موضوع : پژوهش | مقاله

«دانش و اندیشه» و ضعف و کمبودها در گسترش


آیین مقدس اسلام رسالت خود را با خواندن و آگاهی و دانش آغاز کرد و نظامی مبتنی بر ارزشگذاری راستین بر مقام دانش و دانشمند و اندیشه و اندیشمند را بنیان نهاد. کتاب به طور اعم و آثار گرانبهای اسلامی به طور اخص جلوه های زیبا و مکتوب این فرهنگند که متاسفانه به دلایلی چند از جمله عدم فرصت کافی و وجود درگیریهای گوناگون تاکنون چندان که شایسته و بایسته است در این گستره تلاش نورزیده ایم. این است که می باید مجدانه و پیگیرانه در پی جبران این نقیصه باشیم. رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای می فرمایند:
«در نظام جمهوری اسلامی حقا بیش از همه جا باید به دانش و تفکر بشری اهمیت داده بشود; زیرا که نظام اسلامی مبتنی بر اسلام است و اسلام علم را بعد از ارزش تقوا و ایمان از همه ی ارزشها بالاتر می داند. ما از اول انقلاب حقا فرصت کافی برای این کار پیدا نکردیم ; این یک واقعیت است. باید تلخی این واقعیت را و کمبودهایی که از این ناحیه به وجود آمده و یقینا کوتاه مدت هم نیست با تلاش مناسبی جبران کنیم.

ضعف ها
روح فرهنگ اسلامی ضعف و کاهلی و سستی را برنمی تابد. این چشمه ی همیشه جوشان و پیوسته خروشان هماره جاری و جاودان است. هم از این روی هجوم دمادم دشمنانی که چشم دیدن این شکوه و شورگستری را ندارند پیوسته تداوم دارد. از سوی دیگر ما متاسفانه نتوانسته ایم فرهنگ ارجمند اسلامی و حقایق دینی خود را به گونه ی شایسته و مطلوب ـ مثلا از طریق نشر کتابها و دیگر ابزار کارآمد ـ کاملا تبیین کنیم. رهبر ارجمند انقلاب در این باره چنین می فرماید: «فرهنگ اسلامی ـ که یک فرهنگ مهاجم است و برای خودش مکانتی قایل است ـ حالت ضعف و انکسار و هزیمت ندارد. وقتی این فرهنگ بخواهد در جایی خودنمایی بکند بشدت مورد تحقیر و فشار قرار می گیرد. با توجه به این چیزها و آنچه که بخصوص در طول این چند ده سال اخیر یا بلکه بشود گفت در این صد و پنجاه سال دویست سال اخیر که فرهنگ غربی در داخل کشور ما راه باز کرده ما باید در این زمینه خیلی تلاش می کردیم خیلی کار می کردیم خیلی آن حقایق فرهنگی اسلام را تبیین می کردیم ; اما متاسفانه این کارها نشده است.»

کمبودها
تلاشی خستگی ناپذیر و همتی والا از سوی محققان متفکران و نویسندگان لازم است تا به جبران کمبود آثار مکتوبی که در زمینه ی معارف اسلامی مشهود است اقدام کنند. متاسفانه هنوز جای بسیاری از مباحث اسلامی و مسائل فرهنگ دینی در میان کتابهای ماخالی به نظر می رسد; و این درحالی است که دیگران در این زمینه ها براستی بر ما پیشی جسته اند. رهبر انقلاب معتقدند:
«در بسیاری از مباحث اسلامی ما نوشته و کتاب نداریم. متفکران و فضلا و محققان بایستی فکری بکنند. یکی از دوستان ارجمند ما که خود یکی از محققان و فضلای برجسته است ـ می گفت که در یک فروشگاه کتاب در یکی از کشورهای اروپایی یک سالن بزرگ کتاب دیده که همه عبارت بودند از کتابهایی که در ده سال اخیر در آن کشور فقط راجع به «اخلاق» چاپ شده است ! از اولی که راجع به اخلاق چیزی نوشته شده تا امروز ما واقعا چند کتاب در این خصوص داریم حالا کاری نداریم که چه قدرش دارای پایه های اسلامی است چه قدرش نیست و متکی بر پایه های غیراسلامی است; چه قدرش واقعا بحث عمیق فلسفی پایه دار است چه قدرش نیست... راجع به مسائل فلسفی همین طور راجع به نظامات اجتماعی همین طور و راجع به خیلی چیزهایی که از اسلام باید گرفت. باید کار بشود. محققان باید بنویسند و کار و تحقیق کنند.» (منبع: کتاب و کتابخوانی در آئینه رهنمودهای مقام معظم رهبری دفتر نشر فرهنگ اسلامی)


منبع: / روزنامه / جمهوری اسلامی ۱۳۸۶/۱۲/۰۲

نظر شما