آثار شفابخشى سپاسگزارى بر روح و جسم انسان
دانشمندان پى بردهاند که حقشناسى و قدردانى، تأثیر شفابخشى دارد و موجب طول عمر مىشود.
مطالعات به عمل آمده در مرکز پژوهشى سلامت قلب کالیفرنیا پیرامون اثرات مثبت شکرگزارى بر تندرستى جسمانى انسان حاکى است در صورتى که سپاسگزارى آگاهانه انجام پذیرد، باعث فزونى فعالیت دستگاه پاراسمپاتیک مىگردد. با افزایش تلاش دستگاه یاد شده، فشار روانى و هیجانهاى منفى که از عمدهترین عوامل بیمارىهاى قلبى شمرده مىشوند، کاسته مىشود.
پژوهشها نشان داده است افرادى که پیوند قلب در مورد آنان صورت گرفته است و سپاس گفتن را به منزله یک فریضه دینى به انجام مىرساندهاند، تقریباً تا یک سال پس از عمل، خیلى کمتر از دیگران به درد و مشکلات حاصل از پیوند، گرفتار شده و همچنین احساس بسیار نیکوترى نیز داشتهاند.
همچنین بررسى گسترده دیگرى در دانشگاه کنتاکى نشان مىدهد بیشتر اشخاص هشتاد ساله به بالا که از نشاط و سرخوشى بس چشمگیرى بهرهمند بودند و به نسبت همسالانشان، ظاهر جوان دارند، افراد قدردان و حقشناسى مىباشند.
بر اساس همین مطالعات، شکر کردن، شادمانى و عاطفههاى مثبت متعاقب آن، ممکن است تا هفت سال بر طول عمر آدمى بیفزاید.
اعلام پیامدهاى این پژوهشها قادر است تا حد زیادى رضایت کسانى را که خو گرفتهاند هر چیزى را تنها در صورت اثبات آزمایشگاهى و علمى بپذیرند، جلب کند.
قدردانى کردن، امرى فطرى و خودانگیخته است که امکان دارد به آسانى و به طور طبیعى هویدا گردد. کافى است به چهره لبخند کودکان خردسالتان هنگامى که ارمغانى برایشان تهیه مىکنید یا وعده مسافرتى را مىدهید یا غذاى باب میلشان را جلویشان مىنهید و یا در آغوششان مىگیرید و مىبوسید، نظرى بیفکنید. منتپذیر شدن اکتسابى نیست، ولى نیازمند به مجالى براى بروز خودانگیخته و خودجوش دارد. چنانچه با تکلف و تعارف آمیخته شود، از سادگى و پیدایش سهلش کاسته شده و ناخودآگاه براى بیانش نیاز به دلیل و توجیه مىیابد. لیکن اگر متوجه باشیم که سپاسگزاران بیشتر از سایرین شاداب، دلزنده، خوشبین و امیدوار هستند و از رضایت شخصى فزونترى در زندگى بهرهمندند، شاید کمتر به استدلال و توجیه حقشناسىهایمان بپردازیم. در این پژوهشها روشن شده است که سپاسگزارى در تعدیل اثرات حاصل از هیجانات منفى همچون حس رنجش، کینهورزى، انتقام، حرص و آزمندى خیلى اثر دارد، چون عواطف مثبت را در شخص اضافه مىکند.
افرادى که از یک بیمارى عصبى عضلانى رنجور بودند، فراخوانده شدند که طى سه هفته، دلایلى را که براى شکرگزار بودن دارند، یادداشت نمایند. آنان در پایان آزمایش از خلق و خوى بهترى برخوردار شدند و از روابط مستحکمتر اجتماعى خودشان، بهبود وضع خواب و خوشبینتر شدنشان گزارش مىدادند!
انسانهاى شکرگزار ندرتاً از افسردهدلى و نشانههاى فشار روحى رنج مىکشند. براى اشخاص مذهبى، سپاسگزار بودن راحتتر است تا افراد غیرمذهبى.
انسانهاى شکرگزار، ارزش کمترى براى مادیات قائلند. آنها ارزش خویش و دیگران را با داشتن دارایى، مقام و موقعیت نمىسنجند. حسادت نمىورزند و تقسیم مهربانى و شادى برایشان پذیرفتهتر از سایر انسانهایى است که احساس قدردانى را در خود غریبه حس مىکنند.
قدردانى به منزله یک معیار اخلاقى عمل مىکند. انسانهاى سپاسگزار زمانى که رویداد خوبى را تجربه مىکنند، مىتوانند روابط انسانى بهترى را گزارش دهند.
شکرگزارى یک مشدّد و مشوق اخلاقى است. (سپاسگزاران مایلند نشان دهند که خواهان انجام اعمال نیک به دیگرانند.)
پىنوشتها: -
1- رفیع، جلال، «در باب حقگزارى و قدرشناسى» اطلاعات، آذر 85.
2- ماهنامه Psychology Today.
منبع: / ماهنامه / پیام زن / 1386 / شماره 188، آبان ۱۳۸۶/۰۸
نظر شما