معضل پسماند؛ قصه ای که سر دراز دارد
معضل پسماند با عبور زمان قدمت زیادی به خود گرفته است علی رغم تدوین آیین نامه هایی که به گفته مسئولان نقشه راه مدیریت پسماند برای هر دستگاهی محسوب می شود، همچنان این قصه سر دراز دارد.
به گزارش فارس، دوم اردیبهشت روز جهانی زمین پاک است؛ روزی که ارزش این نعمت خداوندی و اهمیت حفظ میراث پیشینیان را برای همگان یاددآوری می کند.
این روزها همه در حالی دم از روز زمین پاک می زنند که کمی آن طرف تر انباشتی از زباله ها کوه های عظیم الجثه ای را به تصویر کشیده اند که نه تنها چشم ها خیره می شود بلکه نفس ها را نیز در سینه حبس می کنند.
پساب های صنعتی همراه با مواد مختلف سمی به آرامی در روی زمین حرکت کرده تا کمی جلوتر به آب های زیر زمینی ملحق شود.
این بار شعار روز زمین پاک "حفظ منابع آب و خاک و مدیریت پسماند" است. مسئولان محیط زیست این روزها به شدت سرگرم برگزار کردن مراسم روز زمین پاک در شهرها و استان های مختلف هستند.
برگزاری جشنواره بادبادک ها، سخنرانی، همایش، مسابقه نقاشی و پاکسازی نمادین حاشیه رودخانه ها و کوه ها از جمله برنامه هایی است که این روزها مسئولان محیط زیست به مناسبت روز زمین پاک برگزار می کنند؛ واقعیت آن است که هیچ کدام از این برنامه ها نتوانسته است مشکل زباله های تلنبار شده را حل کند.
به طور نمونه می توان به وضعیت مشکل زباله در استان های شمالی اشاره کرد. استان های شمالی همچنان به دلیل سطح بالای آب، امکان دفن زباله را در زمین ندارند از سوی دیگر هر ساله در تابستان و تعطیلات عید شاهد حضور گسترده مسافران و گردشگران در این منطقه هستیم.
به گفته مسئولان محیط زیست در شمال کشور، معضل زباله و پسماند پس از ترک مناطق توسط مسافران و گردشگران بیشتر نمایان می شود.
از سوی دیگر مشکلات ناشی از گسترش واحدهای صنعتی در شهرهای بزرگ و عدم کنترل پساب های ناشی از فعالیتشان، روز به روز بزرگ تر می شود.
جهت تحقق اصل پنجاهم (50) قانون اساسی کشورمان و به منظور حفظ محیط زیست کشور از آثار زیانبار پسماندها و مدیریت بهینه آنها، تمام وزارتخانه و سازمان ها همچنین نهادهای دولتی و عمومی غیردولتی که موظفند مقررات و سیاست های مقرر در قانون مدیریت پسماند را رعایت کنند.
شاید اگر هر یک از مسئولان در دستگاه های اجرایی نیم نگاهی به قانون و آیین نامه اجرایی مدیریت پسماند داشتند این گونه با تلی از مشکلات مواجه نمی شدیم.
در حالی که هر کدام از مسئولان از اجرای ضعیف قانون مدیریت پسماند در استان های مختلف گله مند هستند، این بار نگاه ها متوجه تهیه و تدوین 50 ضابطه درباره مدیریت پسماند و پساب از سوی سازمان محیط زیست است.
تهیه "طرح جامع مدیریت پسماند " کشور هم از دیگر برنامه هایی است که به زودی اجرایی می شود؛ این طرح با کمک 10 وزارتخانه تهیه شده و قرار است نقشه راه دیگر سازمانها باشد. هر چند که مسئولان محیط زیست این طرح را نقشه راهی برای سایر دستگاه ها در انجام مسئولیتشان می دانند اما چرا آیین نامه اجرایی قانون مدیریت پسماند تاکنون به طور دقیق اجرایی نشده تا دیگر نیازی به تدوین طرح جامع مدیریت پسماند نباشد.
به نظر می رسد این سازمان در تهیه آیین نامه و ضابطه ها از همت قابل توجهی برخوردار است اما اگر این سازمان به عنوان یک دستگاه نظارتی وظایف خود را انجام می داد سرانجام آیین نامه قانون مدیریت پسماند این گونه نبود؟ بدون شک اگر این آیین نامه که در آن وظایف تک تک دستگاه ها به وضوح تعیین شده، با نظارت دقیق محیط زیست در کشور اجرایی می شد دیگر نیازی به تهیه آیین نامه های مختلف نبود.
افزایش زباله های خانگی، عدم تفکیک زباله های بیمارستانی و پسماندهای ویژه و خطرناک هر کدام به نوبه خودشان درسرهای زیادی را در هر شهر و استان ایجاد کرده است که ورود هر مسئول را به این مقوله ضروری و اجتناب ناپذیر می سازد.
منبع: / روزنامه / مردم سالاری ۱۳۹۰/۲/۳
نظر شما