موضوع : پژوهش | مقاله

نظارت تام


در گذشته ، هیچ دولتی قدرت اعمال نظارتی مداوم بر شهروندان خویش را نداشت. اکنون اما، مامورین تفتیش عقاید همگان را پیوسته زیر نظر دارند. جرج ارول، ۱٩٨۴ .

آنان که قصد دارند تعطیلات تابستانی امسال خودرا در ایالات متحده بگذرانند، باید بدانند که مطابق موافقت نامه ی تازه ای میان کمیسیون اروپا و مقامات دولت فدرال، بخشی از اطلاعات شخصی انان، بدون کسب رضایتشان، توسط کمپانی های مسافربری هوایی ، در اختیار ما مورین گمرکی امریکا گذاشته خواهد شد. مقامات ایالات متحده، حتی پیش از انکه این مسافران پایشان به هواپیما برسد، از نام، نام خانوادگی، سن، ادرس، شماره ی پاسپورت و کارت اعتباری، وضعیت جسمانی و طبع غذایی انان ( که می تواند حاکی از تعلق مذهبی شان باشد) و نیز سفرهای پیشین ، نام و سن همراهان ، سازمانهایی که احتمالا هزینه ی سفر را متحمل میشوند و غیره...اگاهند.
کلیه ی این اطلاعات ، به منظور شناسایی مشکوکین احتمالی، به یک دستگاه تصفیه ی اطلاعات موسوم به CAPPS (سیستم رایانه ای کنترل بازدارنده) منتقل می شوند. CAPPS با کنترل هویت تک تک مسافر ین و با مطابقت ان با داده های دوائر اطلاعاتی پلیس، وزارت خارجه، وزارت دادگستری و بانک ها، میزان خطر بالقوه ی ناشی از هر فرد را تخمین زده و بر این مبنا هریک از انان را با یک کد رنگی مشخص میکند: سبز برای موارد بی خطر، زرد برای موارد مشکوک، و قرمز برای اندسته از مسافرینی که از ورودشان به هواپیما جلوگیری بعمل امده و بلافاصله دستگیر خواهند شد.
جان اشکرافت، وزیر دادگستری امریکا، در این رابطه هشدار داده است که : « اداراه ی مهاجرت و وزارت امور خارجه همگام با یکدیگر برای شناسایی افراد مشکوک، از بدو ورودشان و یا حتی پیش از ورودشان به ایالات متحده، همکاری می کنند. ما فرد فرد مسافرین را به منظور تشخیص ریسک شرکت احتمالی انان در یک عمل تروریستی محک میزنیم.» (۱) اگر مسافر مسلمان و یا از اهالی خاور نزدیک باشد، رنگ زرد مشکوک درجا به او تعلق خواهد گرفت. و طرح امنیتی مرزی امریکا ، مامورین گمرک را مجاز میشمارد تا از او عکس گرفته و انگشت برداری کنند.
مردم امریکای لاتین نیز زیر ذره بین قرار دارند. طبق اطلاعات رسیده ایالات متحده برای ۶۵ میلیون مکزیکی، ۳۱ میلیون کلمبیایی و ۱۸ میلیون نفر از اهالی امریکای مر کزی، بدون اطلاعشان و بدو ن رضایت دولتهایشان، پرونده تشکیل داده است (۲). در هر پرونده، تاریخ و محل تولد، جنسیت، هویت والدین، مشخصات ظاهری، وضعیت خانوادگی، شماره ی پاسپورت و شغل اعلام شده ی فرد به چشم میخورد. غالبا در این پرونده ها اطلاعات محرمانه ی دیگری نیز چون ادرس شخصی ، شماره ی تلفن، شماره ی حساب بانکی و شماره ی پلاک ماشین وی، ونیز اثر انگشتا نش به ثبت رسیده است. رفته رفته، تمامی مردم امریکای لاتین بدین شکل توسط واشنگتن برچسب خواهند خورد.
به گفته ی" جیمز لی یکی از مسئولین Choice Point : « هدف، استقرا ر جهانی امن تر است،ما باید از خطرات بالقوه ی کسانی که وارد کشورمان میشوند اگاه باشیم». Choice pointشرکتی است که این پرونده هاراخریداری می کند تا انان را دوباره به دولت امریکا بفروشد (۳). چراکه طبق قوانین امریکا ذخیره کردن اطلاعات شخصی توسط دولت ممنوع است، اما دولت میتواند یک شرکت خصوصی را مامور انجام این امر نماید.
Choice Point که مقر آن در حوالی آتلانتاست شرکت ناشناخته ای نیست.Data BaseTechnologie(DBT) از شرکت های تابع ان به هنگام اخذ آراء در انتخابات اخیر ریاست جمهوری در سال ۲۰۰۰ در فلوریدا ، توسط مقامات این ایالت برای سازماندهی جدید لیست های انتخاباتی آن بکار گرفته شده بود. اقدامی که به محرومیت هزاران نفر از حق رای منجر شد. این امر نتیجه ی نهایی این انتخابات را به نفع جرج بوش با اختلاف ۵۳۷ رای تغییر داد...و خوب بخاطر داریم که این پیروزی به بوش امکان داد تا به مقام ریاست جمهوری دست یابد... (۴)
اما اگر سوء قصد های ۱۱ سپتامبر باعث تشدید گرایشات خارجی ستیزی شده اند، خارجیان تنها کسانی نیستند که آماج نظارتی روز افزون قرار گرفته اند. شهروندان آمریکانیز ازاین مالیخولیای کنونی جان سالم بدرنبرده اند. اشکال جدید کنترل که قانون Patriot Act آنان رامجاز میشمارد، حریم زندگی خصوصی، رعایت راز داری در نامه نگاری و آزادی اطلاعات را زیر سؤال میبرند. برای شنود های تلفنی دیگر نیازی به مجوز نیست. باز جویان میتوانند بدون جواز بازرسی به اطلاعات شخصی شهروندان دست یابند. بدینسان در حال حاضر FBI از کتابخانه ها می خواهد تا لیست کتابها و سایت های اینترنتی مورد استفاده ی اعضایشان (۵) را، به منظور ترسیم " خط مشی فکری" هر خواننده...، در اختیار این سازمان بگذارند . اما حیرت انگیز ترین این طرح های جاسوسی غیر قانونی طرح پنتاگون است به اسم رمز Total Information Awareness(TIA) ، سیستم نظارت تام بر اطلاعات (۶)، که به ژنرال جان پویندکستر، که در سالهای 1980 به عنوان یکی از عاملین قضیه ی ایران- کنترا محکوم شده بود، واگذار شده است (۷.(
این طرح عبارتست از جمع آوری بطور متوسط ۴۰ صفحه اطلاعات در باره ی هریک از ۶٫۲ میلیارد نفر ساکن کر ه ی زمین و واگذاری پردازش آنان به یک ابر رایانه. و پنتاگون در نظر دارد که با تمرکز، مطابقت و پردازش همه ی داده های فردی در دسترس _ پرداخت با کارت اعتباری، آبونمان رسانه ها، نقل و انتقالات بانکی، تماس های تلفنی، مشورت سایت های وب، نامه های الکترونیکی، پرونده های پلیس و شرکت های بیمه، اطلاعات پزشکی و تا مین اجتماعی _ منشا و رد پای کامل هر فردرا مشخص نماید.
مقامات آمریکایی، به مثابه ی Minority Report، فیلم استیون اسپیلبرگ ، تصور می کنند که بدین ترتیب بتوان جنایات را قبل از وقوعشان پیش بینی و مهار کرد. به گفته ی جان ال. پیترسون، رئیس مؤ سسه ی ارلینگتون :" در این صورت زندگی خصوصی محدود شده اما امنیت بیشتری خواهیم داشت، ما قادر خواهیم بود که به کمک ارتباط و تبادل همه ی اطلاعات مربوط به شما، آینده را پیش بینی کنیم. فردا، ما از همه چیز شما باخبر خواهیم بود." (۸) اینان به مراتب از "Big Brother" پا را فراتر نهاده اند...

پاورقی ها :
١ ـ فیگارو ، ۷ ژوئن ۲۰۰۲.
٢ ـ ال پائیس، مادرید، ۲۱ مه ۲۰۰۳ .
٣ ـ لا ژورنادا، مکزیکو ، ۲۲ اوریل ۲۰۰۳ .
٤ ـ دی گاردین، لندن، ۵ مه۲۰۰۳.
٥ ـ هفته نامه ی سراسری اشنگتن پست، ۲۷-۲۱ اوریل ۲۰۰۳ .
٦ ـ در مواجهه با اعتراضات مدافعین رعایت حریم زندگی خصوصی، نام ان به Terrorism Information Awarenesse (TA) تغییر داده شد.
٧ ـ مراجعه شود به ارماند ماتلار، تاریخ جامعه ی اطلاعاتی، La decouverte، پاریس، نشر جدید، اکتبر ۲۰۰۳ .
٨ ـ ال پائیس، ۴ ژوئیه ی۲۰۰۲.


منبع: / ماهنامه / لوموند دیپلماتیک / 2003 / اوتن
نویسنده : ایگناسیو رامونت
مترجم : میترا شعبانی

نظر شما