نقش رستم؛ سنگنگارههای تاریخی در دل استان فارس
عکس از علی مقیمی
نقش رستم یکی از مهمترین و با شکوهترین محوطههای باستانی ایران است که در استان فارس و در نزدیکی شهر مرودشت قرار دارد. این مجموعه شامل سنگنگارهها، آرامگاههای پادشاهان هخامنشی و نقش برجستههایی از دوره ساسانی است که همگی در دل کوهی به نام حاجیآباد حکاکی شدهاند.
آرامگاههای هخامنشی
در نقش رستم چهار آرامگاه از پادشاهان هخامنشی وجود دارد که به نظر میرسد متعلق به کوروش بزرگ، داریوش بزرگ، خشایارشا و اردشیر یکم باشد. این آرامگاهها به شکل صلیب در دل سنگهای کوه تراشیده شده و درب ورودی آنها در ارتفاع زیادی از سطح زمین قرار دارد. هر آرامگاه با نقشبرجستههای خیرهکنندهای تزئین شده که صحنههای مختلفی از زندگی و مرگ این پادشاهان را به تصویر میکشد.
سنگنگارههای ساسانی
در کنار آرامگاههای هخامنشی، نقش رستم همچنین میزبان تعدادی از سنگنگارههای دوران ساسانی است. این سنگنگارهها شامل تصاویر پیروزیهای شاهان ساسانی، تاجگذاریها و صحنههای جنگی است. یکی از مهمترین این نقشها، تصویر پیروزی شاپور اول بر امپراتوران رومی والرین و فیلیپ عرب است.
آتشکدههای باستانی
در نقش رستم همچنین بقایای یک آتشکده باستانی به نام کعبه زرتشت وجود دارد که مربوط به دوره هخامنشیان است. این بنا که شباهت زیادی به معماری هخامنشی دارد، به عنوان مکانی مقدس برای انجام مراسم مذهبی زرتشتیان استفاده میشده است.
اهمیت تاریخی
نقش رستم با مجموعهای از آثار تاریخی بر جای مانده از دو دوره مهم تاریخ ایران، یعنی هخامنشیان و ساسانیان، به عنوان یکی از مهمترین محوطههای باستانی کشور شناخته میشود. این مکان نه تنها نمادی از تاریخ و فرهنگ ایران باستان است، بلکه به عنوان یک مقصد گردشگری، بازگو کننده شکوه و عظمت تمدنهای گذشته ایران میباشد.
نظر شما