موضوع : پژوهش | مقاله

در حاشیه فتنه طالبان

مجله  پیام زن  آبان 1375، شماره 56 

نویسنده : فریبا شیرازی
77
تحولات افغانستان و درگیری گروههای متعدد جهادی، سالهاست که بخشی از اخبار مهم سیاسی جهان را به خود اختصاص داده است. اما اخبار جدیدی که خبر از تسلط گروه طالبان طی هفته های اخیر بر این کشور دارد، از ویژگی خاصی برخوردار است.

جنبش طالبان که حدود دو سال پیش وارد صحنه نبرد افغانستان شد، عمدتا از طلاب علوم دینی اهل سنت، به رهبری «ملا محمد عمر» تشکیل شده است. آنها که در تاریخ مبارزات ملت افغانستان با نیروهای اشغالگر روس کمتر نشانی از حضور دارند، با شعار ایجاد آرامش و امنیت برای مردم افغان، مبارزه خود را بر ضد مجاهدان محلی آغاز کرده و پس از نبردهای مسلحانه در نقاط مختلف آن کشور و تصرف شهرهای مهمی چون قندهار و هرات در پنجم مهرماه سال جاری به کابل دست یافتند.

این گروه در زمانی کمتر از 24 ساعت پس از تصرف پایتخت، ضمن انتشار بیانیه ای که در آن به تشکیل یک دولت جدید بر اساس شریعت اسلام! اشاره شده بود، به زنان اعلام کرد که حق حضور در محل کارشان را ندارند. به دنبال وضع این قبیل قوانین جدید و در عین حال عجیب، مدارس دخترانه تعطیل و حتی ورود پرستاران و کادر درمانی زن به بیمارستانها ممنوع شد.

گزارشات دیگری حاکی است که تعدادی از اعضای این گروه به حمله و ضرب و شتم زنان در خیابانهای کابل به بهانه پوشیدن لباسهای نامناسب مبادرت ورزیده اند. همچنین کنفرانس مطبوعاتی یکی از فرماندهان ارشد طالبان به علت حضور یک زن خبرنگار متوقف شده و خبرنگار مذکور به طرز اهانت آمیزی از جلسه اخراج شد.

طالبان پیش از این نیز مواضع خود را در قبال زنان آشکار کرده و پس از تصرف شهر هرات، دختران را از رفتن به مدارس و زنان را از حاضر شدن در اداره ها منع کرده بودند.

در این حال آمریکا ضمن اعتراف به اینکه از دو سال پیش تماسهایی با رهبران این گروه داشته است، ابراز امیدواری کرد که افتادن کابل به دست نیروهای طالبان، راه را برای آشتی ملی در افغانستان هموار سازد و این احتمال را مطرح ساخت که با این کشور مناسبات کامل اقتصادی برقرار کند.

«گلین دیویس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با یادآوری اعلامیه رهبران طالبان، مبنی بر این که افغانها می توانند بدون نگرانی به کابل بازگردند، این سخنان را حاکی از گرایش طالبان به مراعات حقوق تمامی افغانها دانست.

اما سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به پایمال شدن حقوق زنان و دختران افغانی اشاره ای نکرد؛ چرا؟ آیا آنان جزو ملت افغان محسوب نمی شوند؟

حمایت آمریکا از گروه طالبان امری آشکار است و در پس پرده، مخدوش کردن چهره اسلام اصیل و انقلابی به وسیله گروه تحجّرگرا و مرتجعی که داعیه اسلام را دارد، بدون شک از مهمترین اهداف این حمایت به شمار می رود. نمایش چهره ای خشن، غیر منطقی و واپس گرا از اسلام توسط گروهی به اصطلاح روحانی و طلبه علوم دینی که قصد برپایی حکومت اسلامی را دارند!

مقام معظم رهبری طی سخنانی ضمن اشاره به وابستگی طالبان به آمریکا فرمودند:

«در همسایگی ایران متأسفانه کارهایی به نام اسلام انجام می شود و گروهی که معلوم نیست چقدر از اسلام آگاهی دارد، دست به انجام کارهایی زده است که از اسلام نیست و اسلام آن را نمی پذیرد و اگر قرار باشد از ارتجاع و تعصب و نادیده گرفته شدن حقایق بشری سخن گفته شود، باید آن را مثال بزنند. دنیا شاهد بود که آمریکا از این گروه با تعابیر ستایش آمیز سخن گفت و نه تنها آن را محکوم نکرد، بلکه پشت سر این گروه نیز ایستاده است تا مخالفینش را سرکوب کند و این امر، پوچی تبلیغات و ادعاهای آمریکا در مورد حقوق بشر، آزادی زن و مسأله تعلیم و تربیت را به روشنی نشان داده است.»

افکار عمومی جهان و مدافعین واقعی حقوق بشر همواره نسبت به موقعیت زنان در کشورهای مختلف، حساس بوده است. پس اگر هر جا که نام اسلام است، زنان تحت فشار قرار گیرند، در واقع راه نفوذ این دین در میان افکار عمومی و ملل مختلف ناهموار خواهد شد. این استدلالی است که پس از مشاهده محبوبیت انقلاب اسلامی، بر اساس آن حرکتهای تبلیغاتی گسترده ای بر علیه اسلام صورت گرفته است.

اما امروز پس از سالیان دراز تبلیغات علیه اسلام و جمهوری اسلامی ایران، از آنجا که به رغم تبلیغات دشمنان، موقعیت زنان ایرانی رو به رشد نهاده و رهبران جامعه با قاطعیت از پیشرفت سیاسی و اجتماعی زنان با حفظ کرامت انسانی آنها حمایت می کنند و آمارها نشان از سرعت بهبود این وضعیت دارد، باید نمونه دیگری در صحنه جهانی ظاهر شود که بر ادعاهای دروغ دشمنان ملل محروم و مسلمان صحّه گذارد. آمریکا و هم پیمانان او که تا کنون از وضع آشفته داخلی افغانستان و درگیریهای گروههای جهادی آن کشور بیشترین بهره برداری تبلیغاتی را در جهت مخدوش و زشت جلوه دادن چهره مسلمانان و نیز ناتوان نشان دادن آنها از اداره یک حکومت مستقل کرده بودند، ظهور طالبان و عملکرد غیر منطقی آنان نیز زمینه مساعدتری شد برای آنان در جهت این تبلیغات. آنها که سالها بیشترین جنبه تبلیغ خود را بر روی عدم رعایت حقوق زنان و تضییع حقوق آنان در اسلام معطوف کرده بودند عملکرد اخیر این گروه به ظاهر اسلامی مهر تأییدی شد بر این تبلیغات.

آمریکایی ها خوب می دانند که پیروان طالبان به شدت متعصب اند ولی از آنجا که با اسلام اصیل و انقلابی سر و کار ندارند، نه تنها حکومتشان به ضرر سیاستهای توسعه طلبانه آن کشور نیست، بلکه با مخدوش شدن چهره اسلام، نتیجه به نفع آنها و سردمداران سکولاریسم جهانی خواهد بود.

شاهد این مدعا این است که از هم اکنون علی رغم حمایتهای آشکار سیاسی آمریکا از طالبان، دستگاههای تبلیغاتی او به ترسیم وضعیت جدید افغانستان تحت حاکمیت به اصطلاح پیروان شریعت اسلام ـ البته اسلام آمریکایی ـ پرداخته است. به عنوان مثال مجله آمریکایی نیوزویک در اولین شماره خود پس از پیروزی طالبان در کنار مقاله ای در این مورد، دو عکس را به چاپ رسانده است. یکی مردی مسلح و دیگری زنانی که در خانه ها محبوس شده اند ... و این چهره ای است که آمریکا از اسلام ترسیم می کند ... .

نظر شما