ستاره نوظهور کمونیستهای چین کیست؟
حزب کمونیست چین در حالی نودمین سالگرد تاسیس خود را در اول ژوئیه (11 تیر) جشن گرفت که گروه بندیهای داخلی در این حزب همچنان برای کسب نفوذ و تعیین خط مشی آینده آن در حال صف بندی سیاسی هستند.
مردم در خارج از چین با نامهای "سی جینپینگ" معاون رئیس جمهوری و "لی ککیانگ" معاون نخستوزیر به عنوان جانشینان احتمالی "هو جینتائو" رئیس جمهوری و "ون جیابائو" نخستوزیر چین آشنایی دارند. هر دو نفر به تازگی در سفرهای رسمی نمایندگی کشورشان را در دیدار با مقامهای غربی برعهده داشتهاند.
اما نفر سومی نیز وجود دارد که باید در بررسی هرم قدرت در چین در نظر گرفته شود و این فرد کسی نیست جز "بو سیلای".
بو سیلای، دبیر حزب کمونیست در شهر چونکینگ، یکی از افرادی است که در سالهای اخیر توجه همه ناظران امور چین را به خود جلب کرده است. آقای بو که 60 سال سن دارد و عضو دفتر سیاسی حزب سیاسی چین است، به نماد جنبشی تبدیل شده است که از آن به عنوان "چپ جدید" نام برده میشود. به عبارتی رفیق بو خواهان احیای ایدئولوژی "مساواتخواهی" دوران مائو است.
او در شهر خود در همین جهت اقدام کرده است و فعالیتهایی همچون کاهش شکاف درآمد، مبارزه با فساد اداری و احداث واحدهای مسکونی برای خانوادههای کم درآمد را در کارنامه خود دارد.
بو سیلای در کارنامه خود سابقه فعالیتهای تبلیغاتی را هم دارد. کارهایی مانند ارسال پیامکهای تلفن همراه با مضمون گفتههای مائو، برگزاری مسابقات سرودهای میهنی و انقلابی و فرستادن اعضای حزب برای کمک روستائیان.
فعالیتهای "بو" توجه رهبری حزب کمونیست را به خود جلب کرده است. بو سیلای یکی از افرادی است که از او به عنوان نامزد عضویت در کمیته مرکزی دفتر مرکزی حزب کمونیست چین نام برده میشود.
این اتفاق ممکن است در کنگره هجدهم حزب کمونیست در سال 2012 (1391ش) رخ بدهد. کمیته مرکزی دفتر سیاسی حزب کمونیست عالیترین مرجع حکومتی در چین است. هفت عضو تازه از نه عضو کمیته مرکزی در این کنگره انتخاب خواهند شد.
دیپلماتهای خارجی و مدیران شرکتهای بزرگ به دقت این تحولات را زیر نظر دارند تا خط مشی سیاسی آینده چین، این قدرت بزرگ اقتصادی را پیش بینی کنند.
به نظر نمیرسد "بو" که خود زمانی وزیر بازرگانی بود، بخواهد سیاستهای اقتصادی چین را به عقب برگرداند ولی ممکن است در زمینههای دیگری خبرساز شود. رک بودن و رو بازی کردن "بو" با سیاست بازی پشت پرده سنتی در حزب کمونیست چین تفاوت زیادی دارد. بسیاری از افراد از این منش آقای بو استقبال کردهاند و وبلاگ نویسان از او به عنوان ولادمیر پوتین چین نام میبرند.
مبارزه با فساد
بو سیلای سیاستمداری خوش قیافه است که از محبوبیت زیادی برخوردار است. آن چه که محبوبیت بو سیلای را تا حد ستارگان جهان هنر بالا برده، عزم او برای مبارزه تبهکاران سازمان یافته و فساد سیاسی در شهر سی میلیون نفری چونکینگ است. نبرد آقای بو با مجرمان قاطعانه و بیرحمانه بوده است.
در دو سال گذشته 2000 نفر در مبارزه با تبهکاران سازمان یافته بازداشت شدهاند. در شهر بزرگی مانند چونکینگ این رقم زیاد بالایی نیست ولی یک تحول مهم است. مبارزه آقای بو با مجرمان تفاوت مهمی با تلاشهای دیگر مقامهای چینی برای مقابله با گروههای مافیایی دارد؛ بو سیلای علیه مقامهای سیاسی که فعالیتهای گروههای تبهکار را حمایت میکنند نیز اقدام کرده است. بعضی از اعضای دولت او و چند افسر پلیس در میان بازداشت شدگان هستند.
پیشینه خانوادگی
بو سیلای فرزند بو ییبو، یکی از هشت چهره جاودان حزب کمونیست است و به همین خاطر به طبقهای از مقامهای حزبی تعلق دارد که از آن به عنوان طبقه شاهزادگان نام برده میشود. این طبقه شامل فرزندان رهبران انقلاب 1949 مائو است و شامل سی جینپینگ، معاون رئیس جمهوری چین هم میشود. طبقه شاهزادگان حزبی در میان عوام از همدلی چندانی برخوردار نیست ولی بو قصد دارد این جهت گیری را تغییر دهد.
محبوبیت عمومی "بو" میتواند تهدیدی برای بعضی از سیاستمداران سنتی مانند هو جیانتئو رئیس جمهوری چین باشد که معمولا از او به عنوان "نمونه کاملی از دیوانسالاری کند" یاد میشود.
حتی ون جیابائو، نخستوزیر چین که در رسانههای رسمی به خاطر سیاستهای عوام گرایانهاش شهرت دارد، پیش "رفیق بو" کم میآورد چرا که او عوام گرایی را با سیاستهای خود عملا به اجرا گذاشته است.
هو، ون و سایر اعضای کمیته مرکزی دفتر سیاسی حزب کمونیست همواره به گونهای عمل کردهاند که از آنها انتظار رفته است؛ کت و شلوارهای تیره پوشیده اند، در پشت درهای بسته به طور محرمانه بر سر مسائل مهم به توافق رسیدهاند و در سکوت مطلق درباره آینده جمعیت یک میلیارد و 300 میلیون نفری کشور تصمیم گیری کردهاند.
علاقه وافر آقای بو به رفتار عوام گرایانه باعث خواهد شد او برعکس این افراد عمل کند. البته او علاوه بر رفتار عوام گرایانهاش نشان داده که مرد عمل نیز هست. آقای بو فردی است که باید انتظار شنیدن اخبار بیشتری را از او داشته باشیم.
منبع: / روزنامه / جمهوری اسلامی ۱۳۹۰/۴/۲۷
نویسنده : حمید درستکار
نظر شما