موضوع : پژوهش | مقاله

ایران ناامن باشد، کسی امنیت نخواهد داشت


موضوع تهدید نظامی ایران همواره مورد توجه رسانه‎ای و سیاسی و نظامی قرار داشته و هر از چندی به آن اشاره می‎شود؛ به‎خصوص در دوره حکمرانی جمهوری‎خواهان و نئومحافظه‎کاران در آمریکا بحث تهاجم نظامی به ایران مورد توجه دولتمردان آمریکایی قرار داشته و «بوش» رییس‎جمهوری جنگ‎طلب آمریکا در چند اظهارنظر مختلف بر روی میز قرار داشتن حمله نظامی به ایران تأکید کرده بود.
با این حال دولت افراط‎گرای آمریکا هیچ‎گاه تهدید‎‎های خود را عملی نکرد تا این‎که با روی کار آمدن دولت دموکرات‎‎ها و ریاست‎جمهوری «اوباما» بحث تهدید هسته‎ای ایران از سوی او به‎عنوان استراتژی مطرح شد.
با صدور قطعنامه اخیر شورای امنیت و تشدید تحریم‎‎ها، بار دیگر رسانه‎‎ها مجال یافته‎اند تا بحث حمله نظامی به ایران را مورد بحث و بررسی قرار دهند؛ اگرچه همگان این تهدید‎‎ها را خالی از واقعیت می‎دانند، اما همچنان که رهبر معظم انقلاب در دیدار فرماندهان سپاه تأکید داشتند، ایران باید برای مواجهه با هر شرایطی از آمادگی لازم برخوردار باشد و در این راستا بسیاری کارشناسان معتقدند توان دفاعی ایران برای بازدارندگی روز‎به‎روز باید ارتقاء یابد.
در این‎باره با «علاءالدین بروجردی» رییس کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس شورای اسلامی گفت‎وگویی کرده‎ایم که مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانیم:

 

● آقای بروجردی نظرتان درباره تشدید تهدید‎‎های نظامی علیه ایران چیست؟
موضوع تهدید ایران چیز جدیدی نیست؛ از ابتدای پیروزی انقلاب تاکنون همواره دشمنان در مقاطع مختلف، تهدید ایران را در برنامه داشته‎اند و در برخی مقاطع مثل جنگ تحمیلی نیز اقداماتی داشته‎اند؛ اما جمهوری اسلامی ایران به هیچ‎وجه در این حوزه آسیب‎پذیر نیست و خود آمریکایی‎‎ها به‎خوبی از توانایی دفاعی ایران آگاه هستند. ضمن این‎که تجربه جنگ هشت ساله و در کنار آن خودکفایی در دانش‎‎های نظامی و دفاعی امروز، ایران را در یک جایگاه خوب در حوزه امنیتی و دفاعی قرار داده است. بنابر این به‎نظر می‎رسد این تهدید‎‎ها در شرایط فعلی تنها جنگ روانی باشد.

● برخی در خارج از کشور معتقدند که ایران در شرایط حمله از سوی آمریکا قرار دارد؛ نظر شما چیست؟
هر نوع حمله‎ای به ایران در شرایط کنونی بعید به‎نظر می‎رسد و در عین‎حال ما آمادگی کامل برای دفاع از تمامیت ارضی خود را داریم و بر این اساس، تعرض به ایران با پاسخی دندان‎شکن مواجه می‎شود.

● احتمال حمله محدود به ایران و انهدام تأسیسات هسته‎ای را چگونه ارزیابی می‎کنید؟
اصولاً یک شرایط کلی بر دنیا در مورد حمله به تأسیسات هسته‎ای حاکم است. از نظر شرایط نظامی و اقلیمی، ضوابطی وجود دارد که معمولاً به‎لحاظ خطراتی که دارد، این کار را انجام نمی‎دهند.
در جنگ 33 روزه نیز حزب‎الله لبنان در شرایطی که نیروگاه هسته‎ای اسراییل در دسترسش قرار داشت، به آن حمله نکرد و این یک عرف بین‎المللی است. چنین حمله‎ای در ایران به معنی تعرض به تمامیت ارضی و خاک ایران است و از تبعات هر حمله دیگری برخوردار است؛ تفاوتی ندارد که حمله به خاک ایران به مراکز هسته‎ای باشد یا مراکز دیگر.

● نظر شما به‎عنوان رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس، درباره توان دفاعی ایران چیست؟
کمیسیون با ارگان‎‎های نظامی به‎صورت مستمر در ارتباط است و نظر ما و سیاست مجلس، تقویت بنیه دفاعی کشور است. ما در کمیسیون برای تأمین نیاز‎‎های دستگاه‎‎ها برای بالا رفتن توان دفاعی و توان رزمی نیروها بودجه مورد نیاز و اقدامات لازم را در نظر گرفته‎ایم.

● رهبر انقلاب در دیدار اخیر با فرماندهان سپاه بر لزوم آمادگی برای هر شرایطی تأکید کردند؛ در این‎باره چه دیدگاهی دارید؟
آماده بودن برای هر شرایطی یک عکس‎العمل و رفتار دایمی است. با توجه به تهدیداتی که با آن روبه‎رو هستیم، نیرو‎های مسلح ما باید همیشه برای بدترین وضعیت ممکن آمادگی لازم را داشته باشند و این یک اصل عقلایی است. فرمانده کل قوا دستورشان همواره این بوده و این به معنی این است که کلیه تحرکات نیرو‎های نظامی در بعد تهدیدات نظامی منطقه، مورد ارزیابی و رصد مستمر نیرو‎های مسلح ماست و این آمادگی یک ضرورتی است که براساس شرایط منطقه‎ای کاملاً ایجاب شده است.

● آیا توان دفاعی ایران از بازدارندگی لازم برخوردار است؟
از قدرت بازدارندگی حتماً برخوردار است؛ به همین دلیل آمریکایی‎ها اصرار دارند ما توان موشکی‎مان را محدود کنیم. البته این اتفاق با توجه به تجربه جنگ هشت ساله هیچ‎گاه رخ نخواهد داد و توانمندی ما در عرصه موشکی حتماً عامل بازدارنده‎ای است و به همین دلیل، علی‎رغم همه فشار‎‎ها متوقف نمی‎شود.

● واکنش ایران در صورت مواجهه با تهاجم به چه صورت خواهد بود؟
همان‎طور که در یک مقطع، مقام معظم رهبری و فرمانده کل قوا فرمودند، دوران بزن دررویی به سر آمده و منافع آمریکا در هر جایی در صورت حمله به ایران به خطر خواهد افتاد و اگر قرار باشد ایران امنیت نداشته باشد، قطعا هیچ‎کس دیگر نیز امنیت نخواهد داشت؛ در عین‎حال ما بر صلح و امنیت و ثبات در منطقه همواره تأکید داشته‎ایم.
تهدید‎‎های رژیم صهیونیستی و آمریکا مبنی بر حمله به ایران را چگونه ارزیابی می‎کنید؟ ما تهدید‎‎ها را جدی تلقی می‎کنیم و بر همین اساس همواره سطح آمادگی خودمان را در بالاترین حد نگه می‎داریم. البته رژیم صهیونیستی در جنگ 33 روزه و حمله به غزه توانایی‎اش را نشان داد که قادر نبود یک گروه کوچک نظامی را شکست دهد.

● جایگاه دفاعی ایران در منطقه را چگونه می‎بینید؟
توانایی نظامی ایران برای امنیت منطقه است و ما این توانایی را در راستای امنیت منطقه‎ای تعریف کرده‎ایم.

● برخی معتقدند ایران شرایطی که بر عراق و افغانستان گذشته، تا با حمله مواجه شدند را می‎پیماید؛ در این‎باره نظر شما چیست؟
قیاس ایران با عراق و افغانستان قیاس مع‎الفارق است، چون در عراق یک رژیم دیکتاتوری بر سر کار بود و در افغانستان هم یک ارتش قوی و اساساً دولت منسجم وجود نداشت؛ در حالی‎که در ایران حداقل 22 میلیون نفر به‎عنوان بسیج و در شرایط خاص، کل ملت آماده دفاع از سرزمین خود هستند و بر این، اساس این قیاس اساساً درست نیست.

● توان دفاعی ایران هم‎اکنون چگونه است؟
البته توانایی دفاعی ما در بخش‎‎هایی ارائه شده و در بسیاری از بخش‎‎ها نیز هنوز آشکار نشده است. باید اشاره کرد که جنگ در دوره امروزی با جنگ در دهه گذشته تفاوت کرده و جنگ‎‎ها به‎سمت الکترونیک سوق یافته که ایران در همه زمینه‎‎ها قادر به مقابله است. ما معتقدیم اگر جنگی صورت بگیرد، منافع آمریکا به خطر می‎افتد.

● قدرت مانور ایران در صورت مواجهه با حمله چگونه است؟
با توجه به این‎که امنیت انرژی برای غرب اهمیت دارد، باید در نظر داشت که ایران بیشترین مرز را در خلیج‎فارس در اختیار دارد و بر همین اساس در صورت وقوع جنگ احتمالی، خود حمله‎کننده بیشترین ضرر را خواهد کرد و کشور‎‎های غربی، امروز با بحران اقتصادی روبه‎رو هستند و ناامن شدن منطقه خلیج‎فارس بیش از هر کسی به خود آنان آسیب خواهد زد. در رابطه با جنگ با ایران، ارتش ایران مطرح نیست، بلکه حمله‎کننده با ملت ایران طرف خواهد بود.

● احتمال همکاری کشور‎های منطقه در حمله به ایران را چگونه ارزیابی می‎کنید؟
ایران در منطقه به‎عنوان یک قدرت دفاعی مطرح است و کشور‎های منطقه نیز از قدرت ایران اطلاع دارند. همراهی با دشمنان ایران یک اشتباه بزرگ است؛ کشور‎های منطقه همواره این موضوع را رد کرده‎اند که در شرایط جنگ علیه ایران بخواهند پایگاه در اختیار دشمن ایران قرار دهند و بر این اساس فکر نمی‎کنم این کشور‎ها چنین خطایی مرتکب شوند. با این حال، ایران طبیعتا در برابر هر کنشی واکنش نشان خواهد داد.


منبع: / سایت خبری / جهان نیوز ۱۳۸۹/۵/۳
گفت و گو شونده : علاءالدین بروجردی

نظر شما