طلوع اسلام در آمریکا
مجله اسلام و غرب مهر 1378، شماره 26
نویسنده : غلام حنیف - ترجمه: علی پاریاد
27
جامعه مسلمانان آمریکا بعد از چند سال موجودیت کم فروغ، به تدریج به یکی از کانونهای فراگیر در صحنه ملی تبدیل می شود. در سال 1954، زمانی که رئیس جمهور آیزنهاور، در مراسم افتتاح مسجد واشنگتن شرکت کرد، اسلام به عنوان دینی عجیب و به مسلمانان به چشم بیگانه نگریسته می شد. هیچ نشانی از یک جامعه مبتنی بر اسلام در بین محافل رسمی آمریکا وجود نداشت. این وضعیت تا چهار دهه بعد، زمانی که در کاخ سفید از اسلام ذکری به میان آمد، تداوم یافت. کلینتون، اولین رئیس جمهوری است که در هنگام اشاره به مکانهای عبادت پیروان ادیان مهم در کشور، از عبارات " کلیساها، کنیسه ها و مساجد" استفاده کرد و متعاقبا اصطلاح "مسلمانان" را به عبارات "مسیحیان و یهودیان" که به عنوان جوامع مذهبی در آمریکا فعالیت می کنند، اضافه نمود. کلینتون با این اقدامات مسلمانان این سرزمین را به سمیت شناخت.
شورای مسلمانان آمریکا که عمدتا به منظور تقویت جامعه مسلمانان آمریکا در نظر گرفته شده بود، همزمان با شروع به کار دولت کلینتون تاسیس شد. از سال 1991، جامعه مسلمانان آمریکا، تلاشهایی را به منظور آموزش و تشویق مسلمانان در زندگی سیاسی ملت به عمل آورده است. این جامعه، از طرف مسلمانان اختیار جامعی را به منظور تاثیرگذاری بر منافع قانونی در سطوح ایالتی و فدرالی کسب کرده است.
دومین سازمان شناخته شده مسلمانان، "شورای ارتباطات اسلامی - آمریکایی" می باشد. این سازمان در سال 1994 تاسیس و در مدت کوتاهی به یکی از ارگانهای مهم و موفق در عرصه دفاع از حقوق مسلمانان تبدیل شد. این سازمان طی چند سال، اقدامات تحسین برانگیزی را در مبارزه با تعصبات منفی مذهبی به عمل آورده است. "شورای امور عمومی مسلمانان" که مقر آن ابتدا در ساحل غربی قرار داشت، سازمان دیگری است که به عنوان خط مقدم جبهه، آغازگر مبارزات مسلمانان در آن منطقه می باشد. شورای مذکور اخیرا به منظور انجام لابیهای مداوم در پایتخت، اقدام به افتتاح یک دفتر در واشنگتن نموده است. اما این لابیها در کالیفرنیا طبق روال عادی صورت می گیرد. این سه سازمان حضور مسلمانان را به طور قابل ملاحظه ای به آگاهی کاخ سفید رسانیده اند.
هیلاری کلینتون در سال 1994 با تعدادی از زنان مسلمان که جزء هیات آمریکایی شرکت کننده در "اجلاس زنان در پکن" بودند، ملاقات کرد. چنین تماسهایی تاثیر بسزایی در ایجاد آگاهی از اسلام در واشنگتن بر جای می گذارد. بیل کلینتون در دوره اول ریاست جمهوری خود، پیامهای تبریکی به مناسبت فرا رسیدن اعیاد مبارک فطر و قربان خطاب به مسلمانان آمریکا صادر نمود. امروزه این گونه پیامها بسیار معمول شده است که مخاطب آن، مسلمانان آمریکا می باشند و ارتباطی به جهان اسلام ندارد.
در حال حاضر، حوادث سالانه ای مانند عید فطر، نمایش جالبی از حضور ملی مسلمانان ارائه می دهد. جشن ماه مه سال 1966 به منظور تبیین مبانی جامعه اسلامی در لوس آنجلس ترتیب یافته بود. این برنامه، به ابتکار شورای امور عمومی مسلمانان و "جامعه زنان مسلمان" تشکیل شد.
به طور کلی همه این فعالیتها، مؤید حضور یکپارچه مسلمانان در صحنه های ملی آمریکا است.
در زمان نوشتن این مقاله، یک گروه جدید تحت عنوان "مسلمانان آمریکایی برای رهایی بیت المقدس" با تمرکز کاری بالا در پایتخت شکل گرفته است و فعالیتهای مذهبی سازمانهای محلی، مراکز اسلامی و مساجد، نشان از حضور ریشه دار اسلام در آمریکا می باشد. بسیاری از سازمانهای فعال محلی، در پی گسترش دامنه فعالیتهای خود به خارج از مرزها می باشند.
شناسایی روزافزون مسلمانان، انتصاب آنان به پستها و مشاغل دولتی را به همراه داشته است. شماری از آنان به سمتها و مقامهای مختلفی در سطوح شهری، ایالتی و حتی کشوری نایل آمده اند. سال گذشته یک مسلمان مبارز به نام اسلام صدیقی به سمت معاون وزیر کشاورزی منصوب شد. چندی پیش نیز یکی از فعالین برجسته، لیلا المرایاتی به عضویت " کمیسیون آزادی مذهبی"، سازمان دفاع از حقوق اقلیتها در جهان، منصوب شد. حضور نظیر خواجه، فعال برجسته لوس آنجلس در هیات بین الادیان جسی جکسون که به منظور آزادی اسرای آمریکا به بلگراد اعزام شده بودند، افق روشنی را برای مسلمانان آمریکا رقم زد. این امر از آن جهت حائز اهمیت است که حضور مسلمانان در آمریکا را برای اسلوبودان میلوشویچ، مسبب اصلی نسل کشیها در بوسنی و هرزگوین، یادآوری می نماید.
طی برگزاری همایش جامعه مسلمانان آمریکا، در هفته اول ماه مه، سندی برگر، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور، گزارشی از جامعه مسلمانان در کاخ سفید ارائه داد که با شگفتی تعدادی از حضار روبرو گردید. او جامعه مسلمانان را به عنوان پلی به جهان اسلام معرفی کرد. بیان این موضوع از یک طرف، مایه مباهات و خوشحالی و از طرف دیگر، یک چالش اساسی را برای مسلمانان به منظور برآوردن توقعات مورد نظر ایجاد می نماید. بدون شک، در سطح ملی، حضور مسلمانان در حال گسترش می باشد و فرصتهای تاثیرگذاری قابل توجهی را برای آنان به ارمغان آورده است.
جامعه دموکراتیک آمریکا از اسلام به منظور تقویت سنت پلورالیسم (تکثرگرایی) استقبال می کند و به مسلمانان این امکان را داده است که به یک نیروی سازنده در بازسازی معنوی و اخلاقی ملت آمریکا تبدیل شوند.
منبع: واشنگتن پست، 31/5/1999
نظر شما