چالش کلیسا و دولت در انگلستان
مجله پگاه حوزه 5 مرداد 1381، شماره 59
پس از آن که دکتر جرج کری اسقف 66 ساله کلیسای انگلیکان در تاریخ هشتم ژانویه سال 2002 اعلام کرد که 3 سال قبل از اتمام ماموریتش در سال 2005، از سمت ریاست کلیسای انگلیکان استعفا خواهد داد و استعفای وی نیز مورد پذیرش ملکه انگلستان و تونی بلر نخست وزیر این کشور قرار گرفت، بحث ها و شایعات بسیاری درباره ی دلایل استعفای زودهنگام وی در محافل خبری صورت گرفت.
اگر چه وی بارها در مصاحبه های مطبوعاتی خود اعلام کرد که چالش های جدید دنیای مسیحیت و به ویژه کلیسای انگلیکان نیاز به افرادی نواندیش و اصلاح طلب دارد، اما بسیاری از صاحب نظران برپایی کنفرانس لمبس (Lambeth) در سال 1998 را از سوی جرج کری، که در آن موضع گیری بسیار سختی بر علیه گروه های همجنس باز اتخاذ شده بوده یکی از برخوردها و دلایل چالش میان کلیسا و دولت در کشور انگلستان به حساب آوردند؛ چرا که دولت انگلستان در همان ایام همجنس بازی را در قوانین کشور خود به رسمیت شناخت و اجازه داد که آن ها لقب خانواده را برای خود برگزینند.
پس از پذیرش استعفای دکتر جرج کری، 6 نفر از سوی شورایی تخصصی در کلیسای انگلیکان که مسئول کاندیدا کردن جانشینان اسقف اعظم می باشند، به عنوان کاندیدا مطرح شدند که عبارت بودند از:
کریستوفر هربرت (Christopher Herbert) اسقف آلبانس
جیمز جونز (James Jones) اسقف لیورپول
ریچارد چارترز (Richard Chartres) اسقف لندن
گراهام جیمز (Graham James) اسقف نورویچ
میخائیل نظیر علی (Michael nazir_Ali) اسقف رچستر
روآن ویلیامز (Rowan Williams) اسقف ویلز
این افراد در حالی از سوی شورای مربوطه کاندیدا شده اند که اسقف نظیر علی همواره شانس اول را برای جانشینی جرج کری دارا است.
وی یک مسیحی پاکستانی الاصل و از جمله کسانی است که همواره بیش ترین تلاش را برای برقراری روابط حسنه بین ادیان به ویژه اسلام و مسیحیت کرده است. نظیر علی در یک خانواده کاتولیک در پاکستان به دنیا آمد و بعدها به فرقه ی انگلیکان گروید و اکنون رییس جمعیت فعالیت های میسیونری مسیحیت در این فرقه می باشد، فعالیت های او همواره در جهت پذیرش تنوع ادیان و مدارای دینی بوده و سخنرانی اخیر او تحت عنوان «شناخت سنت های صلح دوستانه اسلام» مورد توجه محافل بین ادیانی قرار گرفته است.
اما در هفته های اخیر بر اساس رای گیری های انجام شده در درون کلیساهای مسیحی انگلیکان و نیز نظرسنجی های اینترنتی، شانس دکتر ویلیامز اسقف ویلز و رییس جمعیت کشیشان آزاداندیش، به شکل چشمگیری افزایش یافت.
این اسقف 52 ساله که جوان ترین کاندیدا نیز هست، همواره در مرکز توجه رسانه های خبری انگلستان بوده است؛ چرا که وی و چند تن دیگر از کشیشان همفکرش، کنفرانس Lambeth را در سال 1998 تحریم کرده و حاضر نشدند قطعنامه ی آن را که علیه هم جنس بازان تنظیم شده بود، امضا کنند.
پس از این انشعاب، دکتر ویلیامز گروهی را به نام کشیشان آزاداندیش راه اندازی کرد و بارها در مصاحبه های مطبوعاتی خود رسما اعلام نمود که دین مسیحیت از نظر وی هیچ مشکلی با هم جنس بازان ندارد و حتی آن ها می توانند به عنوان خانواده در جامعه پذیرفته شده و فرزندخوانده نیز داشته باشند. پس از بالا گرفتن این احتمال که دکتر ویلیامز اسقف اعظم کانتربری خواهد شد، شورای کلیساهای انگلیکان در آفریقا و آسیا با صدور قطعنامه های مکرر و ارسال نامه های بسیار نسبت به انتخاب وی به عنوان کاندیدا به شدت اعتراض نموده و حتی گاه تهدید به انشعاب از کلیسای کانتربری نیز کردند. مخالفت ها چنان بالا گرفت که گروهی از درون کلیسا با این استنباط که افراد جوان نباید به عنوان اسقف انتخاب شوند، به شمار مخالفان پیوستند؛ چرا که سپردن اداره ی کلیسا برای مدت 20 سال به دست فردی که در 70 سالگی بازنشسته خواهد شد، ریسک خطرناکی خواهد بود.
سرانجام سخنگوی کلیسای کانتربری به خبرگزاری ها اعلام کرد که 2 تن از افرادی که حائز بیشترین رای در این شورا گردیده اند، به تونی بلر نخست وزیر انگلستان معرفی شده اند تا وی یکی از آن ها را انتخاب کرده، به عنوان اسقف اعظم به ملکه انگلستان معرفی نماید: آن دو نفر میخائیل نظیر علی و دکتر روان ویلیامز می باشند. تونی بلر نیز در یک مصاحبه ی رسمی اعلام کرد که وی کسی را انتخاب خواهد کرد که به بهبود روابط بین کلیسا و دولت انگلستان کمک نماید، و قول داد که در آینده ای نزدیک نظر خود را اعلام کند. این در حالی است که دکتر ویلیامز اگر چه درباره ی ماجرای حمله به افغانستان انتقادات بسیاری به دولت انگلستان نموده است، اما روابط دوستانه ی بسیار نزدیکی با تونی بلر دارد.
نظر شما