پرونده در پرونده
تحلیلگران مطبوعات اسرائیل، او را "قمارباز قهار" نامیدهاند، روزنامهنگاران اسرائیلی اذعان میکنند که « حتی نخستوزیر ما هم در برابر ترفندهای "سیدحسن نصرالله" دبیرکل زیرک حزبالله لبنان کمآورده است.»
نصرالله طی روزهای آینده سه سرباز و یک افسر اطلاعاتی ارتش اسرائیل به نام "حنان تننباوم" را با صدها اسیر لبنانی، فلسطینی، اردنی، سوری و نیز ایرانی طاق میزند.
روزنامهنگاران اسرائیل، از قدرت فراوان چانهزنی حزبالله متعجب شدهاند و دهان به سرزنش کابینه شارون باز کردهاند.
جنبشهای فلسطینی، دولتهای اردن و سوریه و چند کشور دیگر نیز با سبقتگرفتن از یک دیگر تلاش میکنند تا اسامی اتباع و افراد موردنظر خود را که در زندانهای اسرائیل به سر میبرند، هر طور شده در لیست مبادله اسیران اسرائیل با حزبالله بگنجانند. "هاآرتص" پر شمارگانترین روزنامه چاپ تلآویو با اختصاصدادن سرمقاله خود به نقد عملکرد شارون در جریان مبادله اسرا، به وی هشدار داد: اگر نصرالله موفق شود که این تعداد اسیر را از زندانهای ما بیرون بکشد به "رهبر محبوب فرهمند سیاسیخاورمیانه" تبدیل میشود.
در این میان اما به رغم نفوذ فراوان جمهوری اسلامی ایران بر حزبالله لبنان، ظاهراً از ارائه حتی یک لیست از سوی تهران خبری منتشر نشده است. ایران، چهار شهروند خود را که 20 سال پیش توسط فالانژیستهای حزب مارونی کتائب لبنان در جاده طرابلس- بیروت ربوده شده و به احتمال زیاد به داخل اراضی اشغالی منتقل شدهاند، از دست داده، ولی تا به حال موفق به به ثمر رساندن اقدام عملی مؤثری در رابطه با بازگزداندن آنها و یا دریافت خبری در مورد سرنوشتشان نشده است.
"حمیدرضا آصفی" سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان نیز دیروز گفت:« دبیرکل حزبالله در مصاحبه اخیر خود با جدیت بر آزادی اسرای ایرانی تأکید کرده است.
این در حالی است که شارون " نخستوزیر اسرائیل" از برگههایی سخن میگوید که برای ایران و حزبالله بسیار ارزشمند هستند.
شارون شاید در هفته گذشته بیشترین حجم مصاحبه را در دوران نخستوزیری خود انجام داد. او در گفتوگو با شبکه یک، دو و شبکه ده تلویزیون اسرائیل و نیز در مصاحبه با روزنامههای معاریو، هاآرتص و چند روزنامه خارجی، به بیان مواضع خود و کابینه تحت امرش در مورد قضیه سرنوشتساز مبادله اسرا پرداخت. او در سومین مصاحبه خود در هفته گذشته با اشاره به اینکه همه آنچه میبینید ظاهر قضایا نیست، گفت:« اسرائیل مشغول مذاکرات با یکی دو کشور اروپایی است. ما برگبرندههایی در یک کشور اروپایی داریم که در نظر ایرانیها و نیز حزبالله از اهمیتی بسیاری برخوردارند.»
بلافاصله پس از انتشار این مصاحبه، تحلیلگران به بیان احتمالات ذهنی خود پرداختند. برخی مطبوعات انگلیسی که لحظهبهلحظه آخرین تحولات پرونده سلیمانپور را پیگیری میکنند با توجه به اشاره شارون به مذاکرات در لندن و اشاره تلویزیون اسرائیل به تداخل پرونده سلیمانپور با قضیه مبادله اسرا، نوشتند: منظور شارون از این برگبرنده "هادی سلیمانپور" است اما آصفی سخنگوی وزارت امور خارجه عقیده دارد که نوع عملکرد رژیم صهیونیستی نشان میدهد که اسرائیل در پشت صحنه این بازداشت قرار دارد و این اقدام اسرائیل کمک مؤثری برای قوه قضائیه انگلیس بود، اما موضوع اسرای اسرائیلی ارتباطی با جمهوری اسلامی ایران ندارد.
برخی مطبوعات لبنان نیز نوشتند: منظور شارون از این برگهای برنده، چهار شهروند ایرانی در بند اسرائیل یعنی "سید محسن موسوی" کاردار اسبق سفارت ایران در بیروت، "حاج احمد متوسلیان" وابسته نظامی سفارت، "کاظم اخوان" عکاس خبرگزاری جمهوری اسلامی و "تقی رستگار مقدم" راننده سفارت هستند.
شارون فردای همان روز در مصاحبه با معاریو، با توضیح بیشتر در مورد برگبرندههای ادعایی خود، گفت:« این برگبرندهها افرادی هستند که عامه مردم چندان در جریان موضوع پرونده آنها قرار ندارند ولی من اسامی آنها را میدانم. آنها هماکنون در یک زندان اروپایی هستند.
به موضوع"آریل شارون"در ارتباط با قتلهاى میکونوس، زندانى ها، یکى " ک.د" ایرانی است و افراد دیگر "ع.ر" لبنانی، که به حبسابد محکوم شده و نفر سوم هم "م.ع" نام دارد که دارای تابعیت لبنانی و محکوم به 5 سال حبس است. چهارمین فرد محکوم شده در سال 1997 میلادى نیز که آزاد شده است.
"هاآرتص" چاپ تلآویو نیز فردای مصاجبه شارون با اشاره به پرونده میکونوس توضیحات بیشتری در مورد گنچاندن نام افراد متهم در این پرونده در پرونده تبادل اسرا را منتشر کرد. آیا گزارش "هاآرتس"» حدس و شایعه است و یا یک معامله سیاسی واقعی؟ در این مورد هنوز نمیتوان به یقین چیزی گفت. دولت آلمان نیز فعلاً در این مورد سکوت کرده است. "رودیگر پورتیوس" وکیل مدافع محکومان به حبسابد با خونسردی برخورد میکند و می گوید:" همیشه از این شایعات هست. تا حالا که همه اش حرف پوچ بوده است.»
در واقع هم تاکنون حدسهای بسیاری در مورد آزادسازی احتمالی این افراد به دلایل سیاس بیان شده است. اما در عین حال، در جریان دادگاه میکونوس، "برند شمیدباور" هماهنگکننده سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی آلمان، از حزب دموکرات مسیحی، به عنوان میانجی بین اسرائیل و حزب الله کار میکرد. همان زمان هم برای اسرائیل مهم بود که از طریق آزادسازی افراد مظنون به سوءقصد میکونوس، اطلاعاتى از خلبان مفقودالاثر خود به دست آورد. هنگامى هم که "هلموت هوفر" تاجر آلمانی در ایران محکوم شد، حدس و گمانهایى در مورد معاملات سیاسی مطرح گردید.
از سوی دیگر"هانس یوآخیم اریگ" شاکی خصوصی دادگاه میکونوس، آزادی محکومشدگان را توهین بزرگی به بازماندگان قربانیان واقعه میکونوس ارزیابی میکند. از نظر وی اگر اینچنین شود دولت آلمان شکستی خطرناک را در مبارزه با تروریسم از خود بر جای میگذارد.
با این حال مذاکرات حزبالله و اسرائیل همچنان در برلین در جریان است. نصرالله بیش از هر کس دیگری به برندهشدن خود در معاملهای که اسرائیلیها قمار مینامندش امیدوار است. او میگوید:« ما خود را برای یک جشن بزرگ در روزهای آینده آماده کردهایم. جشن آزادی اسرای مقاومت و بازگشت پیکر شهدایی که در مبارزه با اشغالگران تقدیم کردهایم.»
با این وصف آیا مردم ایران نیز شاهد برپایی جشن آزادی چهار شهروند ایرانی از زندانهای اسرائیل خواهند بود؟و یا دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران، آزادی محکومان میکونوس را به جشن خواهد نشست؟
این را روزهای آینده تعیین میکند.
منبع: / خبرگزاری / ایلنا
نظر شما