موضوع : پژوهش | مقاله

اینترنت رو به راه شد؟


بنا به اظهارات مدیر سازمان فناوری اطلاعات، اینک ضریب نفوذ اینترنت از رقم نگران‌کننده 11درصد در ابتدای تابستان سال جاری به 43.2 درصد در ابتدای پاییز سال جاری رسیده است. آیا باید از این رشد ناگهانی که نتیجه تغییر تعاریف است، خرسند باشیم؟
به گزارش فرارو؛ ظرف مدت کمتر از یک سال، ضریب نفوذ اینترنت در ایران دارای رشد چشم‌گیری شده است به نحوی که ایران از وضعیت قعر جدولی ابتدای سال جاری، به متوسط‌های جهانی بسیار نزدیک شده است. مرکز آمار ایران سال گذشته بر اساس طرح «آمارگیری از کاربران اینترنت» که در دی ماه سال گذشته به انجام رسید، اعلام کرد: «ضریب نفوذ اینترنت در کشو به 11.1 درصد رسیده است». اما اینک نرخ 43 درصدی برای ضریب نفوذ اینترنت اعلام می‌شود.
ضریب نفوذ اینترنت یکی از شاخص‌های مهم در حوزه‌ فناوری اطلاعات کشورها و در زمره شاخص‌های اهداف توسعه‌ هزاره است که منظور از آن نسبت جمعیت استفاده کننده از اینترنت در کشور به کل جمعیت کشور ضرب در 100 است. بر اساس بررسی‌های مرکز آمار ایران، از مجموع 18.8 میلیون خانوار کشور، در حدود نیم میلیون خانوار (26.5 درصد) در محل سکونت و یا در محل‌های دیگر از اینترنت استفاده کرده‌اند، بدین ترتیب که حداقل یک عضو این خانوارها، کاربر اینترنت بوده است. این سهم برای خانوارهای شهری کشور بالغ بر 34.1 درصد و برای خانوارهای روستایی کشور حدود 8.8 درصد بوده است.
بنا به اعلام این مرکز از کل 71.8 میلیون نفر جمعیت کشور، 7.96 میلیون نفر کاربر اینترنت بوده‌اند. بر این اساس ضریب نفوذ اینترنت در کشور، 11.1 درصد است، بدین معنا که از هر 100 نفر جمعیت کشور، در حدود 11 نفر در زمان آماری طرح از اینترنت استفاده کرده‌اند. این ضریب در نقاط شهری کشور 15 درصد ودر نقاط روستایی سه درصد بوده است. همچنین ضریب نفوذ اینترنت برای جمعیت 10 تا 59 ساله‌ی کشور 13.9 درصد به دست آمده است.
هم چنین براساس نتایج طرح، از مجموع کاربران اینترنت کشور که در محل سکونت خود از اینترنت استفاده کرده‌اند، نحوه‌ی دسترسی 91.9 درصد از طریق Dial up بوده است. ارقام مذکور شامل افرادی که از طریق گوشی تلفن همراه با GPRS به اینترنت اتصال می‌یابند، نیست.
همین آمار در تیرماه سال جاری، مورد استناد معاون پارلمانی محمود احمدی‌نژاد قرار گرفت و وی در همایش توسعه کاربردهای شبکه اختصاصی با انتقاد از ضریب نفوذ اینترنت در کشور گفت: «ضریب نفوذ اینترنت در کشور ما تنها 11 درصد است که طبق اعلام سازمان جهانی مخابرات این مقدار 50 درصد کمتر از متوسط جهانی است».
البته در همان زمان و در همان همایش، وزیر ارتباطات به معاون رئیس جمهور واکنش نشان داد. نوبت که به وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات رسید در واکنش به اظهارات معاون پارلمانی رئیس‌جمهور که ضریب نفوذ اینترنت را 11‌درصد عنوان کرده بود، گفت: «شاخص‌ها و نحوه شاخص‌گذاری در بحث تعیین ضریب نفوذ اینترنت همواره مورد بحث است اما اهداف مختلفی در مورد این شاخص‌ها مورد نظر برخی از کشورهاست که ما نباید بیش از حد به این اهداف دامن بزنیم».
اما چند روز پیش سایت گرداب-متعلق به مرکز بررسی جرایم سازمان‌یافته- به نقل از ایسنا خبر از کشف فرمول بومی محاسبه ضریب نفوذ کاربران اینترنت داد. به نوشته این سایت دکتر حمیدرضا ربیعی، عضو هیات علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف که مسئول این پروژه بوده، در این باره گفت: «امروزه ضریب نفوذ اینترنت به عنوان یکی از شاخص های اصلی توسعه یافتگی کشورها محسوب می شود و این ضریب نشان دهنده میزان دسترسی کاربران یک کشور به اینترنت است».
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف گفت: «در چند سال اخیر ارقام متفاوتی از وضعیت ضریب نفوذ اینترنت در کشور اعلام شده است که با توجه به تحلیل های کارشناسی صورت گرفته و اعلام نظر کارشناسان متخصص، این آمار صحیح و واقعی نیست، زیرا در تعیین این ضریب از منابع علمی و معتبر استفاده نشده است».
ربیعی افزود: «تیم فعال در این پروژه پس از طی فازهای مختلفی از قبیل بررسی وضعیت کشورهای جهان، وضعیت اینترنت در داخل کشور و همفکری با صاحب نظران، سرانجام موفق به ارائه فرمولی شد که با شرایط بومی کشور در این زمینه حداکثر هماهنگی ممکن را داشته باشد. این شرایط بومی شامل مواردی چون شرایط اداری، وضعیت بستر و زیرساخت اینترنت در کشور، میزان دسترسی به اطلاعات و بسیاری از موارد دیگر است».
اینک نیز نرخ جدیدی از ضریب نفوذ اینترنت اعلام شده است. ضریب نفوذ اینترنت کشور با 33میلیون و 200 هزار کاربر اینترنت با جهشی یکباره به 43.2 درصد افزایش یافت. سعید مهدیون، مدیرعامل شرکت فناوری اطلاعات ایران در این خصوص گفته است: « آمارهای متفاوت در مورد ضریب نفوذ اینترنت و تعداد کاربران اینترنت در کشور می‌تواند ناشی از اختلاف در تعریف کاربر اینترنت باشد». وی می‌افزاید: «تعریف ما در سازمان فناوری اطلاعات ایران از کاربر اینترنت یک تعریف استاندارد و جهانی است که براساس آن کاربر اینترنت کسی است که در طول ماه یک بار به اینترنت مراجعه کرده باشد».
مهدیون اضافه کرد: «برای تعیین ضریب نفوذ اینترنت معیار تمام جمعیت کشور نیست بلکه براساس استانداردهای بین‌المللی، افراد شش سال به بالا محاسبه می‌شوند، یعنی وقتی اعلام می‌کنیم که ضریب نفوذ 35 درصد است یعنی 35 درصد افراد بالای شش سال کشور از اینترنت استفاده می‌کنند».
بنا به اظهارات مدیر سازمان فناوری اطلاعات، اینک ضریب نفوذ اینترنت از رقم نگران‌کننده 11 درصد در ابتدای تابستان سال جاری به 43.2 درصد در ابتدای پاییز سال جاری رسیده است. آیا باید از این رشد ناگهانی که نتیجه تغییر تعاریف است، خرسند باشیم؟

منبع: / سایت خبری / فرارو ۱۳۸۹/۸/۹عناوین/ رسانه / اینترنترسته: 0
 

نظر شما