سرطان را شکست دهیم
منبع:روزنامه کیهان
درگذشته تصور می شد که تغذیه اثری بر سرطان ندارد، ولی امروزه محققان ثابت کرده اند که رژیم غذایی روزانه، نقش مهمی در بروز، پیش گیری و درمان انواع سرطان ها ایفا می کند. بدن ما به غذا بیش از هرچیز دیگری نیازمند است و می توان گفت که یک سوم سرطان هایی که منجر به مرگ می شود، با آنچه می خوریم در ارتباط است. تحول در عادات غذایی مردم، گسترش شهرنشینی و افزایش مصرف غذاهای آماده موجب افزایش بروز سرطانها شده است. بعضی از عواملی که در بروز سرطان مؤثرند مانند ارث یا عوامل محیطی، غیرقابل تغییرند ولی اگر نمی توانیم در عوامل محیطی خود تغییری ایجاد کنیم، می توانیم با اصلاح و متعادل ساختن الگوهای غذایی، احتمال ابتلا به سرطان را به میزان قابل توجهی کاهش دهیم.
چربی ها و روغن ها از بخش های مهم و بحث برانگیز تغذیه و رژیم غذایی افراد است. اینکه چه نوع روغنی برای مصرف کردن مناسب است یا اینکه کدامیک از انواع روغن بیشتر موجب بروز بیماری، سکته و یا چربی خون می شود همه جای سؤال دارد. حتما می دانید چربی ها انواع متعددی دارند، مثل چربی های اشباع که از آن جمله، چربی متصل به گوشت و روغن حیوانی است که در دمای محیط به صورت جامد هستند. نوع دیگر، چربی های غیراشباع است مثل روغن زیتون در دمای محیط به صورت مایع می باشد. تأثیر مصرف چربی در بروز سرطان بدین ترتیب است که هم نوع و هم مقدار چربی مصرفی مهم است.
اگر بیش از حد چربی مصرف کنیم، به دلیل ترشح زیاد صفرا در روده برای هضم چربی ها، بخشی از آن تبدیل به اسید آپکولیک می شود که در ایجاد سرطان روده بزرگ نقش مهمی دارد، و اگر با مصرف بیش از حد کلسترول، سطح کلسترول مضر خون افزایش یابد، خطر رشد سلول های سرطانی و خطر ابتلا به گرفتگی عروق بسیار زیاد می شود. از اینرو:
کل چربی مصرفی را کاهش دهید
اکثر غذاهایی که ما ایرانی ها مصرف می کنیم، پرروغن تهیه می شوند. آن وقت به دنبال دلایل چاقی های بیش از حد و سکته های زودرس هستیم. براساس محاسبات مبتنی بر تحقیقات تغذیه ای، در حدی مصرف چربی مناسب است که سی درصد انرژی روزانه را تأمین کند. چون با سوختن چربی در بدن دو برابر قندها و پروتئین ها انرژی ایجاد می شود، بنابراین میزان مصرف چربی برای افراد عادی نباید از هشتاد گرم در روز تجاوز کند. این میزان چربی شامل چربی های پنهان در غذا و چربی های اضافه شده توسط خودمان به آن می باشد. با توجه به اینکه گوشت ها، لبنیات و دانه ها و... دارای روغن هستند، مجاز هستیم 30 تا 40 گرم روغن به غذاهای مصرفی مان در طول روز اضافه کنیم که برابر است با پنج تا هفت قاشق غذاخوری روغن مایع.
از روغن های خوب استفاده کنید
در فرهنگ ما روغن خوب را روغن حیوانی تلقی می کنند، در صورتی که از دیدگاه تغذیه ای روغنی خوب است که دارای باندهای غیراشباع و مایع باشد. این روغن در بدن بر تولید کلسترول بی تأثیر است یا تولید آن را کاهش می دهد. در صورتی که با مصرف روغن های جامد حیوانی، چربی های متصل به گوشت و دنبه، تولید کلسترول در بدن افزایش می یابد که از عواقب بد آن آگاه هستید.تحقیقات نشان داده که به دلیل مصرف زیاد روغن زیتون در یونان، شیوع سرطان پستان و سرطان پروستات بسیار کمتر است.
از اینرو:
در جیره غذایی روزانه خود برای تأمین پروتئین، فقط به مواد گوشتی پرچربی اکتفا نکنید. سعی کنید (خصوصا در سنین بالا) از گوشت های سفید و قرمز (3بار در هفته) به علاوه حبوبات بهره بگیرند.سعی کنید روغن زیتون و روغن کانولا (گلزا) را جایگزین روغن های نباتی جامد کنید. البته این روغن ها نباید تحت حرارت بیش از 130درجه قرار بگیرند.غذاهای دریایی را فراموش نکنید که حاوی چربی های نوع امگا3 هستند و از بروز سرطان و بیماری های قلبی جلوگیری می کنند. زنان اسکیمو به دلیل مصرف زیاد ماهی، به ندرت مبتلا به سرطان سینه می شوند.
از مصرف چربی های بد اجتناب کنید
روغن های مضر، چربی های اشباع هستند مثل روغن نخل، روغن نارگیل، روغن نباتی جامد، دنبه و چربی های متصل به گوشت.توجه به این نکته مهم است که در اغلب غذاهای آماده مثل انواع ساندویچ و تنقلاتی چون چیپس و پیراشکی از روغن های جامد و مانده استفاده می شود. از این رو به شما توصیه می کنم از مصرف مکرر این موادغذایی اجتناب کنید و به ندرت و به صورت تفریحی آنها را استفاده کنید زیرا مصرف زیاد چربی موجب تجمع بافت چربی در بدن می شود که خودعاملی مهم در بروز سرطان است.
گوشت قرمز و تهدید سرطان
خوردن گوشت قرمز مولکول بالقوه خطرناکی را وارد بافت های بدن می کند.خوردن گوشت قرمز می تواند باعث بیماری قلبی و سرطان را ایجاد یک واکنش خطرناک در سیستم ایمنی بدن شود.بدن انسان نمی تواند مولکول فوق را- یک نوع شکر- تولید کند اما در گوشت گوسفند، گاو فراوان است.در گذشته نیز مصرف گوشت قرمز عامل ایجاد سرطان و بیماری های قلبی معرفی شده بود اما تمرکز آن مطالعات روی چربی های اشباع شده و مواد شیمیایی تولید شده در طول آشپزی بود.
تمرکز مطالعه جدید روی ماده ای به نام آن- گلیکولیل نیورامی نیک است.آزمایش ها روی سه فرد داوطلب- همگی اعضای این گروه تحقیق- تایید کرد اگر ماده فوق در غذا باشد جذب بافت های بدن مانند رگهای خونی می شود.این آزمایش ها همچنین نشان داد که چون مولکول فوق بطور طبیعی در بدن نیست سیستم دفاعی بدن آن را مهاجم به حساب می آورد و دست به دفاع می زند.این مولکول به ا حتمال بسیار زیاد بلافاصله سمی نیست و احتمال دارد که تحمل انسان پس از صدها هزار سال مصرف گوشت در برابر آن افزایش یافته باشد.احتمالا لطمه وارده پس از سالها مصرف گوشت آشکار می شود.
سبزیجات سرطان روده را علاج می کند
سبزیجاتی مانند کلم و گل کلم می تواند در مبارزه با سرطان روده موثر باشد.ماده ای به نام «ای.آی.تی.سی» هنگام آماده کردن برخی سبزیجات از آنها آزاد می شود که سلولهای سرطانی روده را نابود می کند و می تواند مانع انتشار بیماری در بدن شود.
مصرف این سبزیجات برای دو تا سه بار در هفته، می تواند از بدن در مقابل این بیماری محافظت کند. ای.آی.تی.سی زمانی آزاد می شود که این دسته از گیاهان، ریز، جویده، پخته، پردازش و هضم می شوند.این سبزیجات از جمله شامل خردل، کلم، جوانه و گل کلم است.
نظر شما