شهرهاى صنعتى، اضافه وزن و چاقى یکى از مشکلات بهداشتى کشور خصوصاً در رده سنى کودکان و نوجوانان مىشود و این در حالى است که سیستم بهداشتى کشور هنوز از مشکل نارسایى رشد کودکان رها نشده است.»
وى با اشاره به مطالعه «کاسپین» که بر روى 21000 دانشآموز شهرهاى مختلف ایران انجام شده و نشان داده است 2/5% دانشآموزان چاق و 4/9% وزن بالا دارند، اضافه کرد: «کاهش سن شیوع بیمارىهاى قلبى، فشار خون و استئوپروز نیز با افزایش شیوع چاقى ارتباط دارد و بر اساس نتایج تحقیق کاسپین متوسط میزان ساعات فعالیت فیزیکى با شدت متوسط و بالا (که در سلامت مؤثر است) به ترتیب 7/4 و 8/0 ساعت در شبانهروز مىباشد و متأسفانه نه تنها میزان فعالیت کودکان و نوجوانان ایرانى کم است بلکه با افزایش سن، مانند کشورهاى دیگر، کاهش نیز مىیابد.»
دکتر «ضیائى» دلایل مختلفى را در بروز پدیده چاقى کودکان کشور برشمرد که از آن میان مىتوان به تغییر کیفیت زندگى به دلیل استفاده از فناورىهاى نوین در زندگى روزمره اشاره کرد. این فناورىها باعث تغییر الگوى تهیه و مصرف مواد غذایى، کاهش فضاى زندگى (زندگى آپارتمانى)، کاهش فضاى مدارس، رواج بازىهاى کامپیوترى بین کودکان و دستیابى آسان و سریع به وسایل حمل و نقل شده است که متعاقب آن فعالیت
فیزیکى کودکان به طور محسوسى کاهش یافته است. وى ادامه داد: «بسیارى از بیمارىهاى سالهاى اولیه زندگى و دوران کودکى و نوجوانى بر تمام طول عمر تأثیر دارد و الگوهاى فرا گرفته شده طى کودکى در تمام عمر بر کیفیت زندگى مؤثر است، لذا با مداخلات سلامتى در دوران کودکى مىتوان از بروز آنها کاست. از طرفى با توجه به خصوصیات خلقى و رفتارى سنین کودکى و نوجوانى حذف بسیارى از عوامل مؤثر بر افزایش وزن از زندگى روزمره بسیار مشکل است. به طور مثال با توجه به ذائقه کودکان، پرهیز دادن آنها از خوراکىهاى جذاب مانند ساندویچ و میانوعدههاى داراى ارزش غذایى کم عملاً تأثیر چندانى ندارد، همچنین با توجه به جذابیتهاى بازىهاى کامپیوترى، منع کودکان از پرداختن به این بازىها چندان تأثیرى نخواهد داشت، لذا تشویق آنها به ورزش و فعالیتهاى فیزیکى مفرح ضمن آنکه با مقاومت در کودک مواجه نمىشود و مورد علاقه آنان است، باعث ترویج فرهنگ
صحیح زیستن شده و تأثیر تربیتى بر کودک نیز دارد، ضمن آنکه فعالیتهاى ورزشى، زمینهساز مناسبى براى رشد و شکوفایى خلاقیت و استعدادهاى کودکان نیز مىباشد.»
دکتر «بهروز جلیلى» دانشیار دانشگاه علوم پزشکى ایران، سخنرانى خود تحت عنوان «از نظر بهداشت روان کودک سالم کیست؟» گفت: «کودک سالم از لحاظ بهداشت روان کودکى است که مىتواند متناسب با سن خود، حرف بزند و از لحاظ شاخصهاى تکاملى اشکالى نداشته باشد. کودک سالم مىتواند به اندازه کافى در هر سنى خود را مطرح کند و انتظار دارد دیگران به او توجه کنند، نه اینکه همه فقط به او توجه کنند. کودک سالم مىتواند متناسب با سن خود، دور از پدر و مادر به سر برده و از بازى و تعامل با سایر اطفال و بزرگترها لذت ببرد. این کودک از موفقیت لذت مىبرد و فرق رقابت با حسادت را درک مىکند.» دکتر «جلیلى» در ادامه تأکید کرد: لازمه داشتن کودک سالم از جهات روانى این است که والدین نکاتى را در رویکرد خود با فرزندانشان مد نظر قرار دهند، مانند اینکه:
1- والدین باید واقعگرا باشند و نقاط ضعف کودک خود را باور کنند.
2- هنگامى که افراد مسئول مثل معلمان و اطباء متخصص کودک نقاط ضعف کودک را یادآورى مىکنند، والدین باید مسئله را پیگیرى کنند نه آنکه انکار و حذف صورت مسئله را چاره کار بدانند.
3- والدین باید بتوانند جلوى خشم خود را بگیرند و چاره همه رفتارها و خطاى طفل (مثل دویدن و جیغ کشیدن و درس نخواندن) را در کتک و تنبیه جسمانى جستجو نکنند.
4- والدین نباید انتظار داشته باشند تمام اجتماع از معلم گرفته تا اقوام و دوستان خود را با طفل ایشان منطبق کنند بلکه برعکس بدانند که هر انسان وظیفه دارد خود را با اجتماع منطبق سازد.
5- تا حد لازم علایم اختلالات روانپزشکى را در کودک خود بشناسند و در صورت لزوم از رجوع به پزشک غفلت نکنند.
6- در کشمکشهاى خانوادگى کودک را وجهالمصالحه اختلاف قرار ندهند و تا حد امکان وقتى به بحث و مجادله بپردازند که طفل حضور نداشته یا در خواب باشد.
آقاى دکتر «جلیلى» پس از این سخنرانى در گفتگویى به چند سؤال ما پاسخ گفت. او در جواب به این پرسش که جایگاه بهداشت روان نسبت به بهداشت جسم جهت ارتقاى کودک سالم چگونه است؟ پاسخ داد:
«همه مىدانیم روح است که جسم را راه مىبرد لذا روان سالم نیز موجب پرورش جسم سالم مىشود. اگر به بچهاى که او را کتک مىزنیم بهترین غذا و پوشاک را بدهیم در واقع براى او هیچ کارى نکردهایم.
شاید بهتر است بگوییم یک کودک با روان سالم در متن یک خانواده سالم از لحاظ روحى - روانى - رفتارى تربیت مىشود.» همچنین دکتر «جلیلى» در مورد ارزیابى سطح آگاهى خانوادهها نسبت به بهداشت روانى کودک اضافه کرد: «متأسفانه باید بگوییم آگاهى اکثر خانوادههاى ایرانى در حد مطلوبى نیست و معمولاً وقتى مشکل روانى به یک بیمارى یا پاتولوژى تبدیل مىشود به ما مراجعه مىکنند. و آن زمانى است که مسئله بسیار جدى شده و با راهکارهاى ساده قابل پیشگیرى نیست.
والدین معمولاً پس از درگیرى با معلم و مسئولان مدرسه و یا حتى پلیس به روانشناس و روانپزشک مراجعه مىکنند. و اغلب والدین از علایم اختلالات روانپزشکى در فرزندشان مانند (افسردگى، تهاجم، کمبود اتکاء به نفس، ضعف تحصیلى و بیشفعالى و...) آگاهى و درک لازم و بهموقع ندارند و بسیارى از والدین هم در صورت آگاهى از مشکل و اختلالى اینچنینى در فرزندشان، سعى مىکنند آن را انکار کنند یا مخفى سازند و یا تقصیر را به گردن اجتماع و افراد بیندازند. به همین دلیل لازم است اطلاعرسانى به والدین در زمینه تربیت کودکان و رفتار با آنها و شناخت علایم بیمارىهاى روانپزشکى به صورت وسیعترى صورت گیرد.»
دکتر «صدیقه حنطوشزاده» متخصص زنان و زایمان و عضو هیئت علمى دانشگاه علوم پزشکى تهران، با سخنرانى «نقش مشاوره پیش از باردارى» در مورد روند مشاوره پیش از باردارى در کشور گفت:
«با توجه به نقش بسیار مهم این نوع مشاوره در تولد نوزاد سالم، کشور ما هنوز در گامهاى اولیه است. از طرفى مسائلى چون آداب و سنتها مانند ازدواج فامیلى در کشور زیاد دیده مىشود که لزوم و ضرورت مشاوره پیش از ازدواج را نیز قویاً مطرح مىکند. به هر حال هنوز در کشور در زمینه ژنتیک اجراى درست و مطلوبى وجود ندارد. بنابراین مردم باید با کسب اطلاعات در این زمینه، خود خواستار عملى شدن مشاورههاى لازم باشند.»
خانم دکتر «حنطوشزاده» در پاسخ به سؤالى در مورد میزان تأثیرگذارى رسانهها گفت: «اتفاقاً رسانهها چه رادیو و تلویزیون و چه مطبوعات نقش بسیار مهمى در اطلاعرسانى و آگاهسازى مردم در زمینه تأثیر مثبت مشاوره پیش از ازدواج و پیش از باردارى براى داشتن کودک سالم دارند. اما متأسفانه به این موضوع که الفباى بهداشت است توجه کافى نشده و بیشتر مسائل تخصصى پزشکى و بعضاً نکات ریز درمانهاى پیچیده مورد توجه قرار مىگیرد. لذا با توجه به نیاز کشور و مردم در زمینه مشاورههاى لازم بهداشتى، از تمام اصحاب رسانهها دعوت مىکنیم بیشتر به اصول و جزئیات مهم بهداشتى یعنى بالا بردن سطح سواد بهداشتى مردم بپردازند. سادهترین راه در برنامههاى تلویزیونى زیرنویسهایى با مضامینى چون: بهتر است قبل از باردارى به پزشک مراجعه کنیم یا پیش از باردارى حتماً به دندانپزشک مراجعه شود، مىباشد.
بکارگیرى همین توصیههاى ساده تأثیر بسیار مهمى در ارتقاى سلامتى جامعه و تولد نوزادان سالم دارد. مردم حق دارند حاملگىهاى پر خطر را بشناسند و بدین وسیله از عواقب آن پیشگیرى کنند.
منبع: / ماهنامه / پیام زن / 1386 / شماره 182، اردیبهشت ۱۳۸۶/۰۲
نویسنده : پریسا پورعلمدارى
نظر شما