ظهور نهمین قدرت هسته اى دنیا
تغییر معادلات استراتژیک جهان در ۲۰۰۶
ساعت یازده صبح هفدهمین روز مهرماه کره شمالى آزمایش هسته اى خود را انجام داد و رسماً به جرگه قدرت هاى هسته اى دنیا پیوست. البته محافل خبرى جهان پیشاپیش در انتظار این رویداد بودند چه آن که این کشور ماه ها و هفته ها قبل، از انجام این آزمایش بدون ذکر تاریخ و زمان خبر داده بود. اما سرویس هاى امنیتى غرب از آزمایش هسته اى کره شمالى بشدت حیرت زده شدند چه آن که براساس محاسبات کارشناسان غرب، هسته اى شدن پیونگ یانگ، نیازمند فرآیندى چندساله بود که با توجه به تحریم همه جانبه کره شمالى تحقق آن کارى غیرممکن بود.
آزمایش هسته اى کره شمالى در عمق ۲هزار مترى زمین و با قدرت تخریب پنج تا ۱۵ هزار تن و با توان ایجاد زلزله اى در حدود چهار ریشتر صورت گرفت.
افزون بر این ها، گزارش هاى سرویس امنیتى آمریکا از ناقص بودن یک مرحله از آزمایش هسته اى خبر داده بود. اما این گزارش ها چیزى از اهمیت پیوستن کره شمالى به جمع قدرت هاى هسته اى دنیا نکاست.
از نکات جالب توجه آزمایش هسته اى کره شمالى این بود که پیونگ یانگ تنها ۲۰دقیقه قبل از انجام این آزمایش به چین اطلاع داد و پکن نیز فوراً آمریکا، ژاپن و کره جنوبى را مطلع کرد.
آمریکا به عنوان اصلى ترین دشمن کره شمالى به این ترتیب با واقعه گیج کننده روبه رو شد. واشنگتن گزینه هاى چندانى را در برابر کره شمالى نداشت. یکى از نگرانى هاى عمده آمریکا این است که کره شمالى نه تنها سلاح هسته اى در اختیار دارد بلکه حتى ممکن است آن را به دیگران نیز منتقل کند. آمریکایى ها پیش از آزمایش هسته اى کره شمالى بارها اعلام کرده بودند که حاضر به پذیرفتن کره شمالى هسته اى نیستند اما پس از اعلام هسته اى شدن کره شمالى اکنون با بیم و حساسیت بیشتر با کره شمالى برخورد مى کنند و از سر گرفتن مذاکرات شش جانبه و حتى گفت وگوى رو در رو با مقام ها پیونگ یانگ خود تأییدى بر این ادعا است. از نتایج هسته اى شدن کره شمالى این بود که گزینه نظامى توسط آمریکا علیه کره شمالى کنار رفت هر چند تز استفاده از گزینه نظامى بیش از آن که رنگى از واقعیت داشته باشد، در راستاى جنگ روانى و تبلیغاتى در جهت مرعوب کردن سران پیونگ یانگ بوده است. به هر حال هسته اى شدن یک کشور رقیب آن هم در مجاورت دو شریک تجارى آمریکا، معادلات سیاسى را حتى براى سال۲۰۰۷ براى آمریکا دگرگون کرد. رقیب آمریکا در خاور دور علاوه بر نیروى نظامى ۲/۱ میلیون نفرى، ذخایرى از تسلیحات وحدود ۱۱هزار عراده توپخانه در اختیار دارد که با آن ها مى تواند تمام پایگاه هاى آمریکا در منطقه را هدف گیرد.
تبعات اقتصادى یک رویداد هسته اى
آزمایش هسته اى کره شمالى البته علاوه بر ابعاد سیاسى، تبعات اقتصاد مهمى داشت. بهاى نفت خام سیر نسبتاً با ثبات و حتى نزولى را طى مى کرد که با انتشار خبر آزمایش هسته اى کره شمالى دوباره افزایش یافت. در پى این واقعه بازار مبادلات نفتى نیویورک (نایمکس) هر بشکه نفت خام سبک شیرین آمریکا به ۶۰ دلار و ۵۰ سنت رسید. با انتشار خبر آزمایش هسته اى کره شمالى قیمت طلا نیز با افزایش روبه رو شد. بازارهاى سهام جهان نیز به این آزمایش واکنش نشان دادند. در آمریکا، بازار سهام وال استریت نخستین روز کارى خود را پس از انجام آزمایش با کاهش شاخص ها آغاز کرد. بازارهاى سهام آسیا نیز از این تحولات دور نماندند و تمامى شاخص ها در بازارهاى سهام آسیا و شرق آسیا با کاهش شدید روبه رو شدند. شاخص سهام در کشورهاى کره جنوبى، استرالیا، سنگاپور، اندونزى و هنگ کنگ به ترتیب با ۱/۸۶ درصد، ۰/۸۳درصد، ۱/۲۴درصد، ۰/۷۴درصد و ۱/۵درصد کاهش مواجه شدند. در ژاپن نیز ارزش ین در برابر دلار کاهش یافت.
دومین آزمایش هسته اى؟
پس از انجام نخستین آزمایش هسته اى کره شمالى، شایعات فراوانى درباره آزمایش دوم این کشور منتشر شد که پیونگ یانگ با سکوت خبرى، به این شایعات پاسخ داد. چندین روز بعد یکى از مقام هاى بلندپایه کره شمالى در خبرگزارى رسمى این کشور رسماً اعلام کرد که پیونگ یانگ قصد انجام آزمایش هاى هسته اى بعدى را ندارد مشروط بر آن که دنیا هسته اى شدن کره شمالى را به رسمیت بشناسد و ایالات متحده نیز دست از تلاش براى براندازى حکومت مرکزى پیونگ یانگ بردارد. آمریکایى ها هنوز در شوک نخستین آزمایش هسته اى کره شمالى هستند و این بار در برخورد با کره شمالى هسته اى به دنبال یافتن راهى دیپلماتیک مى گردند.
منبع: / روزنامه / ایران ۱۳۸۵/۱۰/۱۶
نظر شما