موضوع : پژوهش | مقاله

تزریق دردسر

در حالى که هر روز هشدارهاى زیادى درباره آثار زیانبار انجام بسیارى از عمل هاى جراحى زیبایى در رسانه هاى مختلف مطرح مى شود ولى انبوه پرونده هاى دادسراى جرایم پزشکى حکایت از افزوده شدن قربانیان این گونه اقدامات خود خواسته دارد.
در سال هاى اخیر گرایش به انجام عمل هاى جراحى زیبایى در میان جمعیت جوان کشورمان حالت اپیدمى پیدا کرده است. به گونه اى که از هر چند جوان دختر و پسر یک نفر براى تغییر چهره اش، خود را به تیغ جراحان سپرده است. هرچند آمارهاى موجود در این باره نشانگر آن است که دراین مسابقه گرانقیمت زنان گوى سبقت را از مردان ربوده اند.
از تعداد ۱۴ شکایت مطرح شده در یکى از شعبه هاى دادیارى دادسراى جرایم پزشکى ۱۳ پرونده مربوط به شاکیان زن است.
به گفته رئیس سازمان نظام پزشکى کشور در حال حاضر در کشور آمریکا بیش از ۵ هزار متخصص جراحى پلاستیک وجود دارد که سالانه بیش از ۱ میلیون جراحى ترمیمى و بیش از یک میلیون جراحى زیبایى انجام مى دهند.
این مقام ارشد پزشکى نیز براین باور است که رشد تعداد جراحى هاى زیبایى در کشورهاى جهان سوم و در حال توسعه چون ایران بسیار زیاد است. این که متقاضیان انجام عمل هاى جراحى پلاستیک و زیبایى چرا زجر خراش تیغ جراحى را بر چهره خود به جان مى خرند، در میان افراد مختلف متفاوت است. اگر گروه اندک افرادى را که به علت نقص هاى موجود در صورتشان به این گونه عمل ها تن مى دهند، کنار بگذاریم، بقیه جراحى ها تنها براى تغییر چهره و به دست آوردن جلوه شکیل تر صورت مى گیرد. هرچند که معضلى به نام چشم و همچشمى نیز امروزه از علت هاى عمده این گرایش عنوان مى شود.
دکتر «شهاب الدین صدر» رئیس سازمان نظام پزشکى بر این نکته تأکید دارد که متقاضیان اینگونه عمل ها باید براى تن سپردن به عمل جراحى زیبایى به ارزیابى درستى از این کار برسند.
به گفته وى انتظارات اغراق آمیز، تقاضاهاى بیش از حد، نداشتن بلوغ فکرى، تردید هاى بیش از حد، تمایل به جراحى براى خوشحالى دیگران، انتظار تأثیر و تحول در شغل و یا زندگى اجتماعى از جمله مواردى است که باید موجب خوددارى پزشکان از انجام عمل جراحى شود.
در حالى این مطالب از سوى رئیس سازمان نظام پزشکى کشور مطرح مى شود که در موارد بسیار زیادى پزشکان براى جذب مشتریان خود حتى اقدام به درج آگهى در روزنامه ها مى کنند. دکتر «صدر» از این گروه به عنوان مافیاى پزشکى نام مى برد. هرچند که رئیس سازمان نظام پزشکى بر این عقیده است که این مافیا گروه هایى خارج از جامعه پزشکى هستند و به دلیل داشتن پول و سرمایه هرجا که منفعت باشد حضور پیدا مى کنند. سازمان نظام پزشکى مطابق قانون و از طریق هیأت هاى انتظامى با این گروه ها برخورد قانونى مى کند.
در حالى که براساس قوانین مربوط به مطب هاى پزشکى و دندانپزشکى هرگونه تبلیغات انفرادى پزشکان در رسانه ها و جراید کشور و یا تبلیغ درمان هاى پزشکى مانند تبلیغ تجارى فعالیت خود ممنوع اعلام شده است و فقط تبلیغات محصولاتى مجاز است که اشخاص با مؤسسه هاى مربوطه از پیش پروانه تأسیس ، بهره بردارى، ساخت یا مجوز ورود و توزیع محصول موضوع آگهى را از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکى و دیگر مراجع ذیربط گرفته باشند و تبلیغات محصولات خوراکى، آشامیدنى، آرایشى و بهداشتى در رسانه هاى عمومى ممنوع است، باز هم شاهد درج این گونه آگهى ها از سوى بعضى از پزشکان جراح زیبایى هستیم.
یکى پزشک عمومى که با گذراندن دوره تخصصى پوست و زیبایى در اسپانیا اقدام به چاپ آگهى در جراید کرده است، هم اکنون با انبوه شاکیانش در شعبه دادیارى دادسراى جرایم پزشکى دست به گریبان است.
براساس اطلاعات پرونده ها بیشتر مشترى هاى او براى تزریق ژل نزد این زن مى رفتند. بیشتر شاکیان پرونده بر این عقیده اند که پس از تزریق ژل از سوى این پزشک زن دچار آسیب هاى جسمى شده اند.
به گفته دادیار رسیدگى کننده به پرونده، این پزشک در پاسخ مشتریانش که درباره مواد ژل تزریق شده از او پرس وجو مى کردند، ادعا کرده ، عصاره یکى از گیاهان دریایى سواحل اسپانیا است.
براساس اظهارات شاکیان، او براى هر تزریق ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان دریافت مى کرد. وقتى مراجع قضایى رسیدگى کننده به این نوع جرایم شکایت هاى مطرح شده را براى بررسى به کمیسیون پزشکى فرستاده اند. قصور پزشکى این پزشک زن در بسیارى از موارد اعلام شده و هم اکنون برایش قرار ۵۰ میلیون تومانى صادر شده است.

سرنوشت آسیب دیدگان
به گفته شاکیان بیشتر پزشکان مسئولیتى را براى خالى کردن این ژل ها نمى پذیرند و اگر هم قبول کنند یعنى حدود ۱۰ میلیون تومان طلب مى کنند.
مشکلاتى مانند تورم، درد، سفتى، نقص در غدد شیردهى براى زن ها، اختلالات هورمونى، پرمویى صورت و کلفتى صدا از آثار و تبعات آن است. اما گاه سرنوشت هایى بدتر از این هم انتظار متقاضیان را مى کشد. یک زن که براى کاشت گونه به یک پزشک مراجعه کرده بود، بعد از تزریق دارو و گذشت مدتى ژل ها به سمت چشم او حرکت کرده اند.
این زن مى گوید: اول پلک ها و زیر چشم مرا پرکرد. خیلى ترسیده بودم. به پزشک مربوطه مراجعه کردم. تعدادى از آن را خالى کرد ولى بعد از چندوقت بازهم این ژل ها رشد کرده و زیرچشم را پرکرد.
این زن ۱۰ بار تاکنون براى تخلیه ژل ها مراجعه کرده است. او سرانجام ۲۰ درصد نقص عضو را به عنوان سوغات جراحى زیبایى با خود به یادگار دارد.
برخلاف این زن، یک متقاضى دیگر انجام جراحى زیبایى به اجبار خود را زیرتیغ جراحان سپرده است. او در ۱۸ سالگى در جریان یک تصادف صورتش آسیب دیده و پزشکان ماهیچه هاى یک طرف صورتش را برداشته اند.
او مى گوید: براى این که بتوانم زیبایى صورتم را به دست آورم، نزد پزشک رفتم. آنها با تزریق ژل قول دادند که صورتم به حالت اول خود برمى گردد. غافل از این که ژل ها بعد از مدتى سفت و تکه تکه شد و در مقابل حرارت تغییرشکل مى دهند. حالا مى خواهم آن را تخلیه کنم، گفته اند علاوه بر کبودى دائمى، بسیار دردناک است.
یک زن دیگر نیز در این باره مى گوید: ما از طریق آگهى چاپ شده در یک مجله با دکترى آشنا شدیم. او درباره مزایاى قرص «شین گایا» صحبت کرده بود. به مطب او رفتیم. چندبار قرص مصرف کردیم. با این که قیمت هر بسته از این قرص ها ۵۰ تا ۱۰۰ هزارتومان بود ولى براى داشتن اندامى بهتر هزینه را به جان خریدیم. با گذشت مدتى تزریق آمپول هاى این دکتر شروع شد. بعدها فهمیدیم این آمپول ها همان ژل است که در کشور تایوان تولید مى شود و به خاطر تأییدنشدن در آنجا مورداستفاده قرارنمى گیرد. اوایل همان طور که انتظار داشتیم، اندام ما هرروز زیباتر مى شد تا
این که با گذشت ۲ الى ۳ ماه دانه‌هاى ریزى روى پوست ما پدیدار شد. کم کم این دانه ها متورم مى شدند. باردیگر نزد همان پزشک رفتیم. او برایمان سوناى خشک تجویزکرد ولى بى اثر بود، حالا پس از شکایت کمیسیون پزشکى درباره من ۳۰ درصد و درباره دوستم نیز ۳۰ درصد قصور پزشکى اعلام کرده است.
به گفته یکى از شاکیان، سال گذشته دوستش که در اثر تزریق ژل دچار مشکل شده بود به مدت یک هفته به کما رفت. تشخیص پزشکان این بود که تب و بیمارى او ناشى از عفونت ژل تزریقى بوده است.
عسگرى، دادیار شعبه دوم جرایم پزشکى ضمن هشدار به شهروندان در این باره مى گوید: درحال حاضر مجلات و روزنامه ها اقدام به چاپ تبلیغات غیرمجاز این پزشکان مى کنند که درباره جراحى هاى زیبایى و ترک اعتیاد است. این مؤسسات باید از سوى وزارت بهداشت و علوم مجوزهایشان موردتأیید قرار بگیرد. به طور مثال پزشکى که ادعا مى کند در اسپانیا دوره تخصصى جراحى زیبایى را گذرانده باید مجوزش از سوى وزارت علوم موردتأیید قرارگیرد. وى مى افزاید: همه مراکز پزشکى باید زیرنظر وزارت ارشاد اجازه تبلیغ پیداکنند. براساس قانون اساسى پزشکان حق تبلیغ ندارند و فقط آنان با نام و شماره نظام پزشکى و شماره تلفن مى توانند آگهى بدهند. در بسیارى از موارد دیده شده که نه تنها پزشکان بلکه افرادى که تخصص موردنیاز را ندارند، در امور پزشکى مداخله کرده و شهروندان نیز تنها با دیدن آگهى به آنها مراجعه مى کنند، که آثار زیانبار آن را باید تا سال ها با خود به همراه داشته باشند.

منبع: روزنامه ایران
نویسنده : حسین خانى

نظر شما