موضوع : پژوهش | مقاله

اینترنت از فیلتر دکترین انحصار طلبی خبری آمریکا


در رایانه ها و شبکه های اطلاع رسانی داخلی و جهانی ، با توجه به نفوذ اجتناب ناپذیر و کوانتومی فناوری اطلاعات در هزاره سوم میلادی ، امروزه یکی از تخصصی ترین فعالیتهای شرکتها و موسسات تحقیقاتی فعال در بخش آی تی به شمار می اید. در حقیقت زندگی کردن در فضای دیجیتال و سایبر ، در کنار شیوه های سنتی پیشین ، نیاز به ضریب امنیت را در آنچه که امروزه از آن به عنوان شاخص مجازی نام میبریم و منجر به تسریع در عملکردهای روز مره ما میشود ، مانند کارتهای الکترونیکی ، امضای الکترونیک و امثالهم ، ضروری تصور میشود .
نمیتوان در فضایی زندگی کرد که هر لحظه ، اطلاعات ما ، به عنوان اساسی ترین و کلیدی ترین شاخصهای بنیادین عصر نوین ، در معرض خطر و انحطاط قرار داشته باشد. چرا که در اینصورت فلسفه الکترونیکی شدن جوامع در بستر سرعت ، دقت و کیفیت ، زیر سوال رفته و اشتیاق جامعه به عنوان کاربران ابزارهای نوین امروزی ، کاسته خواهد شد . با توجه به اینکه از کار انداختن بسیاری از سایتهای اینترنتی توسط نفوذگران وب ، توسط اختلالها یا اصطلاحا باگهای موجود در نرم افزارهای تحت وب است ، پرداختن به روشهایی جهت کاهش روشهای مرسوم در رایانه ها و ارتقای امنیت رایانه های شخصی ، از اوایل دهه نود میلادی آغاز شد و تا کنون اقدامات گسترده ای در سراسر جهان در مورد بالابردن روشهای امنیتی که اعتماد کاربران را جذب میکند ، صورت گرفته است .
بر همین اساس پنجشنبه هفته گذشته ، کنگره آمریکا لایحه ای را به تصویب رساند که طی آن ، 903 میلیون دلار تا 5 سال آینده صرف امنیت رایانه ها در این کشور میشود. شرود بوهلرت رئیس کمیسیون علوم مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا که در تنظیم این لایحه نقش داشته بود ، اعلام کرد این عمل مجلس ، دولت آمریکا را از ضربه هایی که در سالهای آینده از طریق تروریسم به این کشور وارد خواهد کرد ، تا حدودی در امان نگه خواهد داشت . این اظهارات در حالی صورت میگیرد که سال گذشته ، یک هکر مقیم لندن توانست ضربه های متعددی به رایانه های مرکزی مراکز حساس این کشور وارد کند و قریب به 1 میلیون دلار ، خسارت بر جای گذارد .
همچنین در این کشور با توجه به مرکزیت نسبی اینترنت و حضور شمار زیادی از سرورهای قوی تور جهان گستر که میزبانی شمار اکثریت سایتهای اینترنتی را در اختیار دارند ، حملات متعدد نفوذگران حرفه ای به Data Centers این کشور ، روز به روز در حال افزایش است و شاید وقابع مربوط به یازدهم سپتامبر در این کشور که موجی از وحشت و التهاب را در کشوری که سالها از مناقشات جهانی به دور بوده است ، ایجاد کرد ، در ایجاد سپرهای دفاعی الکترونیکی موثر بوده است . دکترین نوین دیپلماسی کاخ سفید ، امروزه نیم نگاهی نیز به تروریسمی دارد که مبانی ان بر شاخصهای اطلاعاتی و الکترونیکی و شیوه های جنگ روانی مبتنی بر سایبر گماشته شده است .
در حقیقت ، ایجاد سپر دفاعی مانند سپر دفاع ضد موشکی آمریکا موسوم به آی بی ام که چند سالی مخالفتهای جهانی را به دنبال داشت ، امروزه حفاظت بی قید و شرط از مرزهای الکترونیکی آمریکا را پر اهمیت و حیاتی دانسته و از هر کوششی برای حمایت از این مرزها دریغ نخواهد کرد. اظهارات تاسف آور چند ماه پیش جورج بوش پسر مبنی بر حمله نظامی آمریکا به کشورهای مخل امنیت اطلاعاتی و ارتباطی این کشور ، خود نشان از زمینه های ایجاد یک پلیس فدرال اینترنتی آمریکا بصورت ظاهری و رسمی در این کشور دارد تا ضامن اجرایی قوی برای برخورد با مهاجمان وب باشد .
به هر حال اختصاص چند درصدی بودجه ویژه مبارزه با تروریسم که توسط کاخ سفید به اجرا در خواهد آمد به مبانی بازدارندگی و افزایش ضریب امنیت در شبکه های اطلاعاتی و ارتباطی محرمانه و عمومی این کشور در سالهای آینده ، در صورتی که با عزم جهانی مبارزه با اخلالگران شبکه و وب همراه باشد و به سرکردگی دولتمردان آمریکا همراه نگردد و در حمیات سازمانهایی بین المللی نظیر سازمان ملل ، سازمان مالکیت معنوی و اتحادیه اروپا قرار گیرد ، میتواند ایمنی بهینه در سیستمهای اطلاعاتی شاهراه جهانی اطلاع رسانی ( اینترنت ) ایجاد و از انحصار اطلاعاتی و ارتباطی که در بخشهایی از کره زمین ایجاد و سایر ساکنان کره خاکی را از دهکده جهانی بی بهره کرده است ، جلوگیری کند. امری که در صورت وقوع عینی و بهینه و با ضامن اجرایی قوی و بین المللی ، میتواند از دزدی های اطلاعاتی که برخی از نرم افزارهای ساخت آمریکا از رایانه های شخصی کاربران در سراسر جهان انجام میدهند جلوگیری کرده و نظام جهانی ضد تروریسم اطلاعاتی را به رهبری سازمانهای مسئول اینترنت تعریف و متولد کند. هشدار بسیاری از کارشناسان نظامی و اطلاعاتی آمریکا و حتی اروپا مبنی بر احتمال حملات اینترنتی سازمانهای مخالف سیاستهای امریکا نظیر شبکه القاعده اسامه بن لادن و زیر مجموعه های پراکنده و فعال آن در حوزه فناوری اطلاعات به مراکز حساس این کشور ، خود نشان از ضربه پذیری ساختار امنیتی و اطلاعاتی در قلب اینترنت دارد که قطعا تاثیرات آن ، متوجه بخش عظیمی از کره خاکی نیزخواهد شد .
البته لایحه های مربوط به تحریم کشورهایی مانند ایران ، عراق ، کره شمالی ، کوبا و برخی از کشورهایی که طرح داماتو و هلمز برتون سابق در سالهای اخیر علیه آنها وضع گردیده است ، مسائل و همکاریهای اقتصادی و ارتباطی مبتنی بر فناوری اطلاعات را مستثنی نکرده است و لیکن قرائن نشان میدهد که هیچ شرکت فعال حوزه آی تی در این کشور ، نسبت به بر قراری ارتباطات در بخش آی سی تی با ایران ، کره شمالی و کشورهای دیگری که در تحریم این کشور قرار دارند ، منع نشده است و بر همین اساس مذاکراتی مبنی بر اجاره سرور ، نمایندگی ثبت دامنه های اینترنتی و دوره های آی تی و امثالهم ، بین شمار زیادی از فعالان داخلی و آمریکائیها بصورت مستقیم و غیرمستقیم انجام یافته است که خود دلیل آشکاری بر این ادعا دارد . حال آنکه پلیس فدرال اینترنتی آینده آمریکا ، برای این ارتباطات مبتنی بر اینترنت ، که به نوعی نقض قوانین تحریمی آمریکا به شمار می اید ، برخوردهایی در نظر خواهد گرفت یا خیر ، پرسشی است که برای پاسخ ان می بایست مدتی در انتظار بود .
لکن گزینه های محتمل ، تا حدودی دلالت بر گرایش شرکتهای آمریکایی به گستراندن نسبی ارتباطات و اطلاعات و انجام پروژه های بین المللی آی تی در آسیا و تا حدودی آفریقا نسبت به جذب نخبگان فنی این کشورها برای افزایش امنیت الکترونیکی خود و ایجاد بستری برای مبارزه موثر با اخلالگران امنیت شبکه های اطلاعاتی آمریکا و محاکمه آنها میکند که به هر حال ، میلیتاریسم شبکه ای را که مبانی ان از آرپای وزارت دفاع این کشور اغاز و اینترنت را بوجود آورد ، دوباره و به نوعی دیگر با ابزارهایی جدید و با فلسفه هایی آمریکایی گونه ، سپر امنیت اطلاعاتی آمریکا را شکل میدهد . آیا آمریکا خواهد توانست که بر کل دنیا فایر وال (Fire Wall) نصب کند و اینترنت ، به عنوان بزرگترین رسانه انلاین جهان ، از نگاه آمریکا به تصویر کشیده شود ؟ هم اینک بسیاری از موتورهای جستجوی مشهور دنیا نظیر گوگل ، یاهو ، لیکاس و آلتاویستا که به نوعی ماهیتی امریکائی دارند ، نتایج جستجوی خود را در مورد بسیاری از کلید واژه های مهم که توسطکاربران این پایگاه های اطلاع رسانی روزانه میلیونها بار ، در باکسهای جستجو مورد بررسی قرار میگیرد ، بر اساس انچه که خود می پسندند ، طبقه بندی میکنند. در حقیقت رشته های جستجویی که در نهایت به دید کاربر جستجو گر قرار داده میشود ، بر اساس پیش فرض هایی استوار میشود که صاحبان این مراکز الکترونیکی جستجو وضع کرده اند تا آنگونه که خود میخواهند و با روش تعیین شده و نگاه تلقینی اطلاعاتی خود به کاربر ، وی را در شاهراه اینترنت یاری کنند. این امر باعث میشود تا پایگاه های اینترنتی عظیم جستجو گر در میان میلیاردها صفحه وب ساخته شده در فضای سایبر ، که با صدها سرور اختصاصی و تکنولوژی های نوین رایانه و وب ، عطش اطلاعاتی قریب به 600 میلیون کاربر اینترنت را پاسخ میدهند ، سانسوری اتخاذ کنند که میتوان انرا سانسور سایبر توسط پیشروهای اینترنت در جهان که مستقر در ایالات متحده هستند ، تصور نمود. استفاده از پایگاه های جستجو گر مشهور دراینترنت که عموما امریکایی میباشند ، توسط محققان ، پژوهشگران و کلا کاربرانیکه خواهان دریافت اطلاعات سریع و در حجم بالا در موضوعات خاص هستند ، در سراسر جهان توسط باکس های جستجوی به قولی پر سانسور ! آمریکا صورت میگیرد و با این حساب ، و با توجه به هزینه های بسیار بالای ایجاد موتورهای جستجوی قوی در اینترنت ، راهبری کاربران در اتوبان اینترنت ، که سرعت مجاز در ان تعریفی ندارد ، اما حضور پلیس اینترنتی فدرال در حاشیه بصورت فیزیکی و پنهانی احساس میگردد ، جهان را از نگاه آمریکا و دولتمردان این کشور به جهانیان تفسیر و ارائه خواهد کرد .

نمونه ها
وب سایت مشهور گوگل و بسیاری ازموتورهای جستجوی مشهور اینترنت ، بر اساس برخی از سیاستهای سانسوری که در فوق به آن اشاره شد اقدام به ارائه اطلاعاتی از پیش تعیین شده بر اساس کلید واژه های کاربر ، در بالاترین بخش فهرست نتایج جستجوی خود میکنند که معمولا شمار زیادی از کاربران ، این نتایج را که در ردیفهای اول تا 50 نتایج جستجو قرار دارد ، مورد استفاده نهایی خود قرار داده و استنباطهای نهایی و برداشتهای کلی خود را بر اساس این موارد ، کسب میکنند. معرفی میکند.
1 - به عنوان مثال کلید واژه های مانند ایران ، عراق ، کره ، هنگامی که در باکس جستجو تایپ شده و جستجوی میشود ، در بالاترین فهرست نتایج جستجو ، صفحات وبی نشان داده میشود که به نوعی تعلق مستقیم و یا غیر مستقیم آشکار به بخشهای اطلاعاتی و امنیتی امریکا دارد . مثلا در مورد عراق ، عراقی که از نگاه اسناد سازمان جاسوسی امریکا و بخشهای اطلاع رسانی دیگر داخل و خارج از امریکا مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است به کاربران جستجو گر کلید واژه عراق ، معرفی میشود .
این امر از 2 مورد سرچشمه میگیرد : یکی ضعف سیستمهای اطلاع رسانی الکترونیکی و فعالان این کشور در آی تی در ارائه مناسب پایگاه های اینترنتی خود در فضای سایبر به پایگاه های جستجو تا حدی و از سوی دیگر ، تلاش گسترده امریکائیان مبنی بر تسلط بلامنازع بر شاهراه جهانی اطلاع رسانی و ارائه تصویری از جهان بر اساس نگاه امریکا و سیاست جهانی آن به هر شهروند دهکده جهانی که از طریق مکانی به نام اینترنت ، جهان را زیر کاوش خود قرار میدهد .
در اینجا این سوال مهم پیش می اید که آیا آمریکا بودجه 900 میلیون دلاری خود را صرف ایحاد فایر وایلی بر پهنای اینترنت خواهد کرد یا خیر ؟ همانند روشی که دولت کمونیستی چین اتخاذ کرده است ؟ گسترش این عملکرد نا مطلوب ، اعتماد و اطمینان را به پایگاه های برتر جستجوی وب کاهش خواهد داد و به شکل گیری ساختاری مبتنی بر پروتکل های ضد انحصار طلبی امریکا در فضای سایبر توسط کشورهای آسیایی و آفریقایی ، که سرعت رشد ارتباطات و اطلاعات در انها در سالهای اخیر ، قابل توجه بوده است ، منجر خواهد شد . این تنشها ، به هر حال به سود امریکا ختم نخواهد شد و ضربه ناپذیری امنیتی و اطلاعاتی برای این کشور به ارمغان نخواهد آورد.
2 - از جمله دیگر مواردی که میتوان از ان به عنوان نوعی از دیپلماسی انحصار طلبی آمریکا در اینترنت به شمار آورد و آنرا زمینه ساز بستر شعار : " جهان یا اینترنت را از نگاه آمریکا بنگرید " ، دانست ، ایجاد پایگاههای خبری متعدد در اینترنت توسط سازمانهایی است که توسط ایالات متحده مورد حمایت معنوی و مادی قرار میگیرند تا حجم قابل توجهی از اطلاعات خبری و رسانه ای که در اینترنت منتشر و در اختیار اکثریت کاربران شبکه در اقصی نقاط جهان قرار میگیرد ، به گونه ای مرتبط با آنچه آنرا میتوان دیپلماسی انحصار طلبی رسانه ای آمریکا خواند ، قرار گیرد. به عنوان مثال ، شبکه اینترنتی ورلد نیوز ، که دارای بیش از پانصد سایت اینترنتی خبری و اطلاعاتی به بیش از 10 زبان زنده دنیا میباشد و همواره اخبار منتشر شده توسط سایتهای خبری محتلف این شبکه عظیم خبری در فهرستهای بالایی نتایج جستجو قرار میگیرد ، با روز آوری مرتب و مکرر خود و انتشار حجم قابل ملاحظه ای از اخبار و اطلاعات متنوع در اینترنت ، تفسیر خبری و اطلاعاتی خاصی را به کاربران وب ارائه میکند که در ورای آن ، نوعی خط دهی مبتنی بر سایبر آمریکائی قرار دارد . نوعی نسخه پیچی خودخواهانه و انحصار طلبی برای فضای اطلاعاتی شناور در اینترنت که روزانه مورد استفاده حجم عظیمی از شهروندان دهکده جهانی قرار میگیرد. به هر حال دیپلماسی نوین واشنگتن که بر محور اطلاعات و ارتباطات و تلاش برای مونوپول کردن این روند در رسانه ای اثر گذار و فراگیر بنام اینترنت ، بنیانگذاری شده است ، بیش از پیش یافتن راههای امنیتی مطمئن با ضریب اثر گذاری بیشتر و اثر پذیری مخرب کمتر را جستجو میکند که در نهایت ، راه اندازی پلیس اینترنتی به مرکزیت آمریکا و به اختیار در آوردن رسانه وب را در سالهای آینده هدف قرار داده است .
امری که شدیدا مغایر با اصول فراگیری است که اینترنت را شاهراهی برای تسریع ارتباطات و انتشار بهینه و غیر سانسوری اطلاعات توسط هر شخص و در هر مکان با رعایت حقوق مادی و معنوی مربوطه تصور میکند. قطعا هر کاربری که بداند برای وی برنامه های از پیش تعیین شده ای در رسانه سایبر تهیه شده است و حق انتخاب و عمل بیشتر و بهتری را ندارد و همواره پلیسی مخفی و غیر تایید شده توسط کشورهای حاضر در اینترنت ، پست الکترونیک ، وبلاگ ، سایت اینترنتی و عملکردهای مختلف او را زیر نظر خواهد داشت ، همواره دیسکانکت بودن را بر آنلاین بودن ، ترجیح خواهد داد!

منبع: / روزنامه / آسیا ۱۳۸۱/۰۹/۱۲

نظر شما