موضوع : نمایه مطبوعات | شرق

نگاه کارشناس - قالیبافان در کدام ظرف حمایتى قرار مى گیرند

روزنامه شرق، چهارشنبه 12 آذر 1382 


علیرضا شایان مهر: در سازمان تامین اجتماعی همه صاحب نسق هستند. حتی مشاع وجود ندارد چه رسد به مشارکت، اما ضرورت دارد اهل فن این سازمان (نسق خود را) در منافع عموم به دریافت هزینه ها از سبد بودجه دولت ببینند نه از کاستی در خدمت به محرومان. لذا ضرورت دارد دولت یا مجلس از کارگران بخواهد برای قالیبافان هزینه کند و با صدای بلند از قالیبافان حمایت شود، حتی سازماندهی شوند تا از مالیات ها هزینه بیمه آنان تامین شود و برگ زرینی بر کارنامه درخشان آنان افزوده شود، نه آنکه سازمان تأمین اجتماعی رویاروی مردم (قالیبافان، بیمه شدگان و“) قرار گیرد.اما این حکایت تکراری را سرباز ایستادن نیست، مثلا داستان بیمه قالیبافان:

1- یکی از مهم ترین متولیان فرش کشور در مصاحبه با یک نشریه اعلام کرد «در حوزه فرش دستباف هیچ کودکی در ایران کار نمی کند.» شاید به اعتبار این گفتار ضرورت داشته باشد وزارت جهاد کشاورزی، مرکز آمار ایران، سازمان برنامه، یونیسف، انجمن حمایت از کودکان، انجمن سلامت و“ تعطیل شوند، چون همگی اشاره به آمار گسترده ای از حضور دائم کودکان در این حوزه دارند. آمار نشان می دهد 3/35 درصد قالیبافان کمتر از 15 سال سن دارند.

2- حکایت می کنند که سازمان تامین اجتماعی برای بیمه کردن قالیبافان دو هزار و 300 نفر سهمیه تعیین می کند یعنی در کل کشور دو هزار و 300 قالیباف می توانند به اختیار خود از حمایت بیمه ای برخوردار شوند (زیرا منابع اختصاص یافته از جانب قانونگذار، فقط در همین حد اجازه حمایت می دهد!) 3-در دوره حاکمیت به اصطلاح جناح راست در مجلس گذشته، قانون قالیبافان تصویب می شود، اما طیفی از مسئولان فعال در تشکل های کارگری و دولتی تامین اجتماعی با دغدغه هایی عمدتا اقتصادی (فقدان منابع کافی) مانع اجرای آن می شود یعنی مجلس راست از قالیبافان و محرومان حمایت می کند (به هر دلیل) و چپ سیاسی طرفدار کارگران (به دلایل دیگر) محدودیت  ایجاد می کند.

4- پس از آن که 5/1 درصد سهم تجار فرش که مصوبه مجلس است توسط دولت محترم حذف می شود، در نمایشگاه بین المللی فرش در میزگردی با حضور اساتید و تجار محترم، تجار فرش فریاد برآوردند که از قالیبافان محروم حمایت شود و سازمان تامین اجتماعی قالیبافان را حمایت و بیمه نماید. توپی که از زمین تاجران بار دیگر به زمین دولتیان افتاد.5- اگر دولت محترم، مجلس محترم، تجار محترم، تامین اجتماعی محترم متولی قالیبافان نیستند، لابد مناسبات حاکم بر تولید فراخوانی برای والیان ایالات ایران باید بفرستند تا خان های قاجار از گور برخیزند و با مناسبات کهن در تولید فرش، در آستانه عضویت ایران در گات این موضوع را حل نمایند!6- تحقیقات نشان می دهد 1/5 درصد قالیبافان را زنان بیوه و مطلقه تشکیل می دهند، زنانی که روزانه 16 ساعت فرش می بافند و از طریق مالیات،  درآمدهای نفتی، سرمایه گذاری ها، معاملات ارزی و تجار فرش قرار است این افراد مورد حمایت نباشند و تشکیلات رسمی کارگری کشور نیز این موضوع را تایید و حتی تهدید نموده است!7

- سازمان تأمین اجتماعی اعلام کرده است فقط سرپرستان خانوار را بیمه می کند (اختیاری). فقط 1/24 درصد خانوارهای قالیباف، سرپرست قالیباف دارند آیا در قرن بیست و یکم فقط سرپرست باید حمایت شود و بقیه صاحب این حق نیستند؟8- تحولات دهه 70، اشتغال زنان را با دشواری هایی روبه رو کرده است. مشاغل از دست رفته زنان در روستا 4 برابر مشاغل از دست رفته زنان شهری است.با آنکه برای زنان در خدمات، نزدیک به 10 هزار شغل ایجاد شده اما 347 هزار نفر ناچار به ترک صنعت شده اند و ادامه این روند مشکلات زنان روستایی را افزایش خواهد داد.

9- 48 درصد قالیبافان روستایی نیازمند خدمات کوتاه مدت پزشکی و 30 درصد نیازمند خدمات بلند مدت بوده اند در حالی که در بیمه قالیبافان به درمان آنان توجه نشده است و تامین اجتماعی صرفا به هنگام بازنشستگی، از کارافتادگی و فوت اقدام به حمایت می کند.10- تعیین بافنده با سازمان تامین اجتماعی است. بازرسان این سازمان در شهر قادر به بازرسی مؤثر کارگاه ها نیستند، چگونه می توانند صحت و سقم ادعای سازمان متولی معرفی یا ادعای بافنده را در روستاها مورد تایید یا تکذیب قرار دهند؟11- عدم پرداخت به موقع حق بیمه متقاضی به تامین اجتماعی به منزله لغو قرارداد تلقی می شود. 12- در صورت بروز حادثه، بیمه شده قالیباف باید طی 3 روز مراتب را به شعب سازمان اطلاع دهد.

13- حق بیمه قالیبافان در صندوق خاصی نگهداری می شود. آیا این صندوق قانونی است و این سازمان می تواند صندوق های متعدد با حساب های مجزا ایجاد کند، سپس بین صندوق ها نقل و انتقال حق بیمه انجام دهد؟ 14- میزان مستمری نصف حداقل دستمزد تعیین شده است. در هنر و ادبیات واژه ای داریم به نام «گروتسک» در اوج خنده باید گریست، در اوج خشم و محبت و“ تعبیرهای دیگری که از این واژه شده است.15- گویا همانند تجار، مسئولان فرش کشور، تعاونی، وزارت بهداشت و درمان، سازمان تامین اجتماعی برای بیمه قالیبافان یک وحدت نظر وجود دارد، اینکه قالیبافان بیمه نشوند، به علت هزینه های اجرایی آن است، ولی به راستی قالیبافان در کدام ظرف حمایتی قرار می گیرند؟

16- اخیرا عنوان شده صندوق حمایت از قالیبافان مانند صندوق حمایت از کودکان یا صندوق حمایت از بینوایان،  تاسیس شود. طرح جدیدی که یک دهه دیگر عده ای موافق و مخالف آن مطلب بنویسند. یعنی علاوه بر 35 سال 10 سال دیگر، 45 سال گفت وگو پیرامون یک موضوع، این هم راهی برای گفتمان است؟!
 

نظر شما