آفتاب سوختگى خطر سرطان پوست را افزایش مى دهد
نویسنده:نجمه حضرتى
منبع:روزنامه جوان
آفتاب سوختگى و اشعه ماوراى بنفش به سادگى مى تواند به پوست صدمه بزند . این صدمه مى تواند موجب سرطان پوست شود. میزان کل تشعشع خورشید طى سال ها و در معرض خورشید قرار گرفتن به میزان زیادى که موجب آفتاب سوختگى مى شود، مى تواند باعث سرطان شود. بیشتر مردم تا سن ۱۸ سالگى ۸۰ درصد در معرض خورشید بودن سراسر عمرشان را تجربه مى کنند. بنابراین به والدین توصیه مى شود که از کودکان خود محافظت کنند. برنزه شدن، واکنش پوست شما به پرتو فرابنفش است. در واقع برنزه شدن واکنش محافظتى براى جلوگیرى از صدمه بیشتر پوست در مقابل نور خورشید است. از سویى این واکنش، پوست شما را از سرطان محافظت نمى کند. به خاطر داشته باشید که سرطان پوست خیلى به کندى رخ مى دهد. آفتاب سوختگى که در این هفته در شما ایجاد مى شود ممکن است در ۲۰ سال بعد یا بیشتر باعث ایجاد سرطان پوست شود.
وراثت
در صورتى که سابقه سرطان پوست در خانواده شما وجود دارد، شما احتمالا در معرض خطر بیشترى هستید. کسانى که پوست تر دارند و از نژاد اروپاى شمالى هستند، بیشتر مستعد سرطان پوست مى باشند.
محیط
در حال حاضر میزان پرتو فرابنفش در مقایسه با ۵۰ تا ۱۰۰ سال گذشته بیشتر است و علت آن کاهش لایه ازون (سوراخ شدن لایه ازون) در جو زمین مى باشد. هر چه لایه ازون کمتر شود میزان رسیدن پرتو فرابنفش به زمین بیشتر مى شود. سایر عوامل موثر عبارتند از: ارتفاع، عرض جغرافیایى و پوشش ابر. هرچه ارتفاع افزایش مى یابد، پرتو فرابنفش قویتر مى شود. در عرض جغرافیایى بالاتر، جو نازکتر نمى تواند پرتو فرابنفش را به اندازه اى که سطح دریا، تصفیه مى شود، کاهش دهد. در خط استوا تشعشع خورشید قویتر است.
در قطب جنوب، شیلى و نیوزیلند ( زلاندنو) میزان پرتو فرابنفش به ویژه در فصل بهار به علت سوراخ شدن لایه ازون در نیمکره جنوبى خیلى بیشتر از میزان طبیعى است. عاملى که به طور واقعى پرتو فرابنفش را کاهش مى دهد، پوشش ابر است. آب و هواى مرطوب با پوشش منظم ابر، ممکن است به میزانى کمتر از ۵۰ درصد داراى پرتو فرابنفش باشد.
میزان واقعى پرتو تحت تاثیر چگالى ابرها است. اندازه گیرى هاى لایه ازون در خط استوا در سپتامبر ،۱۹۹۵ موجود مى باشد. گزارش هاى سازمان ملل متحد، نشان مى دهد که در سال جارى سرعت کاهش لایه ازون بیشتر از آنچه که انتظار مى رفت، بوده است و منطقه اى به وسعتى بیش از اروپا، به طور مشخص میزان بیشترى از پرتو فرابنفش را دریافت کرده است.
چگونه مى توان خطر سرطان پوست را کاهش داد؟
آفتاب سوختگى شدید مى تواند خطر سرطان را به میزان ۵۰ درصد افزایش دهد. اثر پرتو فرابنفش روى پوست شما بستگى به شدت پرتو و طول مدت در معرض قرار گرفتن آن دارد. نحوه واکنش پوست شما به میزان پرتو تابیده شده به زمینه ژنتیکى تان بستگى دارد. از سویى اگر شما بندرت دچار آفتاب سوختگى مى شوید مناطق حساس مانند لب هایتان، بینى و کف دست هایتان را باید محافظت کنید. از طرف انجمن پوست شناسى در مورد سرطان پوست توصیه هاى زیر ارایه شده است که براى کاهش خطر سرطان پوست به کار ببندید.
* خود را در معرض تابش نور خورشید به ویژه در اواسط روز و بین ساعات ۱۰ صبح و ۳ بعدازظهر کمتر قرار دهید.
* کرم هاى ضدآفتاب حداقل با ۱۵ spf یا بیشتر را در مناطقى از بدن که در معرض نور خورشید مى باشد، به کار ببرید.
* کرم هاى ضدآفتاب را هر دو ساعت یک بار حتى در روزهاى ابرى به کار ببرید. پس از شنا کردن یا عرق کردن، کرم را مجددا استفاده کنید.
* از لباس هایى استفاده کنید که تمام بدن شما را بپوشاند و روى صورت شما سایه ایجاد کند.
( کلاه هاى لبه دار هم بر صورت و هم بر پشت گردن شما سایه مى افکند)
* از کودکان خود مراقبت کنید. از در معرض آفتاب قرار گرفتن آنها در نور خورشید به ویژه زمانى که شدت دارد ( بین ساعت ۱۰ صبح تا ۳ بعدازظهر) خوددارى کنید، در ضمن کرم هاى ضدآفتاب در کودکان ۶ ماهه و بالاتر استفاده کنید. از مصرف کرم هاى ضدآفتاب براى کودکان کمتر از ۶ ماه جدا خوددارى کنید. از در معرض قرار گرفتن کودک کمتر از ۶ ماه در نور خورشید جدا باید خوددارى کنید.
نظر شما