ما و بچه ها همیشه آزمایش مى شویم
نویسنده:دکتر شیرین عبدخدایى
منبع:روزنامه جوان
پدرى و مادرى کردن همیشه کار ساده اى نیست. گاه براى والدین آسان تر آن است که فقط به رفتارهاى نادرست و یا درست آنها به صورت خط کشى شده، توجه کنند و در صورت بروز مشکل، همه اشتباهات را به تمامى به گردن «باریک تر از موى» کودکشان بیندازند. کارشناسان متفق القول بر این باورند که انتقاد همراه با اندکى ستایش و تحسین هوشمندانه، همواره نتایج بهترى به بار مى آورد. اگر در شمار پدر و مادرهایى هستید که مایلید حس اعتماد به نفس و عزت نفس را در کودکتان افزایش دهید ابتداى به اعمال و رفتار خود دقیق شوید و ببینید چه عملى از شما سر مى زند که مانع رسیدن به هدف مى شود. اگر به انگیزه هاى خود پى ببرید روش هاى خود را تغییر مى دهید.
مهم ترین فواید روانى که نصیب شما مى شود و در ازاى آن سبب مى شود که فرزندان تصویر درهمى از خود داشته باشند به شرح زیرند:
چگونه با رفتارهایمان اعتماد به نفس و ارزشمندى کودک را تضعیف مى کنیم:
در راستاى کمک به اعتماد کودکانمان به خویشتنشان چه مى توانیم بکنیم؟
۱- از تنبیه مخرب استفاده نکنیم. تنبیه مخرب بر پایه انتقاد مخرب استوار است. روش هاى پیشنهادى براى تنبیه بدین صورتند که:
الف ـ روشى را که به کودک کمک مى کند نشان دهید.
ب ـ نارضایتى خود را بدون اینکه کسى را مورد حمله قرار دهید نشان دهید.
پ ـ انتظارات خود را بیان کنید.
ت ـ روشى براى جبران اشتباه نشان دهید.
ث ـ پیشنهاد بدهید.
ج ـ بگذارید تا کودک نتیجه رفتارش را ببیند.
۲- از تحسین مخرب هم استفاده نکنیم، تحسین نباید کودکان را به تایید بزرگسالان وابسته کند بلکه باید به او کمک کند تا به قدرتش در آن مورد به خصوص پى ببرد.
۳- به جاى برچسب زدن، به کودک بفهمانیم که انسانى پویاست و مى تواند خود را هر روز و هر لحظه پیش تر ببرد و چنان چه دچار ضعف و ناهنجارى و مشکل است، راه هاى زیادى براى بهبود خود در اختیار خواهد داشت.
۴- به هنگام قرار گرفتن در موقعیت هایى که با پرخاش، تمسخر و تحقیر شخصیتش مورد حمله قرار گرفته است، عقیده اش را در مورد خودش بهبود ببخشیم. مى توانیم به او اطمینان بدهیم که خصوصیات اخلاقى یا ظاهرى او مانعى در برابر رشد او نخواهند بود.
۵- در هر زمان توانایى هاى کودکمان را بشناسیم و مسوولیت هایى که برعهده اش مى گذاریم، را متناسب با توانایى هایش در نظر بگیریم.
۶- وقتى براى کودک ما رویداد ناگوارى اتفاق مى افتد، اعتماد به نفسش تضعیف مى گردد و کم شدن اعتماد به نفس سبب نگرش منفى به خود مى شود و همین نگرش منفى و تزلزل باعث پدید آمدن رویداد ناگوار دیگرى مى شود و کودک در این چرخه ناسالم فرو مى رود. این چرخه معیوب تنها با حمایت معجزه آساى عاطفى و کلامى ماست که از بین مى رود و به او کمک مى کند تا دوباره توانایى هایش را در زمینه فوق به آزمایش بگذارد.
نظر شما