موضوع : پژوهش | مقاله

تغذیه در بیماران مبتلا به سنگ کیسه صفرا



منبع:روزنامه جوان
از آن جا که عامل ایجاد حدود ۹۰ درصد سنگ هاى صفراوى کلسترول است، بنابراین رژیم کم چربى و کم کلسترول توصیه مى شود البته در مواردى که چربى مسبب بروز علائم نباشد نیاز به رژیم فوق نیست در حملات حاد سنگ کیسه صفرا، جهت کاهش انقباضات کیسه و کاهش درد نیز از رژیم کم چربى استفاده مى شود.کلسترول به واسطه تغذیه، به ویژه غذاهایى مثل تخم مرغ و چربى هاى حیوانى به بدن مى رسد، مقدارى هم به وسیله غدد سورئال و جسم زرد تخمدان در بدن ایجاد مى شود. کلسترول صفرا پس از ریخته شدن به روده (جهت هضم مواد چرب) مجدداً جذب مى شود و به کبد برمى گردد تا دوباره براى ساخت صفرا استفاده شود. بدین ترتیب کلسترول صفرا بین کبد و روده در چرخش است.
چربى هاى حاصل از مواد غذایى حیوانى مانند خامه، کره، کلیه گوشت ها و... داراى کلسترول مى باشند ولى غذاهاى گیاهى به هیچ وجه کلسترول ندارند یعنى تمامى چربى هاى گیاهى مثل روغن زیتون، آفتاب گردان، سویا، تمامى مغزها مثل گردو، بادام و... بدون کلسترول اند.گوشت هاى حیوانى داراى چربى هایى به صورت مخفى در بین لایه هاى خود هستند که در دید ظاهر به نظر نمى آیند. گوشت ماهى جزو گوشت هاى کم چرب با کلسترول کم تر نسبت به گوشت مرغ و گوشت هاى قرمز است. براى مثال در این جا مقدار کلسترول در چند ماده غذایى براى آگاهى شما آورده شده است. پنیر چدار، داراى ۱۰۵ میلى گرم کلسترول در هر ۱۰۰ گرم است.یک زرده تخم مرغ کامل داراى ۱۶۲۰ میلى گرم کلسترول است (برعکس سفیده تخم مرغ کلسترول ندارد) شیر ۲ درصد: حاوى ۸ میلى گرم کلسترول و شیر کامل داراى ۱۴ میلى گرم کلسترول در هر ۱۰۰ گرم است ماست کم چرب حاوى ۶ میلى گرم کلسترول در هر ۱۰۰ گرم است و کره حیوانى حاوى ۲۱۹ میلى گرم کلسترول در هر ۱۰۰ گرم است.
در صورتى که کیسه صفرا تنبل شده باشد، دریافت متوسط چربى براى تحرک انقباض آن و ممانعت از رکود صفرا، مطلوب خواهد بود.افراد داراى سنگ صفرا یا مستعد ابتلا، بهتر است از چربى هاى گیاهى و غیراشباع به ویژه روغن زیتون به عنوان جایگزین براى چربى هاى حیوانى استفاده کرده و غذاهاى گیاهى را به میزان بیش ترى در رژیم غذایى خود بگنجانند. مصرف سبزیجات فراوان و میوه ها به دلیل فیبر بالاى آن ها براى تمام افراد توصیه مى شود. غلات کامل، سبوس و نان هاى سبوس دار باید در رژیم غذایى این افراد گنجانده شود زیرا سبوس این خاصیت را دارد که به مواد صفراوى ریخته شده به روده متصل شود. سپس آن ها را از بدن دفع کند. امروزه ثابت شده است که مصرف ویتامین گروه B به ویژه B6 و در مرحله بعدى اسید فولیک و B12 نقش مهمى در حذف چربى ها در بدن بازى مى کنند.

 

نظر شما