گلچین گیلانی
مجدالدین میرفخرایی، که در آغاز شاعری با نام شعری گلچین گیلانی شناخته شده، به سال ۱۲۸۸ در خانهای نزدیک سبزهمیدان رشت چشم به جهان گشود. او فرزند مهدی و رفعتالسادات بود.
مجدالدین دورهی ابتدایی را در رشت گذرانید. یکی از معلمان او در این دوره، ابراهیم فخرایی، از اعضاء نهضت جنگل و روایتگر بعدی این نهضت بود که در آن سالها در آغازین روزهای جوانی قرار داشت.
گلچین سپس برای ادامهی تحصیل به تهران رفت و دورههای نخست و دوم متوسطه را در مدرسههای سیروس و دارالفنون گذراند. گلچین در دارالفنون شاگرد استادانی مانند عباس اقبال آشتیانی و حسن وحید دستگردی بود. وی از تشویق وحید دستگردی در زمینهی سرودن شعر و نشر برخی از آنها در مجلهی ارمغان بهرهمندی یافت.
شاعر گیلانی برای ادامهی تحصیل رشتهی زبان و ادبیات فرانسوی (درسهای فلسفه و علوم تربیتی) را در دارالمعلمین عالی و دانشگاه تربیت معلم برگزید. گلچین پس از فراغت از تحصیل، در آزمون اعزام دانشجو به اروپا شرکت کرد و توفیق یافت. در سال ۱۳۱۲ از طریق بندرانزلی به روسیه و اروپا رفت و سرانجام در انگلستان ماوا گرفت.
پس از آموختن زبان انگلیسی، با توجه به رشتهای که وزارت معارف ایران برای او مقرر کرده بود، به تحصیل در رشتهی ادبیات انگلیسی پرداخت. اما پس از مدتی، بیعلاقگی خود را به این رشته نشان داد و با وجود مخالفت مقامات مسوول ایرانی، با گذراندن دورهی مقدماتی به تحصیل در رشتهی پزشکی دانشگاه لندن مشغول شد.
او مشغول تحصیل در رشتهی پزشکی بود که شعلههای جنگ جهانی دوم درگرفت و تحصیلش مدتی به تعویق افتاد. وی به خلاف دیگر دانشجویان ایرانی، در انگلستان ماند و با گویندگی در فیلمهای خبری و اخبار رادیو با ترجمهی اخبار و حتی رانندگی آمبولانس، آن شرایط دشوار را سپری کرد. تحصیلات گلچین در پزشکی عمومی و دورهی تخصصی بیماریهای گرمسیری، سرانجام در سال ۱۹۴۷ به پایان رسید. اما او در لندن اقامت کرد و به ایران بازنگشت. در این شهر مطب داشت و مشاور پزشکی سفارت ایران در لندن بود. علاوه بر این، از کمک به ایرانیانی که برای معالجه به انگلستان میآمدند، دریغ نداشت.
گلچین با ای، جی، آربری، ایرانشناس نامور انگلیسی دوستی داشت. شعرهای او را به انگلیسی برگردانده و شرحهایی دربارهی آنها نوشته است. مسعود فرزاد، که سالها در انگلستان اقامت داشت، دوستی صمیمانهای با گلچین داشت. برخی شاعران و نویسندگان و ادیبان ایرانی، که به انگلستان سفرهایی داشتند، نیز با او دوستی یافتند: غلامعلی رعدی آذرخشی، پرویز ناتل خانلری، صادق چوبک، محمدعلی اسلامی ندوشن، محمد زهری، امیر هوشنگ ابتهاج (ه.ا.سایه) هم که پسرخالهی گلچین بود، دیدارهایی با او در انگلستان داشتند.
شاعر گیلانی برخلاف زندگی هنریاش، در زندگی خانوادگی مرد کامروایی نبود و سه بار زندگی زناشوییاش به سرانجام نرسید.
مجدالدین میرفخرایی در ۲۹ آذر ۱۳۵۱ زندگی را در لندن بدرود گفت و در همین شهر به خاک سپرده شد.
نظر شما